,

Ξύδι: 10 έξυπνοι τρόποι να το χρησιμοποιήσουμε σε όλο το σπίτι

Υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές χρήσεις του ξυδιού που πραγματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι μαζί με το λεμόνι, αποτελούν τα πιο πολυχρηστικά υλικά στο

Ξύδι: 10 έξυπνοι τρόποι να το χρησιμοποιήσουμε σε όλο το σπίτι

Υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές χρήσεις του ξυδιού που πραγματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι μαζί με το λεμόνι, αποτελούν τα πιο πολυχρηστικά υλικά στο σπίτι μας. Από τη μαγειρική μέχρι τον καθαρισμό και την προσωπική φροντίδα, υπάρχουν ατέλειωτες σπιτικές χρήσεις για το ξύδι. Για την ακρίβεια, υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα τα οποία δεν μπορούμε να καθαρίσουμε με το ξύδι.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη ξυδιού και το καθένα έχει το δικό του σκοπό. Το βαλσάμικο και το ξύδι από κόκκινο κρασί χρησιμοποιούνται κυρίως για μαγειρική και σαλάτες. Το λευκό ξύδι, αν και είναι βρώσιμο, χρησιμοποιείται περισσότερο για καθαριστικούς σκοπούς. Το καθαριστικό ξύδι είναι επικίνδυνο αν καταποθεί και πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για καθαριστικούς λόγους. Το μηλόξιδο είναι αρκετά πολυχρηστικό.

Advertisment

Διαβάστε επίσης: 4 άγνωστα οφέλη του βαλσάμικου ξυδιού

10 έξυπνοι τρόποι να χρησιμοποιήσουμε το ξύδι σε όλο το σπίτι

1. Ως καθαριστικό σπρέι

Ανακατέψτε ένα μέρος λευκού ξιδιού και ένα μέρος νερού και καθαρίστε τα πάντα, από τα ξύλινα πατώματα μέχρι τον πάγκο της κουζίνας. Για να προσθέσετε άρωμα, χρησιμοποιήστε 10-20 σταγόνες από αιθέριο έλαιο (όπως λεμόνι ή τεϊόδεντρο).

2. Απομακρύνει τα υπολείμματα σαπουνιού

Δυσκολεύεστε να καθαρίσετε τα υπολείμματα σαπουνιού από την μπανιέρα σας; Ρίξτε λίγο λευκό ξίδι ή καθαριστικό σε ένα σφουγγάρι και σκουπίστε. Αν δυσκολεύεστε και πάλι, προσθέστε λίγη μαγειρική σόδα.

Advertisment

3. Θεραπεία για τα μαλλιά

Αν η συσσώρευση προϊόντων κάνει τα μαλλιά σας λιπαρά, αφήστε τα χημικά σαμπουάν και εκμεταλλευτείτε τα ευεργετικά στοιχεία του ξιδιού. Ανακατέψτε ένα μέρος μηλόξιδου με δύο μέρη νερού σε ένα άδειο μπουκάλι και ανακινήστε καλά. Ύστερα, αφού στεγνώσετε καλά τα μαλλιά σας, εφαρμόστε το διάλυμα. Αφήστε το για λίγα λεπτά πριν ξεπλύνετε.

4. Απομακρύνει το κερί

Τα υπολείμματα λιωμένου κεριού απομακρύνονται εύκολα με τη βοήθεια του ξιδιού. Απλά ζεστάνετε το κερί με το σεσουάρ και ύστερα αφαιρέστε το με ένα χαρτί που έχετε μουσκέψει σε διάλειμμα ξιδιού.

5. Ως ζιζανιοκτόνο

Το ξίδι είναι καλύτερο για την οικογένεια και τα κατοικίδια σε τέτοιες περιπτώσεις. Χρησιμοποιήστε ένα ξίδι με υψηλή οξύτητα. Ανακατέψτε με ένα φλιτζάνι αλάτι και μια κουταλιά σαπούνι για τα πιάτα.

6. Σπρέι καταπολέμησης των ψύλλων στα κατοικίδια

Μετά το μπάνιο, εφαρμόστε ένα μείγμα με ένα μέρος νερού και ένα μέρος μηλόξιδου στο τρίχωμα του κατοικίδιου σας για να δημιουργήσετε ένα δυσάρεστο περιβάλλον για τους ψύλλους.

7. Αφαίρεση λεκέδων από χαλιά

Μουσκέψτε τον λεκέ με λευκό ξίδι και ύστερα πασπαλίστε με λίγη μαγειρική σόδα μέχρι το διάλυμα να αρχίζει να αφρίζει. Περιμένετε ο λεκές να απορροφήσει το μείγμα και ύστερα σκουπίστε τη σκόνη.

8. Αποσμητικό για κάδο απορριμμάτων

Για να αποφύγετε τη συσσώρευση δυσάρεστων οσμών, φτιάξτε παγάκια ξιδιού και ρίξτε τα στον κάδο. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και για τον νεροχύτη.

9. Καθαριστικό της μηχανής του καφέ

Καθαρίστε τη μηχανή του καφέ ή τον βραστήρα, φτιάχνοντας ένα μίγμα με νερό και ξίδι.

10. Καθαριστικό παπουτσιών

Καθαρίστε τα δερμάτινα και σουέτ παπούτσια με ένα διάλυμα από ίσα μέρη λευκού ξιδιού και νερού. Μουσκέψτε ένα βαμβάκι και τρίψτε απαλά όλο το παπούτσι. Ύστερα, αφήστε το να στεγνώσει.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Φλούδες λεμονιού: Πώς μπορούμε να τις μετατρέψουμε σε zero waste μπαχαρικό
Φασκόμηλο: Πώς να το καλλιεργήσετε μόνοι σας στο σπίτι
Πώς να καλλιεργήσετε τη δική σας ρίγανη και τι χρειάζεται να προσέξετε
Πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε φύτρα στην κουζίνα μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση