, ,

Ken Robinson & Lou Aronica: Φτάνουμε στην αυτοπραγμάτωση όταν το ταλέντο μας συναντά το προσωπικό πάθος

Ο Ken Robinson είναι συγγραφέας και σύμβουλος σε θέματα εκπαίδευσης και καλλιτεχνικής παιδείας και είναι διεθνώς αναγνωρισμένος για το έργο του στην ανάπτυξη της

Ken Robinson & Lou Aronica: Φτάνουμε στην αυτοπραγμάτωση όταν το ταλέντο μας συναντά το προσωπικό πάθος

Ο Ken Robinson είναι συγγραφέας και σύμβουλος σε θέματα εκπαίδευσης και καλλιτεχνικής παιδείας και είναι διεθνώς αναγνωρισμένος για το έργο του στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της καινοτομίας και του ανθρώπινου δυναμικού. Το 2003 έλαβε το χρίσμα του ιππότη, παίρνοντας τον τίτλο του Sir, για την συμβολή του στην εκπαίδευση.

Τον Ken Robinson τον άκουσα για πρώτη φορά σε μια ομιλία που είχε δώσει στο TED το 2006, την πρώτη του από τις τρεις συνολικά, τις οποίες παρακολούθησαν περισσότεροι από 24 εκατομμύρια άνθρωποι, από τις ιστοσελίδες του TED.

Advertisment

Η βασική πρόταση του σχετικά με την επιτυχία του εκπαιδευτικού συστήματος είναι ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί με βάση 3 άξονες: Πρώτον, την ανάπτυξη της πολυμορφίας, προσφέροντας έτσι, ένα ευρύ πρόγραμμα σπουδών που θα ενθαρρύνει την εξατομικευμένη μαθησιακή διαδικασία. Δεύτερον, μέσα από την δημιουργική διδασκαλία – η οποία εξαρτάται από την υψηλού επιπέδου κατάρτιση των εκπαιδευτικών – που προωθεί και κεντρίζει την περιέργεια των σπουδαστών και τρίτον, να επικεντρωθεί στην αφύπνιση της δημιουργικότητας μέσω εναλλακτικών διδακτικών διαδικασιών που θα δίνουν λιγότερη έμφαση στην τυποποίηση των εξετάσεων.

Ken Robinson & Lou Aronica: Φτάνουμε στην αυτοπραγμάτωση όταν το ταλέντο μας συναντά το προσωπικό πάθος

Η αφύπνιση της δημιουργικότητας και οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να οδηγηθούμε σε αυτήν, ήταν ένα θέμα στο οποίο επικεντρώθηκε ο Ken Robinson. Το αποτέλεσμα της μελέτης και του στοχασμού του παρουσιάζεται στο βιβλίο του ΒΡΕΣ ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΣΟΥ, που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Advertisment

Στο βιβλίο αυτό, που ο ο Ken Robinson συνυπογράφει με τον Αμερικανό συγγραφέα και εκδότη Lou Aronica, αναφέρεται στο σημείο εκείνο όπου το φυσικό ταλέντο συναντά το προσωπικό πάθος. Όταν γίνεται αυτή η συνάντηση τότε, οι άνθρωποι νιώθουν πως είναι πραγματικά ο εαυτός τους και πετυχαίνουν την κορυφαία επίδοσή τους.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι, όταν ανακαλύπτεις το Στοιχείο σου, τα πράγματα εκείνα που αγαπάς να κάνεις και τα πράγματα στα οποία είσαι καλός, συμπίπτουν. Για να βρει κανείς το Στοιχείο του θα πρέπει να ανακαλύψει τα ταλέντα και τα πάθη του. Γιατί όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τα έχουν ανακαλύψει; Ένας από τους σημαντικότερους λόγους είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πολύ περιορισμένη αντίληψη των φυσικών ικανοτήτων τους.

Μέσα από τη στρατηγική που παρουσιάζει ο Ken Robinson, θα οδηγηθούμε με σταθερά βήματα στην ανακάλυψη των δικών μας φυσικών ικανοτήτων, και θα ανακαλύψουμε το δικό μας Στοιχείο, μέσω του οποίου θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της σύγχρονης ζωής και να οδηγηθούμε στη δική μας επιτυχία.

Στη διαδρομή που θα ακολουθήσει ο αναγνώστης, έχει πολλά να ανακαλύψει για τον εαυτό του αλλά και πολλά να μάθει, για πράγματα που του ήταν άγνωστα μέχρι σήμερα, όπως για παράδειγμα ότι, εκτός από τις πέντε αισθήσεις μας διαθέτουμε και άλλες τέσσερις, που μας βοηθούν να λειτουργούμε καλύτερα, μέσα στον κόσμο στον οποίο ζούμε.

Θα ανακαλύψουμε με ποιον τρόπο είμαστε έξυπνοι, μιας και δεν έχουμε μόνο μία αλλά πολλές ευφυΐες, καθώς και για τα τρία βασικά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης ευφυΐας. Θα βιώσουμε την εμπειρία του να βρεθούμε στον πυρήνα του Στοιχείου, την Ζώνη, και θα δούμε τον εαυτό μας να ευθυγραμμίζεται με τον τρόπο σκέψης που μας ταιριάζει.

Θα ανακαλύψουμε τη «φυλή» μας αλλά και τα εμπόδια που θα συναντήσουμε στο ταξίδι μας, για την αναζήτηση του Στοιχείου μας. Θα διαπιστώσουμε ότι, η ηλικία και το είδος του επαγγέλματος δεν αποτελούν εμπόδια και πως, από τη στιγμή που θα βρούμε το δρόμο μας, μπορούμε να βοηθήσουμε και άλλους να το κάνουν.

Και ο Ken Robinson συμπληρώνει: «Αν ανακαλύψουμε το Στοιχείο μας και ενθαρρύνουμε τους άλλους να βρουν το δικό τους, οι ευκαιρίες για ανάπτυξη είναι απεριόριστες. Αν αποτύχουμε, μπορεί να ζήσουμε και πάλι, αλλά οι ζωές μας θα είναι βαρετές».

Το βιβλίο των Ken Robinson & Lou Aronica «Βρες το στοιχείο σου» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Μπορείτε να το βρείτε εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η δύναμη του υποσυνειδήτου: Κατακτήστε τη ζωή που αξίζετε, κυριαρχώντας στον νου σας
Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του: Ένα διαχρονικό μήνυμα ελπίδας και επιτυχίας
“2049 - Οδηγίες Χρήσης για το Μέλλον της Ανθρωπότητας” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ο Γάτος που Δίδασκε Ζεν: Ένα πνευματικό ταξίδι που σας αλλάζει τη ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση