Αύγουστος 2022: Ο πιο θερμός από το 1979 για την Ευρώπη

Η χρονιά της κλιματικής κρίσης σημαδεύτηκε παράλληλα από τη χειρότερη ξηρασία στην Ευρώπη εδώ και 500 χρόνια.

Αύγουστος 2022: Ο πιο θερμός από το 1979 για την Ευρώπη

Το φετινό καλοκαίρι μπορεί να μην ζήσαμε καταστάσεις ακραίου καύσωνα διαρκείας στην Ελλάδα, δεν μπορούν να πουν το ίδιο άλλες Ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες η ζέστη κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Στη Δυτική Ευρώπη και τη Βορειοδυτική Ρωσία καταγράφηκαν οι υψηλότερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας έως +5°C με +6°C, με κύματα καύσωνα που ταλαιπώρησαν δεκάδες εκατομμύρια κατοίκους.

Advertisment

Η χρονιά της κλιματικής κρίσης σημαδεύτηκε παράλληλα από τη χειρότερη ξηρασία στην Ευρώπη εδώ και 500 χρόνια, με ποτάμια όπως ο Πάδος και ο Ρήνος να πέφτουν δραματικά σε στάθμη και να απειλούν την ακτοπλοΐα και την παραγωγή ενέργειας σε σταθμούς που απαιτούν νερό για ψύξη.

Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, χαρακτηρίστηκαν από κύματα καύσωνα και σοβαρή ξηρασία, ενώ όπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή υπηρεσία παρατήρησης της Γης Copernicus το καλοκαίρι του 2022 ήταν το πιο ζεστό που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη από τότε που άρχισε η επίσημη τήρηση αρχείων τον 19ο αιώνα.

Οι μέσες θερμοκρασίες ήταν «οι πιο υψηλές για τον Αύγουστο και για ολόκληρο το καλοκαίρι». Η μέση τιμή του διμήνου καθώς ξεπέρασε κατά 0,4°C το προηγούμενο ρεκόρ του 2021.

Advertisment

Τον Αύγουστο, οι θερμοκρασίες ήταν «μακράν οι πιο υψηλές» που έχουν καταγραφεί, καθώς ξεπέρασαν κατά 1,72°C βαθμούς τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020. Πολλές περιοχές του πλανήτη βιώσαν τις πιο θερμές περιόδους στην καρδιά του καλοκαιριού του Βορείου Ημισφαιρίου, αλλά και στην καρδιά του χειμώνα στη Λατινική Αμερική. Σε ελάχιστα μέρη του πλανήτη καταγράφηκαν αρνητικές αποκλίσεις, και μάλιστα σε περιοχές όπου εκδηλώθηκαν ακραία φαινόμενα, όπως οι ισχυρές βροχοπτώσεις και καταστροφικές πλημμύρες με χιλιάδες νεκρούς στο Πακιστάν.

«Μια σειρά από έντονους καύσωνες σε όλη την Ευρώπη, σε συνδυασμό με ασυνήθιστες συνθήκες ξηρασίας, οδήγησε σε ένα καλοκαίρι ακραίων συνθηκών, με ρεκόρ θερμοκρασιών, ξηρασία και πυρκαγιές», υπογραμμίζει στην ανακοίνωση αυτή η επιστημονική υπεύθυνη της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Φρέγια Βάμποργκ.

«Η ξηρασία και οι πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της Ευρώπης επηρέασαν την κοινωνία και τη φύση με διάφορους τρόπους» σημείωσε.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα
Κρήτη: «Πνίγεται» το νησί στην αφρικανική σκόνη - Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία
Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης: Τούβλο μεταμορφώνεται σε οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες!
Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση