, ,

6 φυσικοί τρόποι για να αποκτήσετε λευκότερα δόντια

Τα δόντια αρχίζουν αναπόφευκτα να κιτρινίζουν με την ηλικία, αλλά υπάρχει μια σειρά στρατηγικών που μπορούν να επιβραδύνουν τη διαδικασία και ακόμα και να

6 φυσικοί τρόποι για να αποκτήσετε λευκότερα δόντια

Τα δόντια αρχίζουν αναπόφευκτα να κιτρινίζουν με την ηλικία, αλλά υπάρχει μια σειρά στρατηγικών που μπορούν να επιβραδύνουν τη διαδικασία και ακόμα και να την αναστρέψουν. Αν και υπάρχουν κατάλληλα εργαλεία τόσο στο οδοντιατρείο, όσο και στα φαρμακεία, υπάρχουν και πολλές φυσικές θεραπείες που βοηθούν στην αφαίρεση λεκέδων και προστατεύουν το σμάλτο των δοντιών.

Γιατί κιτρινίζουν τα δόντια μας;

Τα δόντια κιτρινίζουν για κυρίως δύο λόγους. Και οι δύο διαδικασίες τείνουν να επιταχύνονται με την ηλικία:

Advertisment

Λέπτυνση του σμάλτου

Το εξωτερικό στρώμα των δοντιών αποτελείται από το σμάλτο, το οποίο έχει λευκό χρώμα και προστατεύει τις βαθύτερες δομές του δοντιού. Κάτω από το σμάλτο υπάρχει ένα στρώμα ιστού που ονομάζεται οδοντίνη και το οποίο έχει κίτρινο – καφέ χρώμα. Όταν το στρώμα του σμάλτου λεπταίνει ή αποδυναμώνεται, τα δόντια αρχίζουν να σκουραίνουν. Όξινες τροφές, ουλίτιδα και γήρανση μπορούν να αποδυναμώσουν το σμάλτο των δοντιών. Ορισμένοι άνθρωποι έχουν επίσης εξαρχής λεπτότερο σμάλτο.

Κηλίδες/ Λεκέδες

Ορισμένες τροφές και ποτά, όπως ο καφές, αφήνουν σημάδια στα δόντια. Πολλές φορές αποδυναμώνουν το σμάλτο, αυξάνοντας το κιτρίνισμα. Το ίδιο αποτέλεσμα έχει το κάπνισμα και ο καπνός και ορισμένα είδη αντιβιοτικών.

Πώς να λευκάνετε τα δόντια σας φυσικά

1. Διατροφικές αλλαγές

Αν περιορίσετε την κατανάλωση ορισμένων τροφών, μπορείτε να αποφύγετε τα παραπάνω σημάδια. Τροφές και ποτά που περιέχουν τανίνες, όπως το κρασί και το τσάι, αφήνουν σημάδια στα δόντια. Ο καφές και τα σκούρα αναψυκτικά και οι χυμοί επίσης έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Οι όξινες τροφές αλλοιώνουν το σμάλτο. Είναι καλύτερα λοιπόν να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση εσπεριδοειδών, καφέ και αναψυκτικών. Εναλλακτικά, μετά την κατανάλωσή τους χρειάζεται να πλένουμε τα δόντια μας.

Advertisment

Οι οδοντίατροι γενικά συστήνουν αναμονή 30 λεπτών μετά την κατανάλωση φαγητών για το βούρτσισμα των δοντιών. Τα όξινα υπολείμματα αποδυναμώνουν το σμάλτο και έτσι το βούρτσισμα μπορεί να προκαλέσει επιπλέον ζημιά.

2. Ελαιοκάθαρση (oil pulling)

Το Oil pulling είναι ένας όρος που περιγράφει την πλύση του στόματος με έλαιο, για την απορρόφηση της σκόνης, των υπολειμμάτων φαγητού και των βακτηρίων. Αποτελεί υποκατάστατο του βουρτσίσματος ή του νήματος, αλλά ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν ότι αυτή η τεχνική με ελαιοκάθαρση βοηθά στη λεύκανση των δοντιών.

Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση θεωρεί ότι το oil pulling είναι μία μη συμβατική μορφή οδοντιατρικής και δηλώνει πως δεν υπάρχουν ακόμα αξιόπιστες έρευνες που να δείχνουν ότι η ελαιοκάθαρση μειώνει τα προβλήματα, λευκαίνει τα δόντια ή βελτιώνει την στοματική υγεία. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λάδι καρύδας, ηλίανθου και σησαμέλαιο. Ξεπλύνετε το στόμα με λάδι για ένα λεπτό μετά το βούρτσισμα και ύστερα φτύστε το.

3. Βούρτσισμα με μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα μπορεί να απομακρύνει του λεκέδες από την επιφάνεια των δοντιών. Κάποιοι άνθρωποι ανησυχούν ότι η μαγειρική σόδα είναι πολύ δυνατή και έτσι μπορεί να βλάψει το σμάλτο, αλλά οι έρευνες μέχρι στιγμής υποδεικνύουν ότι πρόκειται για ασφαλή μέθοδο. Επίσης, η χρήση μαγειρικής σόδας βοηθά στην καταπολέμηση βακτηρίων, μειώνοντας την πλάκα και προλαμβάνοντας κατά άλλων προβλημάτων, όπως χαλασμένων δοντιών.

4. Υπεροξείδιο του υδρογόνου

Το οξυζενέ είναι ένα ήπιο λευκαντικό και απομακρύνει τους λεκέδες και τα σημάδια από τα δόντια μας. Για καλύτερη λεύκανση, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα μίγμα μαγειρικής σόδας κα οξυζενέ για 1 – 2 λεπτά δύο φορές την ημέρα για μία εβδομάδα. Το υπεροξείδιο του υδρογόνου μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία των δοντιών, οπότε δεν προτείνεται για μακροχρόνια χρήση ή για όσους έχουν ήδη ευαίσθητα δόντια.

5. Λεύκανση με φρούτα

Η παπαΐνη και η βρομελίνη είναι ένζυμα που υπάρχουν στην παπάγια και στον ανανά αντίστοιχα και βοηθούν στη λεύκανση των δοντιών. Μία έρευνα του 2012 βρήκε τα πρώτα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτά τα συστατικά προσφέρουν μέτρια επίπεδα λεύκανσης. Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τον ακριβή καθορισμό της αποτελεσματικότητας των ενζύμων.

6. Διατήρηση άριστης στοματικής υγιεινής

Η διατήρηση της άριστης στοματικής υγιεινής είναι το σημαντικό πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος, για να μειώσει το κιτρίνισμα των δοντιών. Τακτικό και προσεκτικό βούρτσισμα, χρήση νήματος. Βουρτσίστε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα και προσέξτε η οδοντόβουρτσα να φτάνει και στα πίσω δόντια.

Οι μέθοδοι που δεν λειτουργούν και αποτελούν μύθους είναι τα λεμόνια, τα πορτοκάλια, το μηλόξιδο και ο ενεργός άνθρακας.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2225411016300281

https://www.ada.org/en/public-programs/advocating-for-the-public/fluoride-and-fluoridation/ada-fluoridation-policy

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3573376/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002817717308115

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα
Βιταμίνη D: Πώς θα γεμίσετε τις αποθήκες του οργανισμού σας με φυσικό τρόπο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση