, ,

Καφές vs Matcha: Συγκρίνουμε τα δύο ροφήματα και καταλήγουμε στο «καλύτερο»

Κανένα από τα δύο δεν μπορεί να μας βλάψει σοβαρά. Ωστόσο, ένα από αυτά είναι πιο ευγενικό προς τον οργανισμό μας.

Καφές vs Matcha: Ποιο ρόφημα είναι πραγματικά καλύτερο

Μερικές φορές νiώθουμε ότι αν δεν υπήρχε η καφεΐνη, θα ήταν σχεδόν αδύνατο να βγάλουμε πέρα το ωράριο από τις 9:00 έως τις 17:00. Για πολλούς ανθρώπους, ο πρωινός τους καφές (ή το matcha) είναι το μόνο πράγμα που κάνει τις ώρες να περνούν πιο εύκολα, τροφοδοτώντας τους με μια φυσική ώθηση ενέργειας που έχει και νόστιμη γεύση. Αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν η μία πηγή καφεΐνης είναι στην πραγματικότητα καλύτερη για τον οργανισμό σας από την άλλη;

Τα οφέλη του matcha έναντι του καφέ

Matcha

Το matcha είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής σκόνη πράσινου τσαγιού που παρασκευάζεται παίρνοντας τα φύλλα και αλέθοντάς τα στην χαρακτηριστική φωτεινή απόχρωση που όλοι γνωρίζουμε. Το matcha είναι πιο αλκαλικό από τον καφέ με σχεδόν την ίδια περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Η χαμηλότερη οξύτητα σημαίνει ότι το matcha μπορεί επίσης να είναι μια καλύτερη επιλογή για όσους έχουν ευαίσθητο στομάχι. Το matcha δεν έχει πρακτικά κανένα μειονέκτημα, εκτός από το ότι είναι ακριβό (το υψηλής ποιότητας είδος) και απαιτεί χρόνο και ενέργεια για την παρασκευή του.

Advertisment

Αυτή η παραλλαγή του πράσινου τσαγιού είναι επίσης πλούσια σε L-θεανίνη, η οποία παρέχει μια σειρά από γενικότερα οφέλη στην υγεία μας. Οι έρευνες δείχνουν ότι αυτό το αμινοξύ μπορεί να έχει μια αντιστρεσογόνα επίδραση στο σώμα, και σε συνδυασμό με την καφεΐνη από το matcha, μπορεί να βιώσετε μια φυσική ώθηση ενέργειας και εγρήγορσης.

Επιπλέον, αξίζει να αναφέρουμε ότι το matcha είναι φορτωμένο με σχεδόν τριπλάσια ποσότητα του αντιοξειδωτικού EGCG σε σχέση με άλλα πράσινα τσάγια, παρέχοντας στον οργανισμό ένα σωρό υγιεινές ιδιότητες. Μια ανασκόπηση που ανέλυσε τα οφέλη και τη χημική σύνθεση του matcha διαπίστωσε ότι η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των βλαβών από τις ελεύθερες ρίζες και να βοηθήσει ακόμη και στη φυσική αποτοξίνωση.

Όσον αφορά την περιεκτικότητα σε καφεΐνη, το matcha διαθέτει 70 χιλιοστόγραμμα, προσφέροντας μια σημαντική ώθηση ενέργειας το πρωί, αν είστε συχνά ζαλισμένοι ή δεν κοιμηθήκατε αρκετά.

Advertisment

Καφές

Ο καφές είναι αναμφισβήτητα ένας από τους αγαπημένους ενεργειακούς συμμάχους μας σε όλο τον κόσμο, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο όφελος που προσφέρει αυτό το πικρό ρόφημα στην υγεία μας. Ο καφές έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά και καφεΐνη που αυξάνει την ενέργεια. Γιατί αυτό είναι καλό;

Μια μεγάλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Clinical Nutrition παρακολούθησε 676 υγιείς ηλικιωμένους άνδρες στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια 10 ετών. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν καφέ πάλευαν λιγότερο με τη γνωστική εξασθένιση από εκείνους που δεν τον επέλεγαν. Αν και δεν υπήρχε ελεγχόμενη πρόσληψη καφέ, οι ερευνητές διαπίστωσαν τη μικρότερη γνωστική έκπτωση για τους άνδρες που κατανάλωναν 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Το φλιτζάνι του καφέ σας μπορεί επίσης να στηρίζει τη μακροζωία, αποκαλύπτουν νέες έρευνες, με μια μεγάλη έρευνα να εξηγεί ότι η υψηλότερη κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε με λιγότερο κίνδυνο θανάτου, και ειδικότερα με θνησιμότητα λόγω ασθενειών του πεπτικού και του κυκλοφορικού συστήματος.

Ποιο είναι καλύτερο λοιπόν;

Αν και τόσο ο καφές όσο και το τσάι συνοδεύονται από κάποια σημαντικά οφέλη για την ευεξία μας, ο καφές μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να καταναλωθεί εάν έχουμε ευαίσθητο στομάχι.

Είναι μια εξαιρετικά όξινη τροφή, η οποία μπορεί να είναι προβληματική όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα ή από άτομα με ευαίσθητο πεπτικό σύστημα. Ωστόσο, ο κρύος καφές είναι σημαντικά λιγότερο όξινος και επομένως λιγότερο σκληρός, αν θέλετε τη γεύση και τα οφέλη του καφέ χωρίς στομαχόπονο.

Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, γενικά, μπορεί επίσης να επιφέρει δυσάρεστες παρενέργειες, όπως επιδείνωση του άγχους, αφυδάτωση και νευρικότητα, γι’ αυτό να το έχετε κατά νου πριν πιείτε το τέταρτο φλιτζάνι καφέ το απόγευμα.

Αν είστε πιο επιρρεπείς στο άγχος ή το στρες, οι καταπραϋντικές ιδιότητες του matcha θα εξυπηρετήσουν καλύτερα τις ανάγκες σας σε σύγκριση με ένα φλιτζάνι καφέ, κάτι που είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας όταν κάνετε την επιλογή σας. Βλέποντας ότι το matcha δεν έχει σχεδόν κανένα μειονέκτημα για τη συνολική μας υγεία, φαίνεται ότι το έντονο πράσινο ρόφημα κερδίζει αυτόν τον γύρο.

Πηγή: www.mindbodygreen.com/articles/coffee-vs-matcha

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση