, ,

Η κατανάλωση περισσότερου ρυζιού καταπολεμά την παχυσαρκία, σύμφωνα με έρευνα

Πώς μπορεί μία μόνο τροφή να βοηθά σε ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα στη Δυτική κοινωνία; Προσπαθούμε εδώ και δεκαετίες να ελέγξουμε την «επιδημία» της

Η κατανάλωση περισσότερου ρυζιού καταπολεμά την παχυσαρκία, σύμφωνα με έρευνα

Πώς μπορεί μία μόνο τροφή να βοηθά σε ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα στη Δυτική κοινωνία; Προσπαθούμε εδώ και δεκαετίες να ελέγξουμε την «επιδημία» της παχυσαρκίας, αλλά η κακή διατροφή είναι τόσο ριζωμένη πια στην δυτική κουλτούρα που χρειαζόμαστε καλύτερες λύσεις και πρακτικές παρέμβασης και πρόληψης.

Και γνωρίζουμε ότι η σωστή διατροφή είναι το βασικότερο όπλο για την καταπολέμηση του προβλήματος. Τώρα οι ειδικοί συστήνουν να καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες της παραδοσιακής βασικής τροφής των Ασιατών: το ρύζι. Πιο αναλυτικά, επιστήμονες συμπέραναν ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν κάποια δίαιτα Ιαπωνικού ή Κινέζικου στυλ έχουν λιγότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι.

Advertisment

Όλες αυτές οι δίαιτες βασίζονται κυρίως στο ρύζι. Οι ερευνητές τόνισαν ότι οι διατροφές που περιέχουν λίγους υδατάνθρακες – όπως είναι και το ρύζι – αποτελούν διαδεδομένη στρατηγική μείωσης του βάρους στις ανεπτυγμένες χώρες, αλλά η επίδραση του ρυζιού στην παχυσαρκία δεν ήταν ξεκάθαρη μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ακόμη και η μέτρια αύξηση στην κατανάλωση ρυζιού, μπορεί να μειώσει την παχυσαρκία κατά 1%. Οι ερευνητές, λοιπόν, ερεύνησαν την κατανάλωση ρυζιού ανά γραμμάρια κατανάλωσης την ημέρα και σε αναλογία με την πρόσληψη θερμίδων σε 136 χώρες. Χρησιμοποίησαν επίσης δεδομένα για τον δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ).

Υπολόγισαν πως ακόμα και μια μικρή αύξηση στην κατανάλωση ρυζιού, δηλαδή κατά 50 γραμμάρια την ημέρα ανά άτομο θα μπορούσε να μειώσει την παγκόσμια συχνότητα παχυσαρκίας κατά 1% (από 650 εκατομμύρια ενήλικες σε 643.5 εκατομμύρια).

Advertisment

Ο καθηγητής Tomoko Imai, υπεύθυνος καθηγητής της έρευνας, δήλωσε: «Οι παρατηρούμενες συσχετίσεις δηλώνουν ότι το ποσοστό παχυσαρκίας είναι χαμηλό σε χώρες όπου το ρύζι αποτελεί βασική πρώτη ύλη για το μαγείρεμα.

Οι πιθανοί λόγοι που το ρύζι αποδεικνύεται τόσο χρήσιμο στον αγώνα κατά της παχυσαρκίας είναι ότι οι φυτικές ίνες, τα θρεπτικά στοιχεία και τα φυτικά συστατικά μπορεί αυξάνουν την αίσθηση κορεσμού και να εμποδίζουν πλήρως την υπερκατανάλωση. Ίσως λοιπόν να αναθεωρήσουμε τη θέση του ρυζιού στο διατροφικό μας πρόγραμμα και να το αντικαθιστούμε κάποιες φορές με τα μακαρόνια ή τις πατάτες, όταν ειδικά συνοδεύουμε ψάρι και κρέας.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-04-30/eating-more-rice-could-help-fight-obesity-study-suggests

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε
Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση