,

Η γοητεία της μέσης ηλικίας

Η μέση ηλικία (μπορούμε να την προσδιορίσουμε ως την ηλικία από τα 40 ως τα 65 χρόνια), είναι μία περίοδος στη ζωή του ανθρώπου

Η γοητεία της μέσης ηλικίας

Η μέση ηλικία (μπορούμε να την προσδιορίσουμε ως την ηλικία από τα 40 ως τα 65 χρόνια), είναι μία περίοδος στη ζωή του ανθρώπου που έχει συχνά συνοδευθεί με άσχημη αντιμετώπιση και έντονα αρνητική προκατάληψη.

Η αλήθεια είναι πως για τους περισσότερους ανθρώπους, οι δεκαετίες αυτές αποτελούν τα καλύτερα και πιο δραστήρια χρόνια της ζωής τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι δηλώνουν περισσότερο ευτυχισμένοι σε εκείνη τη χρονική περίοδο από οποιαδήποτε άλλη περίοδο στη ζωή τους. Μπορούμε να ερευνήσουμε και να αντιληφθούμε τους λόγους;

Advertisment

Οι περισσότεροι άνθρωποι σε εκείνη την ηλικία, αισθάνονται πως πρέπει να ζήσουν με βάση τα δικά τους θέλω και όχι με των άλλων. Έχουν περισσότερη γνώση στο τι θέλουν πραγματικά, αποφασίζουν να μην κάνουν εκπτώσεις στη ζωή τους για κανέναν.

Δεν είναι τυχαίο πως άνθρωποι στα 50 και στα 60 τους παίρνουν την απόφαση να αφήσουν την εργασία τους, να πάρουν διαζύγιο ή να προχωρήσουν σε ριζικές αλλαγές στη ζωή τους, επειδή αισθάνονται πως πρέπει να αφήσουν το σίγουρο και να τολμήσουν την αλλαγή. Όπως είχε γράψει κάποτε και ο τραγικός μας ποιητής Αισχύλος: “Μεγαλώνοντας, φεύγει του ανθρώπου η συστολή’’.

Οι άνθρωποι οι οποίοι πλησιάζουν σε πιο ώριμες ηλικίες, έχοντας βιώσει απώλειες και θανάτους προσφιλών τους ανθρώπων, έχουν αντιληφθεί περισσότερο πως ο θάνατος είναι κάτι βέβαιο για όλους και πως για αυτό πρέπει να ζήσεις με όλη σου την ένταση και τη χαρά.

Advertisment

Αποδεχόμενοι πως και το δικό τους τέλος είναι αναπόφευκτο, ξεκινούν να ζουν έχοντας ως προτεραιότητα αυτά που τους κάνουν ευτυχισμένους. Αν μερικοί έχουν αποκτήσει παιδιά ή εγγόνια, αισθάνονται πως έχουν πρόσωπα ώστε να μοιράζονται συναισθήματα και καταστάσεις της ζωής.

Μπορούμε λοιπόν να συμπεράνουμε από όλα τα παραπάνω, πως η μέση ηλικία όχι μόνο δεν αδρανοποιεί τον άνθρωπο, αλλά είναι η αρχή για την επιλογή σημαντικών αποφάσεων στη ζωή του ανθρώπου και μεγαλύτερης εσωτερικής χαράς λόγω της μεγαλύτερης αυτογνωσίας.

Latest posts by Μαρία Σκαμπαρδώνη (see all)

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής σου
Το ευτυχισμένο τέλος που δεν έρχεται ποτέ…
Όνειρα: Τα κλειδιά της ψυχής
Η "Θεωρία του κουταλιού" | Μια απλή προσέγγιση που αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε την ψυχική υγεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση