Οι 4 βασικοί τύποι επικοινωνίας και πώς να τους επιτύχετε

Μιλώντας απλά και μόνο με κάποιον δεν πρόκειται να επικοινωνήσουμε ουσιαστικά μαζί του. Σίγουρα, μπορούμε να ανοίξουμε μια συζήτηση. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι

Οι 4 βασικοί τύποι επικοινωνίας και πώς να τους επιτύχετε

Μιλώντας απλά και μόνο με κάποιον δεν πρόκειται να επικοινωνήσουμε ουσιαστικά μαζί του. Σίγουρα, μπορούμε να ανοίξουμε μια συζήτηση. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε μια υγιή επικοινωνία μαζί του. Για να το πετύχουμε αυτό, χρειάζεται να κατανοούμε και να χρησιμοποιούμε διάφορους τύπους επικοινωνίας. Ορισμένοι τύποι επικοινωνίας δεν λειτουργούν όπως άλλοι και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να μάθουμε πώς να χρησιμοποιούμε τις σωστές λέξεις, φράσεις και συμπεριφορές για να έχουμε μια καλή επικοινωνία.

Ποιοι είναι οι τύποι επικοινωνίας;

Η ικανότητα να επικοινωνούμε αποτελεσματικά θα μπορούσε να είναι μια μορφή τέχνης. Αρκετές φορές, αρχίζουμε μια συζήτηση χωρίς πολλές προσδοκίες και στη συνέχεια καταλήγουμε να μεταφέρουμε γνώση και συναισθήματα στον συνομιλητή μας.

Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες επικοινωνίας. Η μία κατηγορία βασίζεται σε διαφορετικά κανάλια επικοινωνίας και η άλλη βασίζεται στο σκοπό και στο τρόπο της επικοινωνίας. Για να το αναπτύξουμε λίγο περισσότερο, παρακάτω σας δίνουμε τους βασικούς τύπους επικοινωνίας και τους τρόπους για να τους χρησιμοποιήσετε.

Προφορική επικοινωνία

Ένας από τους πιο βασικούς τύπους επικοινωνίας είναι η λεκτική μορφή επικοινωνίας. Η λεκτική επικοινωνία είναι απλή και κατατοπιστική. Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν αυτή τη μέθοδο, επειδή τούς επιτρέπει να μοιραστούν μια πληροφορία γρήγορα και με λιγότερες παρανοήσεις από τον συνομιλητή τους.

Για παράδειγμα, ο προγραμματισμός μιας επαγγελματικής συνάντησης μπορεί να γίνει μέσω ενός e-mail, αλλά, πιθανόν να είναι πιο αποτελεσματική από μία πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία. Αυτή η επαφή μπορεί να γίνει ακόμη και μέσω Skype ή οποιασδήποτε άλλης μορφής ηλεκτρονικού μέσου λεκτικής και οπτικής επικοινωνίας. Άρα, θα λέγαμε ότι η προφορική επικοινωνία είναι μια από τις πιο κοινές και δημοφιλείς μορφές μετάδοσης ενός μηνύματος.

Πώς να επιτύχετε μια καλή λεκτική επικοινωνία;

Υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βελτιώσετε τις προφορικές δεξιότητές σας. Να θυμάστε ότι κρύβεται μεγάλη δύναμη σε αυτά που λέτε. Επομένως, ας δούμε παρακάτω μερικούς τρόπους για να διαχειριστείτε καλύτερα τον προφορικό σας λόγο σε μια λεκτική επικοινωνία.

1. Ανάλογα σε ποιον μιλάτε, χρειάζεται να προσαρμόσετε το λεξιλόγιό σας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι θέλουν να αισθάνονται άνετα μιλώντας μαζί σας. Αν θεωρείτε ότι μιλάτε σε μια πιο πνευματική ομάδα ανθρώπων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα διευρυμένο λεξιλόγιο. Αν βρίσκεστε σε μια ομάδα λιγότερο μορφωμένων ατόμων, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το βασικό λεξιλόγιο. Φυσικά, μην αφήσετε αυτή τη διαφορά να γίνει γνωστή σε εκείνους με τους οποίους μιλάτε. Είναι προσβλητικό.

2. Όταν μιλάτε, προσπαθήστε να μην μιλάτε μονότονα. Οι περισσότεροι άνθρωποι παρακολουθούν αυτό που λέτε πολύ καλύτερα όταν αλλάζετε τον τόνο της φωνής σας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας σας.

3. Η ταχύτητα με την οποία μιλάτε είναι επίσης κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη. Μιλώντας γρήγορα σημαίνει ότι είστε αγχωμένος, ενώ μιλώντας αργά σημαίνει ότι θέλετε να μεταφέρετε ένα σημαντικό μήνυμα και να σας καταλάβουν. Αυτό, βέβαια, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό κι από την περίσταση.

Οι 4 βασικοί τύποι επικοινωνίας και πώς να τους επιτύχετε

Μη λεκτική επικοινωνία

Η μη λεκτική μορφή επικοινωνίας θεωρείται επίσης διαπροσωπική επικοινωνία. Θα την ακούσετε και ως γλώσσα του σώματος. Σχετίζεται με το πώς φαίνεστε όταν μπαίνετε σε κάποιο χώρο ή όταν κάθεστε στην καρέκλα σας κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης. Για παράδειγμα, περπατάτε με το κεφάλι επάνω και με σιγουριά ή σκυφτοί χωρίς να κοιτάτε κανέναν, δείχνοντας ντροπή; Αυτός ο τρόπος επικοινωνίας είναι εξίσου σημαντικός με την λεκτική μορφή επικοινωνίας.

Πώς να επιτύχετε μια καλή μη λεκτική επικοινωνία;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο τρόπος που περπατάτε και που κινείστε, γενικά, λέει πολλά γι’ αυτό που θέλετε να επικοινωνήσετε. Πιο συγκεκριμένα:

1. Οι έντονες κινήσεις κατά τη διάρκεια της ομιλίας δείχνουν εκνευρισμό.
2. Η επαφή με τα μάτια μεταφέρει σιγουριά κι ειλικρίνεια και επιτρέπει στον συνομιλητή να καταλάβει ότι αυτό που λέτε είναι σημαντικό.

Οπτική επικοινωνία

Αν σκεφτείτε πώς χρησιμοποιούνται τα οπτικά βοηθήματα στις παρουσιάσεις, τότε θα κατανοήσετε αυτό το είδος επικοινωνίας. Η χρήση της οπτικής επικοινωνίας παρατηρείται σε διαφημίσεις και σε φυλλάδια. Όταν μια εταιρεία επιθυμεί να μεταφέρει ένα γρήγορο μήνυμα για ένα προϊόν ή υπηρεσία που πουλάει, η οπτική επικοινωνία είναι το καλύτερο μέσο. Η επαφή γίνεται χωρίς λέξεις ή γράμματα και μεταφέρει απευθείας ένα εντυπωσιακό μήνυμα στους πελάτες.

Οι οπτικές μορφές επικοινωνίας μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε ανεπίσημες καταστάσεις, για παράδειγμα, μεταξύ φίλων. Η οπτική επικοινωνία είναι ένας γρήγορος τρόπος για να επικοινωνήσετε αυτό που θέλετε στους δικούς σας ανθρώπους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν απαιτούνται λέξεις όταν χρησιμοποιείται σωστά η οπτική επικοινωνία.

Πώς να επιτύχετε μια καλή οπτική επικοινωνία;

1. Βασικά, ο καλύτερος τρόπος είναι να δημιουργήσετε μια σαφή και συνοπτική εικόνα της ιδέας σας. Είτε προσπαθείτε να πουλήσετε ένα προϊόν, είτε μια υπηρεσία, η οπτικοποίηση είναι ελκυστική για το μάτι και δημιουργεί την επιθυμία να μάθετε περισσότερα.

2. Ένας άλλος τρόπος είναι να συνδυάσετε τη μη λεκτική και τη λεκτική επικοινωνία. Θυμηθείτε, το πώς μιλάτε και το πώς εμφανίζεστε θα αυξήσει το ενδιαφέρον των συνομιλητών για την εικόνα που θέλετε να μοιραστείτε.

Γραπτή επικοινωνία

Για τη γραπτή επικοινωνία, υπάρχουν δύο υποκατηγορίες. Η μία είναι η επίσημη και η άλλη η ανεπίσημη μορφή γραπτής επικοινωνίας.

Επίσημη επικοινωνία

Η επίσημη επικοινωνία χρησιμοποιείται στη σύνταξη επαγγελματικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σημειώσεων κι αναφορών. Ο χώρος εργασίας χρησιμοποιεί γραπτή επικοινωνία αυτού του τύπου για να εξοικονομήσει χρόνο στέλνοντας ένα σημαντικό μήνυμα σε πολλούς ανθρώπους. Είναι ξεκάθαρα τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας μορφής επικοινωνίας.

Πώς να γίνετε καλοί στην επίσημη γραπτή επικοινωνία;

1. Η επίσημη γραπτή επικοινωνία βασίζεται στη δομή, στη γραμματική και στο ύφος. Συνήθως λαμβάνονται πιο σοβαρά υπόψη τα μηνύματα και οι αναφορές που έχουν γραφτεί σωστά.

2. Όταν η επικοινωνία πρέπει να αποσταλεί εγκαίρως, μην αργείτε!

3. Μάθετε για το πρόσωπο με το οποίο πρόκειται να μιλήσετε αν προτιμά έναν επαγγελματικό ή έναν απλό τρόπο γραπτής επικοινωνίας. Μερικοί άνθρωποι ανταποκρίνονται καλύτερα σε εντελώς τυπικές διατυπώσεις στα γραπτά μηνύματα, ενώ άλλοι προτιμούν μια πιο φιλική επικοινωνία.

Άτυπη επικοινωνία

Άτυπη επικοινωνία χρησιμοποιούμε όταν στέλνουμε μηνύματα μέσω πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης. Αν και οι επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας, πολλοί στέλνουν χιουμοριστικές δηλώσεις και σύντομες υπενθυμίσεις χρησιμοποιώντας την άτυπη γραπτή επικοινωνία. Κατά κάποιο τρόπο, αυτός είναι ένας τύπος επικοινωνίας που δεν είναι πάντα αξιόπιστος, αλλά πολλές φορές είναι διασκεδαστικός.

Μάθηση της ανεπίσημης επικοινωνίας

1. Όταν πρόκειται για την ανεπίσημη επικοινωνία, όπως μια συζήτηση με φίλους ή την οικογένεια, δεν υπάρχει κανένας συγκεκριμένος περιορισμός. Ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν να αντιμετωπίζονται με σεβασμό όταν μιλάνε με κάποιον.

2. Όταν επικοινωνείτε ανεπίσημα, πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη σας σε ποιον μιλάτε. Εάν γνωρίζετε καιρό το άλλο άτομο, μπορεί να νιώσετε άνετα να αστειευτείτε. Ωστόσο, αν πρόκειται για μια αρκετά νέα γνωριμία, μπορεί να χρειάζεται να κρατήσετε κάποια απόσταση.

3. Μην χρησιμοποιείτε συκοφαντίες ή προσβολές όταν συνομιλείτε χρησιμοποιώντας την άτυπη επικοινωνία. Να θυμάστε ότι είναι αναγκαίο να αντιμετωπίζετε τους ανθρώπους με τον τρόπο που επιθυμείτε να σας αντιμετωπίζουν κι εκείνοι.

Κρατήστε τις «γραμμές» επικοινωνίας ανοικτές

Η κατανόηση των τύπων επικοινωνίας είναι μόνο η αρχή. Στο κείμενο αυτό σας δίνουμε κάποια εργαλεία ώστε να σας διευκολύνουμε στην επικοινωνία σας. Είναι σημαντικό να επικοινωνείτε με τους άλλους ανθρώπους και να είστε ανοιχτοί σε νέες συζητήσεις κι επαφές, αντί να κλείνεστε στον εαυτό σας. Θυμηθείτε, χωρίς επικοινωνία, χάνουμε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας.

Photo: Author/Depositphotos

Συντάκτης | Κωνσταντίνα Αρβανίτη

Η Κωνσταντίνα Παν. Αρβανίτη είναι Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, κάτοχος Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Γνωστική – Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία. Πραγματοποίησε την μετεκπαίδευσή της στην Παιδοψυχολογία – Παιδοψυχιατρική του Παν. Αιγαίου και στις Τεχνικές Διαχείρισης του Άγχους & της Κατάθλιψης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ιστοσελίδα
Δείτε όλα τα άρθρα

Συντάκτης | Κωνσταντίνα Αρβανίτη

Η Κωνσταντίνα Παν. Αρβανίτη είναι Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, κάτοχος Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Γνωστική – Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία. Πραγματοποίησε την μετεκπαίδευσή της στην Παιδοψυχολογία – Παιδοψυχιατρική του Παν. Αιγαίου και στις Τεχνικές Διαχείρισης του Άγχους & της Κατάθλιψης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ιστοσελίδα
Δείτε όλα τα άρθρα

Αξίζει να διαβάσετε

ΕΚΔΟΣΕΙΣ key books
ΕΚΔΟΣΕΙΣ key books

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε