Τα αποτελέσματα των πρόσφατων ερευνών από Αμερικάνους επιστήμονες εκπλήσσουν και επιβεβαιώνουν γι’ άλλη μια φορά πως ο «κόκκινος» πλανήτης είχε νερό.
Συγκεκριμένα, ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Τέξας στο Όστιν και της Αριζόνα σε σχετικό άρθρο τους στο επιστημονικό περιοδικό Geophysical Research Letters» της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης (AGU), αποκαλύπτουν τα στοιχεία που συνέλεξαν από τον δορυφόρο MRO της NASA, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά εδώ και χρόνια γύρω από τον πλανήτη Άρη.
Advertisment
Το σύστημα του δορυφόρου κατέχει το ραντάρ SHARAD, το οποίο έχετε τη δυνατότητα να διεισδύει σε βάθος περίπου δύο χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια του Άρη. Εκεί βρισκόταν και ο θησαυρός που έψαχναν οι επιστήμονες.
Σε ορισμένα σημεία του στρώματος άμμου και πάγου που έχει ο πλανήτης βρέθηκε περιεκτικότητα νερού σε ποσοστό μέχρι και 90%. Οι επιστήμονες μάλιστα εκτιμούν πως αν αυτός ο πάγος λιώσει, το νερό θα καλύψει τον πλανήτη σε βάθος τουλάχιστον ενάμισι μέτρο. Ένας εκ των ερευνητών, ο Στέφανο Νερότσι δήλωσε ενθουσιασμένος: «Δεν περιμέναμε να βρούμε τόσο πολύ νερό σε αυτή την περιοχή. Πιθανότατα πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο απόθεμα νερού στον ‘Αρη μετά από τις καλυμμένες με πάγο περιοχές στους δύο πόλους».
Οι ειδικοί τώρα υποστηρίζουν πως τα υπόγεια αυτά στρώματα πάγου δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια παλαιότερων εποχών παγετώνων στον Άρη. Κάθε φορά όμως που η θερμοκρασία ανέβαινε λίγο, ο πάγος καλυπτόταν από άμμο, η οποία και προστάτευε τον πάγο νερού από την ηλιακή ακτινοβολία. Αυτό εξηγεί και το γιατί μέχρι σήμερα δεν κατάφερε το νερό να διαφύγει από τα κατώτερα στρώματα και να εξατμιστεί.
Advertisment
Οι αλλαγές στη θερμοκρασία του Άρη οφείλονται στις μεταβολές που γίνονται στην τροχιά και την κλίση του πλανήτη σε σχέση με τον άξονα περιστροφής του. Κάθε 50.000 χρόνια ο Άρης πλησιάζει στον Ήλιο περισσότερο και ύστερα επανέρχεται στην πρότερη κάθετή του θέση. Στην πρώτη περίπτωση, οι πάγοι λιώνουν αλλά όταν ο πλανήτης επιστρέφει σε πιο όρθια θέση, οι πάγοι ξαναδημιουργούνται.
«Προς μεγάλη μας έκπληξη, ο συνολικός όγκος νερού που είναι παγιδευμένος σε αυτά τα θαμμένα πολικά αποθέματα, είναι περίπου ο ίδιος με όλο το νερό των πάγων που είναι ήδη γνωστό ότι υπάρχει στους παγετώνες και κάτω από την επιφάνεια σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη του ‘Αρη», δήλωσε ο καθηγητής Τζακ Χολτ του Σεληνιακού και Πλανητικού Εργαστηρίου της Αριζόνα.