, ,

Πώς μπορούμε να μειώσουμε τις ρυτίδες με φυσικό τρόπο

Οι ρυτίδες είναι το φυσικό αποτέλεσμα της σταδιακής, φυσιολογικής γήρανσης. Πρόκειται ουσιαστικά για το σπάσιμο των ινών του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Η επιδερμίδα

Πώς μπορούμε να μειώσουμε τις ρυτίδες με φυσικό τρόπο

Οι ρυτίδες είναι το φυσικό αποτέλεσμα της σταδιακής, φυσιολογικής γήρανσης. Πρόκειται ουσιαστικά για το σπάσιμο των ινών του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Η επιδερμίδα μας λεπταίνει και αποκτά λιγότερη αντίσταση στη βλάβη.

Η περιβαλλοντική έκθεση, η αφυδάτωση και οι τοξίνες κάνουν πιθανότερη την πρόωρη εμφάνιση ρυτίδων. Οι ρυτίδες είναι ένα φυσικό κομμάτι της γήρανσης και δεν υπάρχει λόγος να τις αποφεύγουμε. Αλλά μπορούμε να επιβραδύνουμε την εμφάνιση των σημαδιών της γήρανσης στο πρόσωπό μας.

Advertisment

Διαβάστε επίσης: Σπιτική κρέμα για ανάπλαση του δέρματος και απαλλαγή από τις ρυτίδες μέσα σε 7 ημέρες

10 φυσικοί τρόποι να μειώσουμε τις ρυτίδες

1. Φορέστε αντηλιακό

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι η χρήση αντηλιακού με δείκτη άνω του 30 μπορεί να προλάβει την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Το επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine αναφέρει ότι η χρήση αντηλιακού βοηθά στην καθυστέρηση των σημαδιών της γήρανσης. Αν και ήδη θα φοράτε αντηλιακό στην παραλία, η χρήση ενυδατικού αντηλιακού στο πρόσωπό μας καθημερινά είναι μια συνήθεια που θα ωφελήσει την υγεία σας μακροπρόθεσμα.

2. Περιορίστε την πρόσληψη ζάχαρης

Η ιατρική κοινότητα συνεχίζει να μαθαίνει περισσότερα για το πώς η ζάχαρη επηρεάζει την υγεία μας. Η ζάχαρη στο σώμα μας απορρυθμίζει μια διαδικασία που ονομάζεται γλυκοζυλίωση και τα προϊόντα της που είναι καλά για την επιδερμίδα μας. Αυτή η επίδραση έχει συνδεθεί και με συγκεκριμένες μεθόδους προετοιμασίας του φαγητού όπως το μαγείρεμα σε τηγάνι ή γκριλ. Ο περιορισμός ωστόσο της ζάχαρης και των τηγανητών θα βοηθήσει το πρόσωπό σας να αναζωογονηθεί.

Advertisment

3. Διακόψτε το κάπνισμα

Το κάπνισμα σας κάνει κακό για πολλούς λόγους, αλλά οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε ότι μπορεί να «γεράσει» το πρόσωπό μας. Μία άκρως ενδιαφέρουσα μελέτη συνέκρινε τα πρόσωπα 79 ζευγαριών διδύμων, στα οποία το ένα από τα δύο αδέρφια κάπνιζε. Οι διαφορές ήταν εκπληκτικές. Ακόμα και το παθητικό κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης πρόωρων ρυτίδων.

4. Χρησιμοποιήστε έλαιο καρύδας

Πρόκειται για ένα φυσικό ενυδατικό συστατικό. Αυτό σημαίνει ότι όταν το εφαρμόζετε στην επιδερμίδα σας, γεμίζει τα κενά που αφήνει η γήρανση και οι βλάβες του κολλαγόνου. Επιπλέον, βοηθά το πρόσωπο να συγκρατήσει την υγρασία του.

5. Ενισχύστε τη βήτα- καροτίνη

Η βήτα καροτίνη και η ρετινόλη (βιταμίνη Α) χρησιμοποιούνται σε πολλά καλλυντικά και αντιρυτιδικές κρέμες, γιατί φαίνεται ότι μπλοκάρουν το φως του ήλιου. Αλλά δεν χρειάζεται να αγοράσετε ένα τέτοιο προϊόν για να έχετε πρόσβαση στη βήτα-καροτίνη. Μπορείτε απλά να προμηθευτείτε ένα συμπλήρωμα και να δείτε τα οφέλη στην επιδερμίδα σας.

6. Δοκιμάστε βοτανικό τσάι λεμόνι με βάλσαμο

Μια από τις πιο ολιστικές στρατηγικές για την καταπολέμηση των ρυτίδων είναι το βοτανικό τσάι λεμόνι με βάλσαμο. Μία έρευνα που συνέκρινε ένα μικρό δείγμα ατόμων που κατανάλωναν αυτό το τσάι με μια άλλη ομάδα που κατανάλωνε ένα ψευδοφάρμακο, συμπέρανε ότι το βοτανικό τσάι λεμόνι με βάλσαμο κάνει την επιδερμίδα πιο ελαστική και διορθώνει την βλάβη στους ιστούς.

7. Αλλάξτε τη θέση ύπνου σας

Ορισμένες ρυτίδες στο πρόσωπό σας μπορεί να προκαλούνται από τη θέση στην οποία κοιμάστε. Ονομάζεται «συμπίεση» και προκαλείται από το πρόσωπό σας που πιέζεται πάνω στο μαξιλάρι με τον ίδιο τρόπο κάθε βράδυ. Με τον καιρό, αυτή η συμπίεση αποδυναμώνει το δέρμα σας σε ορισμένα σημεία. Μπορείτε να αποφύγετε αυτή την παρενέργεια, επιλέγοντας να κοιμάστε ανάσκελα.

8. Πλένετε τακτικά το πρόσωπό σας

Αφιερώστε τρία με πέντε λεπτά κάθε βράδυ για να πλύνετε το πρόσωπό σας και δεν θα το μετανιώσετε μακροπρόθεσμα. Τα καλλυντικά περιέχουν βλαβερά χημικά, το ίδιο και ο αέρας στον οποίο κινούμαστε όλη μέρα. Προτιμήστε το κρύο, αναζωογονητικό νερό.

9. Αποφύγετε την υπεριώδη ακτινοβολία

Πρόκειται για την κύρια υπαίτιο των περισσότερων ρυτίδων στο πρόσωπο, τα χέρια και το λαιμό. Και αν δεν μπορούμε να την αποφύγουμε πλήρως, μπορούμε να μειώσουμε την έκθεση μας σε αυτή, αλλά και να προστατευτούμε. Αντηλιακά, μακριά ρούχα και καπέλο.

10. Ενισχύστε την ποσότητα αντιοξειδωτικών

Η επιδερμίδα εκτίθεται σε περισσότερο οξειδωτικό στρες από κάθε άλλο όργανο του σώματός μας. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τη βλάβη που προκαλεί στα κύτταρα. Καταναλώστε περισσότερα blueberries, σταφύλια, κάλε και σπανάκι.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15724344

https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/tobacco-and-cancer/secondhand-smoke.html

https://academic.oup.com/asj/article/36/8/931/2613967

https://www.karger.com/Article/Abstract/305548

https://annals.org/aim/article-abstract/1691733/sunscreen-prevention-skin-aging-randomized-trial?doi=10.7326%2f0003-4819-158-11-201306040-00002

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 αλλαγές που πρέπει να κάνεις στον τρόπο που περιποιείσαι την επιδερμίδα σου τώρα που έχει κρύο
Λάδι καρύδας για τα μαλλιά. Τα οφέλη του και πώς να το χρησιμοποιήσετε
5 προειδοποιητικά σημάδια γήρανσης και πώς να τα καταπολεμήσετε
Γαλακτικό οξύ | Τα οφέλη του για την επιδερμίδα και πώς να το χρησιμοποιήσετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση