, ,

Ελληνική επιστημονική αποστολή ψηφιοποιεί αρχαία χειρόγραφα σε μονή του Σινά

Μία ομάδα Ελλήνων επιστημόνων έχει μια πολύ σημαντική αποστολή: να φωτογραφίσει χιλιάδες αρχαία και ταλαιπωρημένα χειρόγραφα και να ψηφιοποιήσει το περιεχόμενό τους ακόμα και

Ελληνική επιστημονική αποστολή ψηφιοποιεί αρχαία χειρόγραφα σε μονή του Σινά

Μία ομάδα Ελλήνων επιστημόνων έχει μια πολύ σημαντική αποστολή: να φωτογραφίσει χιλιάδες αρχαία και ταλαιπωρημένα χειρόγραφα και να ψηφιοποιήσει το περιεχόμενό τους ακόμα και πρώιμων αντιγράφων των Ευαγγελίων που βρίσκονται στην ιερά μονή της Αγίας Αικατερίνης του όρους Σινά στην Αίγυπτο.

Ο λόγος; Η μονή αν και έχει επιβιώσει από πολλές πολέμους στο πέρασμα των αιώνων, βρίσκεται σε μια επικίνδυνη περιοχή όπου οι ισλαμιστές μαχητές έχουν ήδη καταστρέψει αναρίθμητα έργα τέχνης και ιστορικά κτήρια, μαζί με τα οποία κάηκαν και καταστράφηκαν πολύτιμα έγγραφα. Και φυσικά, οι χριστιανικές εκκλησίες όλων αυτών των περιοχών βρίσκονται στο στόχαστρο των ισλαμιστών.

Advertisment

Η ελληνική ομάδα, λοιπόν, αφοσιωμένη στο έργο της, φωτογραφίζει τα χιλιάδες αυτά εύθραυστα ντοκουμέντα χρησιμοποιώντας μια πολύπλοκη τεχνολογία, ώστε να τα διασώσει σε περίπτωση καταστροφής. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη λήψη φωτογραφιών σε κόκκινο, πράσινο και κυανό φως και ύστερα γίνεται η συγχώνευσή τους σε ένα ειδικό λογισμικό ώστε να δημιουργηθεί εικόνα υψηλής ποιότητας.

Ο σκοπός είναι να δημιουργηθεί το πρώτο ψηφιακό αρχείο όλων των 4.500 χειρογράφων της βιβλιοθήκης, ξεκινώντας από περίπου 1.100 στη συριακή και αραβική γλώσσα, τα οποία είναι ιδιαίτερα σπάνια.

«Η αναταραχή που επικρατεί στους καιρούς μας απαιτεί μια γρήγορη ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος», λέει ο καθηγούμενος της μονής και αρχιεπίσκοπος Σινά Δαμιανός στο Reuters μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αυτά τα λόγια δηλώνουν άμεσα πως υπάρχει μια αίσθηση επείγοντος σε αυτή την αποστολή.

Advertisment

Η εργασία αυτή μπορεί να πάρει περισσότερα από δέκα χρόνια, χρησιμοποιώντας ψηφιακές κάμερες και σειρές ηλεκτρονικών υπολογιστών μαζί με πολύπλοκες βάσεις στήριξης που έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίξουν πιο ευαίσθητα χειρόγραφα.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

"Φαινόμενο Μότσαρτ" | Ενισχύει πραγματικά την νοημοσύνη των παιδιών;
Φεστιβάλ Καννών | για «Το Χάος που Άφησε Πίσω της» του Νίκου Κολιούκου
Τουρκία: Εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη για τον Καζαντζάκη, παρουσία Βαρθολομαίου
Κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού ανεβάζουν την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση