,

Πώς τα μυστικά μπορούν να καταστρέψουν μια σχέση

Η αρχή μιας νέας σχέσης εκτός από συναρπαστική, μπορεί να είναι και τρομακτική για πολλούς ανθρώπους. Το να ανοίγεις την καρδιά και το σπίτι

Πώς τα μυστικά μπορούν να καταστρέψουν μια σχέση

Η αρχή μιας νέας σχέσης εκτός από συναρπαστική, μπορεί να είναι και τρομακτική για πολλούς ανθρώπους. Το να ανοίγεις την καρδιά και το σπίτι σου σε κάποιον βασιζόμενος αποκλειστικά σε ό,τι μας έχει πει εκείνος για τον εαυτό του είναι ένα μεγάλο βήμα ως προς το χτίσιμο εμπιστοσύνης. Αλλά τι συμβαίνει όταν ξυπνάς ένα πρωί και να ανακαλύψει ότι ο άνθρωπος που νόμιζες ότι γνώριζες ήταν το εντελώς αντίθετο από το άτομο που ερωτεύθηκες;

Πολλές φορές στις σχέσεις, ένας/μία σύντροφος μπορεί να αποφασίσει να παρακρατήσει πληροφορίες για κάποιο ή κάποιους λόγους. Είτε είναι ένα μυστικό του παρελθόντος, μια οικονομική δυσκολία (ένα χρέος), είτε μια συμπεριφορά που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της σχέσης, η έλλειψη ειλικρίνειας αργά ή γρήγορα θα βλάψει μια σχέση χωρίς περιθώριο διόρθωσης. Σχεδόν όλοι όσοι έχουν βιώσει την έλλειψη εμπιστοσύνης θα συμφωνήσουν στο γεγονός ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να προχωρήσει κανείς ή να επιστρέψει στην πρότερη ανέμελη κατάσταση.

Advertisment

Διαβάστε επίσης: Τα ψέματα είναι σαν την άμμο… ό,τι κι αν στηρίξεις πάνω τους κινδυνεύει να γκρεμιστεί

Μόλις χαθεί η εμπιστοσύνη, είναι σχεδόν αδύνατο να ανακτηθεί, αφήνοντας τη σχέση σε πλήρη αποδιοργάνωση. Με αυτή τη γνώση, γιατί οι άνθρωποι επιλέγουν και πάλι να είναι ανειλικρινείς; Ή πιστεύουν ότι είναι εντάξει να κρύβουν πληροφορίες που εκείνοι θεωρούν ότι δεν χρειάζεται η άλλη πλευρά να τα γνωρίζει; Υπάρχουν 3 τρόποι με τους οποίους τα μυστικά μπορούν να καταστρέψουν τις σχέσεις:

– Δημιουργούν ένα τείχος επικοινωνίας.

Advertisment

– Απομακρύνουν κάθε ίχνος εμπιστοσύνης.

– Δημιουργείται ένα είδος ψυχολογικής χειραγώγησης που είναι εξαιρετικά κακοποιητικό.

Όταν οι πληροφορίες παρακρατούν ή διαστρεβλώνονται, εκείνος που κρατά αυτές τις γνώσεις για τον εαυτό του μπορεί να κρύβει και τα πραγματικά του συναισθήματα σε άλλες πλευρές της σχέσεις. Καθώς γνωρίζει την αλήθεια, είναι δύσκολο να δείξει τον αυθεντικό του εαυτό κατά την αλληλεπίδραση με τον/τη σύντροφό του.

Αντιθέτως, όταν ένα μυστικό αποκαλύπτεται, ο/η σύντροφος που μαθαίνει αυτή τη νέα πληροφορία συχνά νιώθει προδομένος/η. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα θα αμφιβάλλει για ό,τι του λέει ο σύντροφός του/της. Η σύνδεση θα έχει πια πληγεί.

Τα ζητήματα εμπιστοσύνης είναι αναπόφευκτα όταν τα ψέματα αποκαλύπτονται. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να ανακαλύψει κανείς ότι έχει ακούσει ψέματα και έχει προδοθεί από εκείνο που πίστευε ότι ήταν το «άλλο του μισό». Η διάρρηξη της εμπιστοσύνης με κάποιον θα είναι πάντα ένα αβάσταχτο βάρος για τους εραστές.

Το Gaslighting (μέθοδος ψυχολογικής χειραγώγησης) συχνά συμβαίνει όταν όταν το άτομο που κρατά μυστικά αρνείται να λάβει την ευθύνη των πράξεών του, αλλά προτιμά να κάνει τον άλλο να νιώσει άσχημα ή ένοχος για την αντίδρασή του. Είναι σαν να πέφτει αλάτι στην πληγή. Εδώ δεν είναι αρκετό το ψέμα, έρχεται και η κατηγορία για να αποτελειώσει μια άλλοτε ήρεμη σχέση.
Κάθε μία από τις προαναφερθείσες αντιδράσεις είναι καταστροφικές για τις σχέσεις και χρειάζεται να λαμβάνονται υπόψη κάθε φορά που κάποιος αποφασίζει κρατήσει ένα μυστικό από τον/τη σύντροφό του.

Άλλωστε, πρέπει να προσθέσουμε κλείνοντας πως τα μυστικά είναι καταστροφικά για κάθε σχέση, όχι μόνο ερωτική. Γι’ αυτό, για να δημιουργήσουμε γερά θεμέλια και για να αλληλεπιδρούμε ελεύθερα με τους άλλους, είναι πάντα καλύτερο να αναφέρουμε την αλήθεια και να αφήνουμε στους άλλους το δικαίωμα να επιλέγουν αν θέλουν ή όχι να συνεχίσουν το ταξίδι μαζί μας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί ορισμένα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια φαίνεται να «μισούν» ο ένας τον άλλον;
Τι με δίδαξε η απιστία του συντρόφου μου
Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;
Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση