,

Η αμφισβήτηση της πραγματικότητας μας ανοίγει δρόμους προς νέες αλήθειες

Η ιστορία σου αποτελεί κομμάτι από σένα• δεν είναι έξω από σένα. Η ιστορία σου – παρόλο που ασφαλώς δεν την επέλεξες και διέπει

Η αμφισβήτηση της πραγματικότητας μας ανοίγει δρόμους προς νέες αλήθειες

Η ιστορία σου αποτελεί κομμάτι από σένα• δεν είναι έξω από σένα. Η ιστορία σου – παρόλο που ασφαλώς δεν την επέλεξες και διέπει την ύπαρξή σου – είναι τώρα εσύ.

Η ιστορία μου, αυτή που με κάνει να τρώω αχλάδια και όχι ροδάκινα γιατί στο σπίτι έτρωγαν αχλάδια, αυτή που καθορίζει την επιλογή μου, δεν με εμποδίζει να επιλέγω. Αποτελεί ένα κομμάτι δικό μου. Εγώ είμαι αυτός που τώρα επιλέγει κατ’ αυτό τον τρόπο, εντούτοις, εξακολουθώ να είμαι ελεύθερος να επιλέξω άλλο φρούτο.

Advertisment

Η επίδραση που έχω δεχτεί καθορίζει την τάση που έχω να επιλέγω πάντοτε το ίδιο, και δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να επιλέξω. Αυτά, είναι δύο πράγματα πολύ διαφορετικά. Η προσωπική μου ιστορία μπορεί να καθορίζει την επιλογή μου, ωστόσο δεν μου αφαιρεί τη δυνατότητα να επιλέγω.

Εν πάση περιπτώσει, εάν, ενώ μπορείς να επιλέγεις, πιστεύεις ότι δεν μπορείς να κάνεις αυτό που θέλεις, τότε δεν είσαι ελεύθερος. Όπως και να ‘χει, ανεξάρτητα από τους άλλους και τις επιδράσεις που έχω δεχτεί, υπάρχουν πράγματα που δεν μπορώ να κάνω. Μπορώ να βγω στο δρόμο γυμνός, μπορώ ίσως να προσβάλω τον διευθυντή μου στην τράπεζα, ωστόσο, όσο ελεύθερος κι αν είμαι, δεν μπορώ να βγω από το παράθυρο πετώντας.

Αυτό συνεπάγεται ότι δεχόμαστε πως έχουμε συγκεκριμένους περιορισμούς. Είναι τότε η πραγματική ελευθερία ένα άπιαστο όνειρο; Τι είδους ελευθερία είναι μια ελευθερία που καθορίζεται πάντοτε από κάτι; Εδώ βρισκόμαστε μπλεγμένοι σε μια μηχανορραφία που έχουν εξυφάνει αυτοί που συλλογίστηκαν αυτό το θέμα πριν από μας.

Advertisment

Φτάσαμε στο επιθυμητό σημείο της αρχής της γνώσης: φτάσαμε στη σύγχυση. Έχω την εντύπωση ότι αυτός είναι ο λόγος που γράφω: για να τους μπερδέψω όλους, για να περάσω με παρέα τις δικές μου συγχύσεις, για να δω αν με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε κάποιο σημείο που θα μας είναι χρήσιμο.

Γιατί αν μια ιδέα είναι σαφής για σένα, και η σαφήνεια αυτή βασίζεται στο ότι δεν την αναθεωρείς ποτέ, το καλύτερο που μπορεί να σου συμβεί είναι να αρχίσεις να την αμφισβητείς. Από τα πιο σημαντικά βοηθήματα που διαθέτουμε είναι η ικανότητά μας να μπερδευόμαστε.

Είναι το μόνο που μπορεί να ανοίξει χώρο για καινούριες αλήθειες. Αν δεν μπορεί κανείς να νιώσει μπερδεμένος με τα παλιά συστήματα αντιλήψεων, δεν μπορεί να ανακαλύψει καινούρια πράγματα. Η ανακάλυψη καινούριων πραγμάτων έχει να κάνει με την εξερεύνηση. Η δυνατότητα να εκπλήσσομαι συνεπάγεται ότι μπορώ να αισθάνομαι μπερδεμένος.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι με τίτλο «Ο δρόμος της αυτοεξάρτησης» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Opera

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Οι πληγές σου μπορούν να γίνουν τα παράσημά σου!
Γιατί σαμποτάρω τον εαυτό μου;
Πώς ζητάει «συγγνώμη» ένας ναρκισσιστής

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση