, ,

Έρευνα: Η επαφή με τη φύση μειώνει την επιθυμία για ανθυγιεινές συνήθειες

Πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι οι άνθρωποι που έχουν περάσει την παιδική τους ηλικία μέσα στη φύση, έχουν καλύτερη ψυχική υγεία στην ενήλικη ζωή.

Έρευνα: Η επαφή με τη φύση μειώνει την επιθυμία για ανθυγιεινές συνήθειες

Η επαφή με τη φύση έχει αποδειχτεί ότι έχει ευεργετικές επιδράσεις στην ψυχική και σωματική μας υγεία με πολλούς τρόπους. Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι οι άνθρωποι που έχουν περάσει την παιδική τους ηλικία μέσα στη φύση, έχουν καλύτερη ψυχική υγεία στην ενήλικη ζωή.

Ωστόσο, τώρα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ βρήκαν μία πολύ αναπάντεχη, θα λέγαμε, σύνδεση ανάμεσα στη φύση και στην ποιότητα της διατροφής μας. Στην έρευνα πήραν μέρος 149 συμμετέχοντες, οι οποίοι συμπλήρωσαν μια ηλεκτρονική έρευνα σε σχέση με τις ανθυγιεινές απολαύσεις τους. Φάνηκες πως το φαγητό παίρνει την πρώτη θέση με 38%, η σοκολάτα πιο συγκεκριμένα ακολουθεί με 32%, η καφεΐνη με 16%, το αλκοόλ με 9% και η νικοτίνη με 5%.

Advertisment

Στη συνέχεια, οι ειδικοί εξέτασαν την αναλογία πρασίνου και φυσικού τοπίου στο μέρος/ γειτονιά στο οποίο ζούσε κάθε συμμετέχοντας, καθώς επίσης και το πόσο εύκολα μπορούσε ο καθένας να έρθει σε επαφή με αυτό (π.χ. αν ήταν δημόσια προσβάσιμο όπως πάρκο).

Τα αποτελέσματα ήταν άκρως ενδιαφέροντα, καθώς όσοι είχαν πρόσβαση σε πράσινο και φύση, ακόμα και σε μορφή κήπου ή θέας από το μπαλκόνι του σπιτιού τους, εμφάνιζαν σπανιότερα την τάση να ακολουθούν ανθυγιεινές συνήθειες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συσχέτιση αυτή είναι ένα πολλά υποσχόμενο πρώτο βήμα. Η συσχέτιση ανάμεσα στη μειωμένη επιθυμία για ανθυγιεινή διατροφή και στην επαφή με φυσικό τοπίο θα μπορούσε να βοηθήσει τα άτομα που θέλουν ή πρέπει να χάσουν περιττό βάρος και να υιοθετήσουν μια πιο υγιεινή διατροφή.

Advertisment

Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω έρευνες για να προσδιοριστεί ο ακριβής τρόπος που η επαφή με τη φύση συνδέεται με την μειωμένη τάση για ανθυγιεινές συνήθειες. Βρίσκοντας την ακριβή αιτία πίσω από αυτή τη συσχέτιση, μπορούμε να σχεδιάσουμε καλύτερες τεχνικές.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα
Κρήτη: «Πνίγεται» το νησί στην αφρικανική σκόνη - Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία
Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης: Τούβλο μεταμορφώνεται σε οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες!
Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση