, ,

Οι 4 διαστάσεις της αγάπης σύμφωνα με τον Βουδισμό και πώς να τις αναπτύξουμε

Αν και πάντα έχουμε στόχο μας, άμεσα ή έμμεσα την αγάπη, δεν ξέρουμε πώς να την προσδιορίσουμε και να την εξηγήσουμε. Συνήθως, περιγράφουμε την

Οι 4 διαστάσεις της αγάπης σύμφωνα με τον Βουδισμό και πώς να τις αναπτύξουμε

Αν και πάντα έχουμε στόχο μας, άμεσα ή έμμεσα την αγάπη, δεν ξέρουμε πώς να την προσδιορίσουμε και να την εξηγήσουμε. Συνήθως, περιγράφουμε την αγάπη μέσα από το πρίσμα των ειδών σχέσης: ερωτική σχέση, φιλία, οικογένεια. Κάθε μία από αυτές είναι διαφορετικές εκφράσεις αγάπης, αλλά δεν εξηγούν τις διαφορετικές ποιότητες.

Η αγάπη είναι μία άνευ όρων κοσμική δύναμη. Η κατανόηση των ποιοτήτων της είναι απαραίτητη, αν θέλουμε να ενσωματώσουμε τη δύναμη της ενέργειάς της στη ζωή μας. Ευτυχώς, ο Βουδισμός, μια φιλοσοφία που έχει οικοδομηθεί πάνω στις βάσεις της απόλυτης αγάπης, έχει προσφέρει μια βαθιά ματιά στη φύση της αγάπης με τέσσερις βασικές αρετές, γνωστές ως οι brahmavihārās. Αυτές οι αρετές μπορούν να εφαρμοστούν σε όλες τις σχέσεις – στον εαυτό μας, στους άλλους και σε όλο τον κόσμο.

Advertisment

Διαβάστε επίσης – Κρισναμούρτι: Για να μάθει κανείς τι είναι η αγάπη…

Οι 4 διαστάσεις της αγάπης σύμφωνα με τον Βουδισμό και πώς να τις πετύχουμε

1. Καλοσύνη

Η πρώτη αρετή είναι η mettā. Είναι η επιθυμία να νοιαζόμαστε για την ευεξία των άλλων. Ο διαλογισμός της τρυφερής καλοσύνης (loving-kindness) είναι ένα είδος πρακτικής που βοηθά στην εκδήλωση της καλοσύνης. Ο τρόπος είναι απλός: Εκφράζουμε ειρήνη, αγάπη και γαλήνη, είτε οραματιζόμενοι ένα έντονο φως γύρω από την καρδιά ή επαναλαμβάνοντας φράσεις όπως «εύχομαι να είστε καλά, ευτυχισμένος, γαλήνιος».

2. Συμπόνια

Η συμπόνια είναι μια μορφή εμπρόθετης αγάπης, η προθυμία να ανακουφίσουμε τους άλλους από τον πόνο. Στον Βουδισμό είναι η karuṇā, η ενεργή επιθυμία να πάρουμε τον πόνο του άλλου. Καθώς αναπτύσσουμε αγάπη για τον άλλο, αναπτύσσεται και μια ευαισθησία στη βίωση αρνητικών συναισθημάτων που μπορεί να νιώθει το αγαπημένο μας πρόσωπο. Αλλά πώς μπορούμε να ζήσουμε ευτυχισμένοι με τόσο πόνο;

Advertisment

Η απάντηση βρίσκεται στην επιδέξια συμπόνια. Μέσω εξάσκησης, επεκτείνουμε την επιθυμία μας να ανακουφίσουμε τον πόνο των άλλων χωρίς να πνίξουμε τους εαυτούς μας. Η επιθυμία αυτή ύστερα διαμορφώνει τις πράξεις μας, επιτρέποντάς μας να βοηθάμε πραγματικά. Για να το καταφέρετε αυτό, είναι σημαντικό να μην παραμελείτε πρώτα την συμπόνια προς τον εαυτό σας.

3. Ενσυναισθητική χαρά

Κάποιες φορές αναφέρεται και ως αλτρουιστική χαρά, η muditā είναι η ικανότητα να μοιραζόμαστε αυθεντικά τη χαρά και την επιτυχία των άλλων. Είναι το αντίθετο της ζήλιας και του φθόνου.

Η καλύτερη έκφραση της ανθρωπότητας και η μόνη ελπίδα να μειώσουμε τον πόνο στον κόσμο είναι η συνεργασία, όχι ο ανταγωνισμός. Η εξάσκησή της είναι εξαιρετικά δύσκολη, επειδή ζούμε σε έναν πολιτισμό που θρέφει τον ανταγωνισμό και τον ατομικισμό. Αν και η karuṇā φροντίζει όσους υποφέρουν, η muditā αναζητά την κοινή βίωση του ευχάριστου συναισθήματος. Αυτές οι δύο δυνάμεις, σε συνδυασμό διαλύουν την ψευδαίσθηση του εγώ και απαλείφουν την τάση μας για συνεχή σύγκριση και αγώνα.

4. Γαλήνη

Η γαλήνη είναι θεμελιώδης αρχή του mindfulness, της κατάσταση ισορροπίας και η αποφυγή της ακραίας πάλης για ευχαρίστηση και της απέχθειας. Αυτή η αρετή περιγράφεται επίσης ως ελευθερία. Μέσα από την upekkhā δεν παγιδευόμαστε σε ισχυρά συναισθήματα ή σκέψεις και δεν παρασερνόμαστε από τα πάνω και τα κάτω της ζωής. Αυτό δημιουργεί το χώρο για άνευ όρων αγάπη. Η Upekkhā είναι μια ισχυρή μορφή αγάπης, καθώς μας επιτρέπει να διατηρήσουμε ανοιχτή την καρδιά μας μέσα από σκληρή δουλειά και παρά τις πιθανές αποτυχίες.

Ricky Derisz

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο πρώτος και μοναδικός άνθρωπος που είναι υποχρεωμένος να καλύψει τις ανάγκες μου, είμαι εγώ!
Από τη Συναισθηματική Καταιγίδα στην Ηρεμία: Προς μια πιο ευτυχισμένη ζωή
Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση