, , ,

Η Αιθιοπία φύτεψε 350 εκατομμύρια δέντρα σε μία μόνο μέρα, σπάζοντας κάθε ρεκόρ

Η Αιθιοπία φύτεψε πάνω από 353 εκατομμύρια ενδημικά φυτά σε 12 ώρες ως μέρος μιας εθνικής καμπάνιας αναδάσωσης με όνομα «Green Legacy» (Πράσινη Κληρονομιά).

Η Αιθιοπία φύτεψε 350 εκατομμύρια δέντρα σε μία μόνο μέρα, σπάζοντας κάθε ρεκόρ

Η Αιθιοπία φύτεψε πάνω από 353 εκατομμύρια ενδημικά φυτά σε 12 ώρες ως μέρος μιας εθνικής καμπάνιας αναδάσωσης με όνομα «Green Legacy» (Πράσινη Κληρονομιά). Πρόκειται για παγκόσμιο ρεκόρ, αφού κανένα έθνος μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να φυτέψει τόσα δέντρα σε μια μέρα, σπάζοντας ακόμα και το προηγούμενο ρεκόρ της Ινδίας που είχε φυτέψει 66 εκατομμύρια δέντρα το 2017.

Ο απώτερος στόχος είναι να ενθαρρύνουν τους κατοίκους της Αιθιοπίας να φυτέψουν 4 δισεκατομμύρια δέντρα μέσα στο 2019, στην εποχή των βροχών, ανάμεσα στον Μάιο και τον Οκτώβρη. Η χώρα έχει μέχρι σήμερα φυτέψει 2.7 δισεκατομμύρια δέντρα αυτό το έτος, και οι πρόσφατες προσπάθειες βοηθούν κατά πολύ σε αυτή τον στόχο.

Advertisment

Η Αιθιοπία – η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής – υποφέρει από ραγδαία αποψίλωση από τα μέσα του 20ου αιώνα, λόγω κυρίως της αύξησης του πληθυσμού. Σύμφωνα με τον οργανισμό δασικής διαχείρισης Farm Africa, οι δασικές περιοχές της Αιθιοπίας έχουν μειωθεί από το 30% που ήταν στο τέλος του 19ου αιώνα σε λιγότερο από 4% σήμερα. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό, αλλά επίσης οικονομικό, αν σκεφτεί κανείς ότι ο τομέας της γεωργίας απασχολεί το 85% των κατοίκων της Δυτικής Αφρικής.

Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που η κυβέρνηση της Αιθιοπίας αποφάσισε να απευθυνθεί άμεσα στους 110 εκατομμύρια κατοίκους της, ζητώντας από τον καθένα να φυτέψει 40 φιντάνια και έκλεισε τα κυβερνητικά γραφεία για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να κάνουν το ίδιο. Το 2017, η Αιθιοπία αποφάσισε να συμμετέχει με πάνω από 20 ακόμα Αφρικανικά έθνη σε μια προσπάθεια αναδάσωσης, υπογράφοντας την AFR100 (Πρωτοβουλία Αποκατάστασης των Δασών της Αφρικής).

Πώς η αναδάσωση μπορεί να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή;

Καθώς τα φυτά αφαιρούν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα μέσω της φωτοσύνθεσης, η αναδάσωσης είναι ένας φυσικός και αποτελεσματικός τρόπος να επιβραδύνουμε την κλιματική αλλαγή. Φυσικά, για να γίνει μια τέτοια σημαντική συνεισφορά, θα πρέπει να φυτευτούν τόνοι δέντρων.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ισλανδία: Το ηφαίστειο του Γκρένταβικ «βρυχάται» ξανά | Δείτε live εικόνα
Ξεκινά στην Χίο πρωτοποριακό πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή
Ηλεκτρικά λεωφορεία: Έφτασαν στην Αθήνα τα πρώτα 140 οχήματα
Γιβραλτάρ: Μια ολόκληρη τεκτονική πλάκα έχει αναποδογυρίσει εντελώς

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση