,

Επιστήμονες ανακάλυψαν απολιθώματα ζώων και φυτών από τη μέρα της «Αποκάλυψης»

Για πρώτη φορά έγινε μια συγκλονιστική αποκάλυψη που τάραξε τους επιστήμονες. Πρόκειται για απολιθώματα ψαριών, δέντρων και ζώων τα οποία έγιναν πριν την κατακλυσμική

Επιστήμονες ανακάλυψαν απολιθώματα ζώων και φυτών από τη μέρα της «Αποκάλυψης»

Για πρώτη φορά έγινε μια συγκλονιστική αποκάλυψη που τάραξε τους επιστήμονες. Πρόκειται για απολιθώματα ψαριών, δέντρων και ζώων τα οποία έγιναν πριν την κατακλυσμική πρόσκρουση στη γη και υπολογίζονται περίπου 66 εκατομμυρίων ετών. Τα απολιθώματα βρήκαν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επιστήμονες και αναφέρουν ότι είναι απομεινάρια της εποχής που ένας μεγάλος αστεροειδής οδήγησε στην εξαφάνιση του το 75% ολόκληρης της πανίδας και χλωρίδας εκείνης της εποχής.

Οι ανασκαφές έγιναν στην περιοχή Μπάουμαν της Βόρειας Ντακότα των ΗΠΑ και αποκάλυψαν μια συλλογή απολιθωμάτων που είχαν σκεπαστεί από πολλαπλά θραύσματα του μετεωρίτη μετά την εκτίναξή τους από την πρόσκρουση. Μάλιστα, σύμφωνα με τη μελέτη τους από τους επιστήμονες, τα απολιθώματα φαίνεται να είχαν κατακλυστεί από νερό λόγω πιθανού τσουνάμι που προκάλεσε ο μετεωρίτης ο οποίος είχε διάμετρο 12 χιλιόμετρα.

Advertisment

Στην έρευνα συμμετείχαν 12 ερευνητές με επικεφαλής τον παλαιοντολόγο Ρόμπερτ ΝτεΠάλμα από του Πανεπιστημίου του Κάνσας ενώ η αναμένεται η σχετική δημοσίευση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρόσκρουση συνέβη σε μια περιοχή στον Κόλπο του Μεξικού ενώ εξαιτίας της δημιουργήθηκε ο κρατήρας Τσιξουλούμπ στη χερσόνησο Γιουκατάν, ο οποίος έχει διάμετρο 200 χιλιόμετρα ενώ βρίσκεται υποθαλάσσια 600 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Τα απολιθώματα έχουν ηλικία 65 με 76 εκατομμύρια χρόνια κάτι που ταιριάζει απόλυτα με την πτώση του αστεροειδούς.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πρόσκρουση δημιούργησε σεισμό της κλίμακας 10 έως 11 βαθμών και εκτόξευσε δισεκατομμύρια τόνους λιωμένων και διαλυμένων πετρωμάτων προς κάθε κατεύθυνση σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων. Τα απολιθωμένα ψάρια που βρέθηκαν, έχουν τέτοια θραύσματα στα βράγχια τους τα οποία άγγιζαν ταχύτητες 150 έως 300 χιλιομέτρων την ώρα.

Το συγκλονιστικό της υπόθεσης είναι ότι χρειάστηκαν περίπου 17 ώρες μέχρι το γιγάντιο τσουνάμι που άλλαξε για πάντα τη γη να διασχίσει 3.000 χιλιόμετρα από το Μεξικό μέχρι τη Βόρεια Ντακότα σε μια περιοχή όπου τότε υπήρχε θάλασσα και σήμερα είναι ξηρά. Το τσουνάμι συμπαρέσυρε οτιδήποτε βρήκε στο δρόμο του.

Advertisment

Στην ερευνητική ομάδα βρίσκεται και ο καθηγητής γεωλογίας Γουόλτερ Αλβάρεζ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, ο οποίος μαζί με τον νομπελίστα πατέρα του Λούις, ανέπτυξαν από το 1979 τη θεωρία της πρόσκρουσης. Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα επιστημόνων πάντως που θεωρούν ότι η εξαφάνιση των δεινοσαύρων δεν έγινε κατόπιν μιας πρόσκρουσης αλλά πολλών διαδοχικών καθώς και από διάφορα σεισμικά φαινόμενα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα
Κρήτη: «Πνίγεται» το νησί στην αφρικανική σκόνη - Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία
Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης: Τούβλο μεταμορφώνεται σε οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες!
Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση