, , , ,

Βούρτσισμα δοντιών: Ποια είναι η σωστή διάρκεια, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Βουρτσίζουμε τα δόντια μας από την παιδική μας ηλικία και έχει γίνει πια μια αυτοματοποιημένη κίνηση. Το πιθανότερο είναι πως δεν το σκεφτόμαστε, αλλά

Βούρτσισμα δοντιών: Ποια είναι η σωστή διάρκεια, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Βουρτσίζουμε τα δόντια μας από την παιδική μας ηλικία και έχει γίνει πια μια αυτοματοποιημένη κίνηση. Το πιθανότερο είναι πως δεν το σκεφτόμαστε, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι τα βουρτσίζουμε με τον σωστότερο τρόπο. Άλλωστε, πόσο δύσκολο να είναι;

Αν και το βούρτσισμα των δοντιών δεν είναι σίγουρα κάτι πολύ δύσκολο, πολλοί άνθρωποι δεν το κάνουν σωστά. Σε μια έκθεση του 2018 από την Αυστραλιανό Οδοντιατρικό Σύλλογο, οι ειδικοί αποκαλύπτουν ότι 1 στους 4 παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα στα δόντια.

Advertisment

Ο λόγος εμφάνισης αυτών των προβλημάτων είναι η σπανιότητα με την οποία βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Η ίδια μελέτη αποκαλύπτει ότι οι μισοί ενήλικες και το ένα τρίτο των παιδιών δεν βουρτσίζουν τα δόντια τους τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

Ένα άλλο πρόβλημα που οι ερευνητές βρήκαν ότι οι περισσότεροι δεν τα βουρτσίζουμε αρκετή ώρα. Στην προαναφερθείσα μελέτη, οι ερωτηθέντες βούρτσιζαν τα δόντια τους κατά μέσο όρο 45 δευτερόλεπτα. Η Αμερικάνικος Οδοντιατρικός Σύλλογος δηλώνει πως ο μέσος Αμερικάνος επίσης έχει το ίδιο πρόβλημα.
Τα 45 δευτερόλεπτα όμως δεν είναι αρκετά. Ας μιλήσουμε για το πόσο χρόνο λοιπόν χρειάζεται για να βουρτσίσουμε τα δόντια μας, σύμφωνα με την επιστήμη.

Διαβάστε επίσης: 6 φυσικοί τρόποι για να αποκτήσετε λευκότερα δόντια

Advertisment

Για πόση ώρα χρειάζεται να πλένουμε τα δόντια μας;

Σε μια μετα-ανάλυση 59 ερευνών που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Dental Hygiene, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το βούρτσισμα δύο λεπτών οδηγεί σε μέση μείωση της πλάκας κατά 41%. Τα ποσοστά αφαίρεσης πλάκας κυμαίνονταν από 30 – 53% ανάλογα με το «πλαίσιο πλάκας» – ένα μέτρο που χρησιμοποιείται για να αξιολογεί τα επίπεδα της διαμόρφωσης πλάκας στην επιφάνεια των δοντιών.

Γιατί όμως 2 λεπτά;

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι το βούρτσισμα για 120 δευτερόλεπτα βοηθά στον καθαρισμό περιοχών που χρειάζονται επαρκή καθαρισμό – τις εσωτερικές, εξωτερικές επιφάνειες και τις περιοχές μασήματος. Η πλάκα είναι λιγότερο πιθανό να σκληρύνει και να μετατραπεί σε πέτρα.

Το βούρτσισμα για δύο λεπτά και δύο φορές την ημέρα – δηλαδή συνολικά 4 λεπτά από τη μέρα μας – κρατά μακριά τη διαμόρφωση τρυπών στα δόντια. Σε μια συστηματική αναθεώρηση 33 μελετών που δημοσιεύτηκε στο Journal of Dental Research, οι ερευνητές βρήκαν ότι το βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα μπορεί να μειώσει κατά πολύ τον κίνδυνο να χαλάσουν τα δόντια μας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν καταναλώνουμε πολύ ζάχαρη, τρώμε συχνά ή έχουμε οικογενειακό ιστορικό ουλίτιδας.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22672101

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η στάση πριν τον ύπνο που καταπολεμά τον πόνο στον αυχένα και την αϋπνία (βίντεο)
Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση