,

Η αρχαία πόλη της Βαβυλώνας μπήκε στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

Η αρχαία πόλη της Βαβυλώνας μπήκε επιτέλους στη νέα λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO έπειτα από περίπου 40 χρόνια προσπαθειών των αρχών

Η αρχαία πόλη της Βαβυλώνας μπήκε στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

Η αρχαία πόλη της Βαβυλώνας μπήκε επιτέλους στη νέα λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO έπειτα από περίπου 40 χρόνια προσπαθειών των αρχών του Ιράκ να προστατεύσουν την πολύτιμη ιστορία του τόπου.

Η σημαντική αυτή προσθήκη έγινε τις τελευταίες μέρες και αμέσως μετά ακολούθησε ένα σπάνιας ομορφιάς Ισλανδικό εθνικό πάρκο γεμάτο παγετώνες, ηφαίστεια και σπήλαια πάγου. Αυτά προστίθενται στα πάνω από 1.000 μνημεία απ’ όλο τον κόσμο – κάποια πολιτισμικά, άλλα φυσικά ή και τα δύο μαζί – που προστατεύονται πια από τον οργανισμό. Τα περισσότερα επιλέγονται σύμφωνα με την αξία τους προς την ανθρωπότητα.

Advertisment

Η Βαβυλώνα, ήταν αρχαία περίφημη πόλη που για ολόκληρους αιώνες ήταν η πρωτεύουσα του Βαβυλωνιακού κράτους. Ήταν κτισμένη πάνω στις δύο όχθες του ποταμού Ευφράτη, στην επαρχία της Βαβυλωνίας του σημερινού Ιράκ περίπου 85 χιλιόμετρα νότια της σημερινής πρωτεύουσας της χώρας Βαγδάτης στην πόλη Χιλάχ.

Η Βαβυλώνα «ήταν η μεγαλύτερη πόλη της αρχαίας ιστορίας», εξήγησε ο Κάχταν αλ Άμπιντ, ο διευθυντής της υπηρεσίας Αρχαιοτήτων της Βασόρας. Περιτριγυρισμένη από ένα τεράστιο τείχος, που είχε συνολικό μήκος 85χλμ., ύψος που έφθανε τα 50 μ. και κάπου τριακόσιους εξήντα πύργους σε απόσταση πενήντα μέτρων ο ένας από τον άλλον, υπήρξε η μεγαλύτερη οχυρωμένη πόλη ολόκληρης της Ανατολής.

Το Ιράκ δηλώνει πως η Βαβυλώνα είναι το λίκνο της γραφής, καθώς εκεί βρέθηκαν οι παλαιότεροι πίνακες με σφηνοειδή γραφή, οι οποίες υπολογίστηκε ότι χαράχτηκαν πριν από περίπου 5.500 χρόνια. Εκτός από αυτό το πολύτιμο χαρακτηριστικό, η αρχαία πόλη μαγεύει με την ιστορία, τη μυθολογία της, την περίφημη Πύλη της Ιστάρ και φυσικά τους κρεμαστούς της κήπους, ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, αλλά και τον Πύργο της Βαβέλ.

Advertisment

Μέχρι σήμερα όμως μόλις στο 15% έχουν γίνει ανασκαφές και τώρα το Ιράκ ελπίζει ότι μπαίνοντας στη λίστα των παγκόσμιων μνημείων κληρονομιάς, οι ανασκαφές θα ενταθούν και θα δοθούν κονδύλια ώστε νέες ανακαλύψεις να λάβουν χώρα σε αυτό τον σημαντικό για την παγκόσμια ιστορία χώρο. Επιπλέον, η είδηση αυτή αναμένεται να αυξήσει τη ροή του τουρισμού.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μιλάνο | Μία απίστευτη οπτική παραίσθηση φτιάχτηκε στον κεντρικό σταθμό (εικόνες + βίντεο)
Σήμερα η Τελετή Αφής: Η Ολυμπιακή Φλόγα ανάβει στην Αρχαία Ολυμπία
Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση