,

3 ψυχολογικοί τρόποι να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να κάνει αποταμίευση (Βίντεο)

Όλοι θέλουμε να κάνουμε αποταμίευση — αλλα συνολικά, οι άνθρωποι σήμερα κάνουν όλο και λιγότερα γι’ αυτό. H επιστήμονας συμπεριφοράς Γουέντι ντε λα Ρόσα

3 ψυχολογικοί τρόποι να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να κάνει αποταμίευση (Βίντεο)
Όλοι θέλουμε να κάνουμε αποταμίευση — αλλα συνολικά, οι άνθρωποι σήμερα κάνουν όλο και λιγότερα γι’ αυτό. H επιστήμονας συμπεριφοράς Γουέντι ντε λα Ρόσα μελετά τις επιλογές καθημερινών άνθρωπων ώστε να βελτιώσουν τα οικονομικά τους. Τα ευρήματα από την έρευνά της, μπορεί να σας βοηθήσουν να δεσμευτείτε ώστε να αποταμιεύσετε περισσότερα και να ξοδεύετε λιγότερα.

Διαβάστε όλη την ομιλία

Ξέρουμε ότι η αποταμίευση είναι σημαντική και κάτι που όλοι πρέπει να κάνουμε. Ωστόσο, κάνουμε όλο και λιγότερο.

00:06
[Ο τρόπος που δουλεύουμε]

Advertisment

00:10
Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Η ερώτηση είναι: Πώς το κάνουμε; Και αυτό είμαι εδώ να σας διδάξω.

00:16
Η αποταμιευτική συμπεριφορά σας δεν έχει να κάνει με την εξυπνάδα ή το πόση θέληση έχετε. Το τι αποταμιεύουμε εξαρτάται από το περιβάλλον γύρω μας. Για παράδειγμα.

00:25
Κάναμε μια μελέτη στην οποία στη μία ομάδα δείξαμε το μηνιαίο εισόδημά τους. Στην άλλη ομάδα δείξαμε το εβδομαδιαίο εισόδημά τους. Βρήκαμε ότι αυτοί που είδαν το εβδομαδιαίο εισόδημα μπορούσαν να κάνουν καλύτερο προϋπολογισμό μέσα στον μήνα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν αλλάξαμε το εισόδημά τους, αυτό που αλλάξαμε, ήτανε το περιβάλλον στο οποίο το κατανοούσαν. Και τέτοιες ενδείξεις έχουν επιπτώσεις.

Advertisment

00:51
Δεν θα μοιραστώ μαζί σας κόλπα που ήδη ξέρετε. Δεν θα σας πω πώς να ανοίξετε αποταμιευτικό λογαριασμό, ή πώς να αποταμιεύσετε για τη συνταξιοδότηση. Αυτό που θα μοιραστώ μαζί σας είναι πως να γεφυρώσετε το κενό από τις προθέσεις σας να αποταμιεύσετε και τις πράξεις σας. Είστε έτοιμοι;

01:06
Αυτό είναι το πρώτο: αξιοποιήστε τη δύναμη της προ-δέσμευσης. Βασικά, σκεφτόμαστε τους εαυτούς μας με δύο διαφορετικούς τρόπους: ο παρών, και ο μελλοντικός εαυτός μας Στο μέλλον, είμαστε τέλειοι. Στο μέλλον θα αποταμιεύσουμε για τη συνταξιοδότηση θα χάσουμε βάρος, θα τηλεφωνούμε τους γονείς μας περισσότερο. Αλλά συχνά ξεχνάμε ότι οι μελλοντικοί εαυτοί μας είναι ακριβώς το ίδιο πρόσωπο με το παρόν. Γνωρίζουμε ότι μία από τις καλύτερες περιόδους για αποταμίευση είναι κατά την επιστροφή φόρου.

01:30
Δοκιμάσαμε ένα Α/Β τεστ. Στην πρώτη ομάδα στείλαμε μήνυμα αρχές Φεβρουαρίου πριν κάνουν φορολογικές δηλώσεις. Τους ρωτήσαμε, «Σε περίπτωση επιστροφής φόρου, τι ποσοστό θα θέλατε να αποταμιεύσετε;» Δύσκολη ερώτηση. Δεν ήξεραν εάν θα είχαν επιστροφή φόρου ή πόσο θα ήταν. Αλλά κάναμε την ερώτηση παρ’ όλα αυτά. Στη δεύτερη ομάδα, τους ρωτήσαμε αμέσως μετά την επιστροφή φόρου, «Τι ποσοστό θα θέλατε να αποταμιεύσετε;»

01:56
Να τι συνέβη. Στη δεύτερη περίπτωση, μόλις έλαβαν την επιστροφή φόρου, ήθελαν να αποταμιεύσουν περίπου το 17% από την επιστροφή φόρου. Αλλά όταν τους είχαμε ρωτήσει πριν καν ακόμη κάνουν φορολογική δήλωση, τα ποσοστά αποταμίευσης αυξήθηκαν από 17% σε 27% όταν τους ρωτήσαμε τον Φεβρουάριο. Γιατί; Γιατί κάνετε δέσμευση στον μελλοντικό εαυτό σας, και φυσικά αυτός μπορεί να αποταμιεύσει 27%. Αυτές οι μεγάλες αλλαγές στη συμπεριφορά, πηγάζουν από το γεγονός ότι αλλάξαμε το περιβάλλον αποφάσεων. Θέλουμε να μπορείτε να αξιοποιήσετε την ίδια δύναμη. Κάντε ένα διάλειμμα και σκεφτείτε τρόπους να δεσμεύετε τους μελλοντικούς εαυτούς σας για κάτι για το οποίο ξέρετε σήμερα ότι θα είναι δύσκολο. Κατεβάστε μια εφαρμογή που σας βοηθάει να αποταμιεύσετε για το μέλλον. Το κόλπο είναι, να έχετε αυτή τη δέσμευση.

02:44
Δεύτερον: Χρησιμοποιήστε μεταβατικές περιόδους προς όφελός σας. Κάναμε ένα πείραμα με μια ιστοσελίδα που βοηθάει άτομα μεγάλης ηλικίας να μοιραστούν το σπίτι τους. Κάναμε δύο διαφημίσεις στα κοινωνικά δίκτυα, στοχεύοντας τον ίδιο πληθυσμό 64-χρόνων. Στο ένα γκρουπ είπαμε, «Έι, γερνάς. Είσαι έτοιμος για συνταξιοδότηση; Μοιράσου το σπίτι σου. Βοηθάει». Στη δεύτερη ομάδα, ήμασταν λίγο πιο συγκεκριμένοι και είπαμε, «Είσαι 64 και κλείνεις τα 65. Είσαι έτοιμος για συνταξιοδότηση; Μοιράσου το σπίτι σου. Βοηθάει». Αυτό που κάναμε στη δεύτερη ομάδα, είναι ότι υποδεικνύουμε ότι συμβαίνει μια αλλαγή.

03:15
Ξαφνικά, είδαμε αύξηση στον αριθμό των κλικ και τα ποσοστά εγγραφών αυξάνονται όταν το επισημαίνουμε. Στην ψυχολογία το αποκαλούμε «επίδραση της καινούριας αρχής». Είτε είναι η αρχή του χρόνου, είτε της σεζόν, τα κίνητρα για δράση, αυξάνουν. Τώρα, βάλτε ένα αίτημα για συνάντηση στο ημερολόγιό σας για την μέρα πριν τα επόμενα γενέθλιά σας. Προσδιορίστε το ένα οικονομικό γεγονός που θέλετε περισσότερο. Και δεσμευτείτε σε αυτό.

03:38
Το τρίτο και τελευταίο κόλπο: Διαχειριστείτε τις μικρές και συχνές αγορές. Κάναμε μερικές διαφορετικές μελέτες και βρήκαμε ότι η νούμερο ένα αγορά που οι άνθρωποι μετανιώνουν, μετά τις τραπεζικές προμήθειες είναι το να τρώνε έξω. Είναι μια συχνή αγορά που κάνουμε σχεδόν καθημερινά, και είναι θάνατος από χίλια κοψίματα. Ένας καφές εδώ, ένα σουβλάκι εκεί … Προσθέτει στα έξοδα, και μειώνει τη δυνατότητα μας για αποταμίευση.

04:02
Όταν ζούσα στην πόλη της Νέα Υόρκης, κοίταξα τα έξοδά μου και είδα ότι ξόδευα πάνω από 2.000 δολάρια σε εφαρμογές για μετακινήσεις. Ήτανε περισσότερα απ’ το τι πλήρωνα σε νοίκι. Δεσμεύτηκα να αλλάξω. Και τον επόμενο μήνα, ξόδεψα ξανά 2.000 δολάρια — καμία αλλαγή, επειδή οι πληροφορίες μόνο δεν αλλάξανε τη συμπεριφορά μου. Δεν άλλαξα το περιβάλλον αποφάσεων.

04:22
Και τώρα που είχα 4.000 δολάρια λιγότερα, έκανα δύο πράγματα. Το πρώτο, αποσύνδεσα την πιστωτική μου από τις εφαρμογές για μετακινήσεις. Αντιθέτως, σύνδεσα τη χρεωστική μου η οποία είχε μόλις 300 δολάρια. Εάν χρειαζόμουν περισσότερα, έπρεπε να μπω στη διαδικασία να προσθέσω καινούρια κάρτα, και ήδη ξέρουμε ότι κάθε κλικ, κάθε εμπόδιο, αλλάζει τη συμπεριφορά μας.

04:42
Δεν είμαστε μηχανές. Δεν κουβαλάμε μαζί μας αριθμητήρια, προσθέτοντας τι ξοδεύουμε σε σύγκριση με το τι θέλουμε. Αλλά ο εγκέφαλός μας είναι πολύ καλός στο να προσθέτει τις φορές που κάναμε κάτι. Γι’ αυτό έθεσα στον εαυτό μου ένα όριο. Μπορώ να χρησιμοποιώ εφαρμογές για μετακινήσεις τρεις φορές την εβδομάδα. Με ώθησε στο να περιορίσω τις μετακινήσεις μου. Περιόρισα τα έξοδά μου σε εφαρμογές μετακινήσεων προς όφελος του συζύγου μου, επειδή άλλαξα το περιβάλλον στο τι έκανα. Διαχειριστείτε λοιπόν το τι είναι αυτή η αγορά για σας και αλλάξτε το περιβάλλον ώστε να το κάνετε δυσκολότερο.

05:16
Αυτές είναι οι συμβουλές μου. Αλλά θέλω να θυμάστε ένα πράγμα. Ως άνθρωποι, μπορεί να είμαστε παράλογοι σε οτιδήποτε αφορά την αποταμίευση τα έξοδα και τον προϋπολογισμό. Αλλά ευτυχώς το γνωρίζουμε αυτό για εμάς και μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα ενεργήσουμε υπό συγκεκριμένες καταστάσεις. Ας το κάνουμε με την αποταμίευση. Ας αλλάξουμε το περιβάλλον μας για να βοηθήσουμε τους μελλοντικούς εαυτούς μας.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μνημείο Ζαλόγγου: Η αυτοθυσία των ηρωίδων Σουλιωτισσών που έπεσαν «εν χορώ» (βίντεο)
Μετεωροειδές έπεσε σε περιοχή των Ιωαννίνων - Δείτε το βίντεο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο
Urban_Stripes--8copy
Προϊστορικός Οικισμός Δισπηλιού: Ο λιμναίος οικισμός που χρονολογείται από το 5000 π.Χ (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση