,

Το ελληνικό ελαιόλαδο και μέλι κέρδισαν πάνω από 60 διακρίσεις σε διεθνή βραβεία

Το ελληνικό ελαιόλαδο και το ελληνικό μέλι ήταν ανέκαθεν δύο από τα δυνατότερα εξαγωγικά προϊόντα διεθνώς. Τα τελευταία χρόνια γίνονται ακόμα μεγαλύτερες και πιο

Το ελληνικό ελαιόλαδο και μέλι κέρδισαν πάνω από 60 διακρίσεις σε διεθνή βραβεία

Το ελληνικό ελαιόλαδο και το ελληνικό μέλι ήταν ανέκαθεν δύο από τα δυνατότερα εξαγωγικά προϊόντα διεθνώς. Τα τελευταία χρόνια γίνονται ακόμα μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες προσπάθειες σωστής προώθησης των προϊόντων από μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Γι’ αυτό και κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να βραβευτούν φέτος σε διεθνείς διαγωνισμούς που έλαβαν χώρα στο Λονδίνο.

Συγκεκριμένα, στον φετινό διεθνή διαγωνισμό ελαιόλαδου, London International Olive Οil Competitions 2019, ο οποίος πραγματοποιήθηκε για τέταρτη χρονιά στο Λονδίνο, οι ελληνικές συμμετοχές ήταν 110. Από αυτές, οι 40 βραβεύτηκαν με πλατινένια, χρυσά, αργυρά και χάλκινα βραβεία. Οι περισσότερες προέρχονταν κυρίως από την Κρήτη, την Καλαμάτα, τη Χαλκιδική και τη Μυτιλήνη, αλλά και δύο εταιρίες από την Αλεξανδρούπολη.

Advertisment

Συνολικά, στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος από όλο τον κόσμο 400 επιχειρήσεις, μεταξύ τους χώρες με τις μεγαλύτερες παραγωγές ελαιόλαδου, όπως φυσικά η Ιταλία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Κροατία και η Τυνησία.

«Οι περισσότερες συμμετοχές προέρχονταν από την Ισπανία, την Ιταλία, την Γαλλία που εφαρμόζουν εδώ και πολλά χρόνια τις ορθές πρακτικές διαχείρισης του ελαιόλαδου από την πρώτη μέρα της συγκομιδής μέχρι την συσκευασία, παρουσιάζοντας προσεγμένα προϊόντα που κρίνονται στις λεπτομέρειες, γι’ αυτό κερδίζουν σε ποιότητα σε διεθνείς διαγωνισμούς», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπεύθυνος της διοργάνωσης, της ConfExpo, Γιώργος Κουβέλης.

Επιπλέον πρόσθεσε πως ««Η εφαρμογή των καλών πρακτικών άρχισε να αλλάζει τελευταία και από τις ελληνικές εταιρίες, όπου πλέον οι οικογενειακές επιχειρήσεις περνούν στα χέρια των νεότερων, οι οποίοι δίνουν περισσότερη προσοχή στα θέματα διασφάλισης της ποιότητας, όπως για παράδειγμα η μέθοδος αποθήκευσης της ελιάς πριν από την επεξεργασία, η αποθήκευση του ελαιόλαδου κ.ά.».

Advertisment

Τα βραβεία δεν αφορούσαν μόνο την ποιότητα του προϊόντος, αλλά και την ετικέτα και την παρουσίαση της συσκευασίας, σε σημεία δηλαδή όπου ο ανταγωνισμός από άλλες διεθνείς εταιρείες είναι υψηλός.

Εκτός όμως από το ελληνικό ελαιόλαδο, βραβεία έλαβαν και εταιρίες που επιχειρούν στον τομέα του μελιού. Για πρώτη φορά φέτος έγινε βράβευση Μελιού (London Honey Awards 2019), στην οποία συμμετείχαν 150 εταιρίες από διάφορα μέρη του κόσμου. Από τη χώρα μας οι συμμετοχές ήταν άνω των 30, εκ των οποίων οι 17 επιχειρήσεις βραβεύτηκαν.

Οι ελληνικές εταιρίες προέρχονταν κυρίως από Κάλυμνο, Άνδρο, Κρήτη, Λακωνία, Ευρυτανία, Αιτωλοακαρνανία, Βόρεια Ελλάδα, που ανταγωνίστηκαν ισάξια άλλες από Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Τουρκία, Κύπρο, Κροατία, Μολδαβία, Βουλγαρία, Νέα Ζηλανδία, Καναδά, Γερμανία, Ολλανδία κ.ά. Αυτές οι βραβεύσεις αποτελούν δυνατό χαρτί για τις εταιρίες, καθώς αποδεικνύουν την επιτυχία των προσπαθειών τους και τις κάνουν ακόμα πιο γνωστές.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τουρισμός για όλους 2024: Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια | Ποιοι μένουν εκτός
Το ελληνικό διαβατήριο στα 10 πιο ισχυρά στον κόσμο για το 2024
Τέλος τα διόδια στην Ελλάδα; Το νέο τοπίο στις μετακινήσεις
NASA: Μετέδωσε βίντεο στη Γη από απόσταση 31 εκατ. χιλιομέτρων – Χρειάστηκαν 101 δευτερόλεπτα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση