, ,

Οι 5 βασικές κοινωνικές δεξιότητες που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε

Γιατί ορισμένοι άνθρωποι κάνουν τόσο θετική εντύπωση σε επαγγελματικές ή κοινωνικές καταστάσεις; Ποιες συμπεριφορές αποτυπώνουν κάποια άτομα στη μνήμη σας σε σημείο που να

Οι 5 βασικές κοινωνικές δεξιότητες που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε

Γιατί ορισμένοι άνθρωποι κάνουν τόσο θετική εντύπωση σε επαγγελματικές ή κοινωνικές καταστάσεις; Ποιες συμπεριφορές αποτυπώνουν κάποια άτομα στη μνήμη σας σε σημείο που να σας μείνουν αξέχαστα, ενώ άλλα τα ξεχνάτε αμέσως; Ποιες είναι οι συγκεκριμένες συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν ένα πρωτοκλασάτο άτομο με αυτοπεποίθηση;

Η απάντηση βρίσκεται σε ορισμένες βασικές κοινωνικές δεξιότητες. Πρόκειται για ορισμένες από τις σημαντικότερες ικανότητες που μπορεί να αναπτύξει κάποιος. Ο άνθρωπος είναι ζώο κοινωνικό και η έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων μπορεί να οδηγήσει σε μια πολύ μοναχική ζωή. Η τελειοποίηση των κοινωνικών δεξιοτήτων μπορεί να σας βοηθήσει σε κάθε τομέα της ζωής και της καριέρας σας. Παρότι κάποιοι έχουν από φυσικού τους αυτές τις ικανότητες, μπορούν επίσης να διδαχθούν – όπως θα διαπιστώσετε.

Advertisment

Η πρώτη δεξιότητα δεν είναι κάτι που κάνετε, αλλά το πώς αισθάνεστε. Είναι η ικανότητα να χαλαρώνετε σε ένα κοινωνικό ή επαγγελματικό περιβάλλον. Το στρες και το άγχος είναι κολλητικά. Όταν φαίνεστε ανήσυχοι, μεταδίδετε το αίσθημα αυτό και στους γύρω σας. Αν εκπέμπετε αυτοπεποίθηση και αυτοκυριαρχία, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα και οι γύρω σας να επιδείξουν την ίδια ψυχολογική συμπεριφορά. Όταν προσπαθείτε να αναπτύξετε την ικανότητα να χαλαρώνετε, το πρώτο βήμα είναι να προσδιορίσετε τι ακριβώς σας αγχώνει.

Αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο, μία αιτία άγχους είναι που ξεχωρίζει μεταξύ όσων αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τις διαπροσωπικές σχέσεις. Είναι όταν αγχώνεστε ότι θα αγχωθείτε. Είναι η νευρικότητα που σας δημιουργεί η γνώση ότι θα νιώσετε νευρικότητα. Είναι ο φόβος ότι θα καταλάβουν οι άλλοι ότι είστε αγχώδεις, κάτι που οξύνει τις συμπεριφορές που προσπαθείτε να κρύψετε.

Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με αυτό το αυτοεκπληρούμενο άγχος, η καλύτερη πολιτική είναι η ειλικρίνεια. Χωρίς να δραματοποιήσετε υπερβολικά αυτό που αισθάνεστε, απλώς αναφέρετε ότι μερικές φορές αισθάνεστε κάπως άβολα όταν γνωρίζετε καινούρια άτομα ή μιλάτε δημοσίως. Σκεφτείτε πώς ακριβώς θα το κάνετε από πριν. Είναι πάντοτε καλή ιδέα να προσθέσετε μια δόση χιούμορ. Το βασικό είναι να είστε ειλικρινείς με το πρόβλημά σας, κάτι που θα το αμβλύνει.

Advertisment

Να είστε βέβαιοι ότι κανείς δεν θα σας κατηγορήσει. Μάλιστα, η παραδοχή ότι νιώθετε αυτά τα πολύ ανθρώπινα συναισθήματα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να πάρετε τους άλλους με το μέρος σας. Να θυμάστε επίσης ότι ορισμένες ενέργειες πυροδοτούν το άγχος, ακόμα και αν πιστεύετε ότι σας ηρεμούν. Προσπαθήστε να μην κάνετε τίποτα πολύ γρήγορα: δεν πρέπει να περπατάτε, να μιλάτε, να τρώτε ούτε καν να κάθεστε και να σηκώνεστε υπερβολικά γρήγορα.

Οι γρήγορες, νευρικές κινήσεις ξυπνούν ένα πρωτόγονο σύνδρομο μάχης-φυγής. Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε, για αυτό πάρτε τον χρόνο σας. Πείτε στον εαυτό σας να χαλαρώσει. Θα εκπλαγείτε με το πόσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση θα αισθανθείτε και πόσο θετική επίδραση θα έχει στους γύρω σας. Η ικανότητα χαλάρωσης είναι λοιπόν η πρώτη κοινωνική δεξιότητα ενός ατόμου με αυτοπεποίθηση.

Και η δεύτερη σχετίζεται άμεσα με την πρώτη. Είναι η ικανότητα να ακούτε. Όσοι είναι ανήσυχοι συνήθως μιλούν υπερβολικά πολύ, υπερβολικά γρήγορα ή υπερβολικά δυνατά. Είναι μια ατυχής απόπειρα να ελέγξουν την κατάσταση, επειδή φοβούνται τι θα γίνει αν δεν το κάνουν. Δυστυχώς, είναι εξαιρετικά απογοητευτικό να βρίσκεστε στον ίδιο χώρο με ένα άτομο που δεν αφήνει κανέναν να αρθρώσει λέξη.

Η συζήτηση είναι σαν την κυκλοφοριακή κίνηση. Άλλες φορές το φανάρι σας είναι πράσινο και άλλες κόκκινο. Η συνεργατικότητα δίνει σε όλους την ευκαιρία να φτάσουν στον προορισμό τους με έναν ισορροπημένο ρυθμό. Φυσικά, πολλοί θέλουν να μιλούν συνεχώς, όπως υπάρχουν άνθρωποι που δεν δίνουν σημασία στα στοπ και στα όρια ταχύτητας.Όμως αυτή η τάση μπορεί να σας κοστίσει το δίπλωμα οδήγησης και, αντίστοιχα, το ακροατήριό σας.

Η τρίτη δεξιότητα που χρειάζεστε για να αλληλεπιδράτε με τους άλλους έχοντας αυτοπεποίθηση είναι η ενσυναίσθηση και το γνήσιο ενδιαφέρον για τις εμπειρίες των άλλων – κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Ο γρηγορότερος τρόπος να γίνετε πραγματικά αξέχαστοι –ακριβώς επειδή είναι τόσο σπάνιο– είναι να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας να αισθάνεται τι προσπαθεί να επικοινωνήσει κάποιος.

Μιλήσαμε για την ενσυναίσθηση όταν εξετάσαμε την ικανότητα της ακρόασης. Η ενσυναίσθηση είναι ένα συναίσθημα. Η οικειότητα, η τέταρτη κοινωνική δεξιότητα, είναι η εξωτερική εκδήλωση αυτού του συναισθήματος. Όταν διαθέτετε ενσυναίσθηση, είναι ευκολότερο να αναπτύξετε οικειότητα με τον άλλο. Ουσιαστικά είναι σαν να λέτε: «Είμαι σαν εσένα, καταλαβαινόμαστε».

Η οικειότητα αναπτύσσεται ασυνείδητα και τότε η γλώσσα, τα πρότυπα ομιλίας, οι κινήσεις, οι στάσεις του σώματος και άλλες πτυχές της επικοινωνίας μπορούν να συντονιστούν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Παρότι η οικειότητα αναπτύσσεται ασυνείδητα, μπορεί να ενισχυθεί μέσω συνειδητών προσπαθειών. Ένας τρόπος είναι να αντανακλάτε ή να μιμείστε τη λεκτική συμπεριφορά του άλλου. Δεν είναι κάτι περίπλοκο – απλώς μιμηθείτε τη γλώσσα και τις ιδιομορφίες του λόγου του, όπως η ταχύτητα, η ένταση, ο τόνος και η επιλογή λέξεων.

Μερικές φορές, όταν δύο άνθρωποι αισθάνονται καλά μεταξύ τους, αυτό συμβαίνει από μόνο του. Η οικειότητα δημιουργείται ακαριαία. Άλλες φορές η τεχνική της αντανάκλασης είναι ένας καλός τρόπος να δημιουργήσετε οικειότητα με τον άλλο όταν δεν αναπτύσσεται από μόνη της. Μια σημαντική υποκατηγορία της δημιουργίας οικειότητας είναι η σωστή οπτική επαφή. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κοιτάζετε τους άλλους έντονα – μάλιστα, κοιτάζοντας παρατεταμένα κάποιον ίσως μεταφέρετε το μήνυμα του θυμού.

Όμως το να κοιτάζετε κάποιον που μιλάει ή που σας ακούει είναι θέμα στοιχειώδους σεβασμού. Όταν δεν διατηρείτε την οπτική επαφή, οι άλλοι μπορεί να σκεφτούν διάφορα πράγματα για σας, κανένα από τα οποία δεν είναι θετικά. Μπορεί να σκεφτούν ότι τους αγνοείτε ή ότι προσπαθείτε να τους αποφύγετε. Αν έχουν αμφιβολίες για τον εαυτό τους, αυτό σίγουρα θα τις οξύνει και θα τους κάνει να αισθανθούν χειρότερα.

Θα κατηγορήσουν τον εαυτό τους για την έλλειψη οικειότητας. Αλλά αν δεν τους κοιτάζετε στα μάτια, τότε η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική σας. Άλλοι άνθρωποι ερμηνεύουν τα πράγματα διαφορετικά. Αντί να κατηγορήσουν τον εαυτό τους, συμπεραίνουν ότι είστε πονηροί και αναξιόπιστοι. Παρότι υπάρχουν και μέρη του κόσμου όπου θεωρείται αγένεια να κοιτάς τους άλλους στα μάτια, στα περισσότερα ισχύει το αντίθετο. Φερθείτε λοιπόν αναλόγως και αντί για πονηρούς θα σας θεωρήσουν άτομα με αυτοπεποίθηση και κλάση.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Dale Carnegie Training με τίτλο «Ξεχωρίστε από το πλήθος» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Μπορείτε να το βρείτε εδώ

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αυτό που πιστεύουμε για τον εαυτό μας καθορίζει την ιστορία μας
Η επιστήμη των ονείρων και των εφιαλτών: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας ενώ κοιμόμαστε;
Μέσα στο σκοτάδι υπάρχει η τέχνη που οδηγεί στο φως...
Ατελοφοβία (φόβος της ατέλειας): Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε και ποιες οι διαφορές της με την τελειομανία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση