, , ,

6 απλοί τρόποι να μειώσουμε την κατακράτηση υγρών

Κατακράτηση υγρών συμβαίνει όταν περίσσεια υγρά συσσωρεύονται στον οργανισμό μας. Η κατακράτηση υγρών εμφανίζεται στο κυκλοφορικό σύστημα ή στο εσωτερικό των ιστών και των

6 απλοί τρόποι να μειώσουμε την κατακράτηση υγρών

Κατακράτηση υγρών συμβαίνει όταν περίσσεια υγρά συσσωρεύονται στον οργανισμό μας. Η κατακράτηση υγρών εμφανίζεται στο κυκλοφορικό σύστημα ή στο εσωτερικό των ιστών και των κοιλοτήτων. Προκαλεί πρήξιμο στα χέρια, πόδια και στους αστραγάλους.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί αυτό να συμβεί, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν είναι σοβαροί. Κάποιες γυναίκες εμφανίζουν κατακράτηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή πριν από την περίοδό τους. Όσοι δεν είναι σωματικά δραστήριοι μπορούν επίσης να επηρεαστούν. Εντούτοις, η κατακράτηση υγρών αποτελεί και σύμπτωμα σοβαρών ιατρικών παθήσεων όπως νεφροπάθειες ή δυσλειτουργίες της καρδιάς.

Advertisment

6 απλοί τρόποι να μειώσουμε την κατακράτηση υγρών

1. Λιγότερο αλάτι

Το αλάτι αποτελείται από νάτριο και χλωρίδιο. Το νάτριο προσδένεται στο νερό και διατηρεί την ισορροπία των υγρών μέσα και έξω από τα κύτταρα. Αν καταναλώνετε συχνά αλάτι (δηλαδή επεξεργασμένες τροφές), το σώμα σας κατακρατεί νερό.

2. Αύξηση της πρόσληψης μαγνησίου

Το μαγνήσιο εμπλέκεται σε περισσότερες από 300 ενζυμικές αντιδράσεις που διατηρούν τις σωματικές λειτουργίες. Επιπλέον, το μαγνήσιο βοηθά στη μείωση της κατακράτησης υγρών. Καλές πηγές μαγνησίου αποτελούν οι ξηροί καρποί τα δημητριακά, η μαύρη σοκολάτα και τα φυλλώδη, πράσινα λαχανικά. Υπάρχει και σε μορφή συμπληρώματος.

3. Αύξηση της πρόσληψης βιταμινών Β6

Είναι σημαντικές για τη διαμόρφωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και εξυπηρετούν πολλές άλλες λειτουργίες στο σώμα. Η βιταμίνη Β6 έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την κατακράτηση υγρών σε γυναίκες με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Τροφές πλούσιες σε αυτή τη βιταμίνη είναι οι μπανάνες, οι πατάτες, τα καρύδια και το κρέας.

Advertisment

Διαβάστε επίσης – Κάλιο: τι είναι ακριβώς και γιατί είναι σημαντικό για τον οργανισμό μας;

4. Περισσότερες τροφές πλούσιες σε κάλιο

Το κάλιο βοηθά στην αποστολή ηλεκτρικών σημάτων για όλες τις λειτουργίες του οργανισμού. Ωφελεί επίσης και την υγεία της καρδιάς. Το κάλιο φαίνεται πως βοηθά στη μείωση της κατακράτησης με δύο τρόπους: μειώνοντας τα επίπεδα νατρίου και αυξάνοντας την παραγωγή ούρων.
Οι μπανάνες, το αβοκάντο και οι ντομάτες είναι τέλεια παραδείγματα τροφών που έχουν κάλιο.

5. Δοκιμάστε πικραλίδα

Είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται ως φυσικό διουρητικό. Τα φυσικά διουρητικά μειώνουν φυσικά την κατακράτηση υγρών. Δοκιμάστε λοιπόν να πίνετε ρόφημα πικραλίδας.

6. Αποφύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες

Η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων οδηγεί σε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και της ινσουλίνης. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης δημιουργούν κατακράτηση νατρίου. Αυτό οδηγεί φυσικά και σε κατακράτηση νερού. Παραδείγματα επεξεργασμένων υδατανθράκων είναι τα επεξεργασμένα σάκχαρα και δημητριακά, όπως το αλεύρι.

Άλλοι τρόποι να μειώσουμε την κατακράτηση υγρών

– Κινηθείτε

– Καταναλώστε περισσότερο νερό

– Δοκιμάστε εκουιζέτο

– Καταναλώστε μαϊντανό, ιβίσκο, σκόρδο, μάραθο, τσουκνίδα και χυμό cranberry.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2957126

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10751219

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9861593

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25276694

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21371638

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16950583

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21629870

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ιπποκράτεια Διαβίωση: Μια εταιρεία παράδειγμα ολιστικής προσέγγισης με εκπληκτικά προϊόντα
Ολοκληρωμένη προσέγγιση στην παιδική παχυσαρκία: Επενδύστε σήμερα, δείτε αποτελέσματα αύριο
Το μπαχαρικό που βοηθάει να χάσετε 3 φορές περισσότερο λίπος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση