,

Πώς η πανδημία μπορεί να επιταχύνει την δράση μας προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον

Η πανδημία μπορεί να σταμάτησε πολλά πράγματα – τη διασκέδαση, την ψυχαγωγία μας, την οικονομική σταθερότητα, τα ταξίδια μας – αλλά φαίνεται ότι σε

Πώς η πανδημία μπορεί να επιταχύνει την δράση μας προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον

Η πανδημία μπορεί να σταμάτησε πολλά πράγματα – τη διασκέδαση, την ψυχαγωγία μας, την οικονομική σταθερότητα, τα ταξίδια μας – αλλά φαίνεται ότι σε ορισμένα πεδία έδρασε ως «επιταχυντής». Οι προκλήσεις που φέρει η ίδια μας ανάγκασε να πράξουμε με ταχύτητα ώστε να διασφαλιστούν όσο γίνεται περισσότερο υγιείς και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης για όλους.

Σε αυτό τον αγώνα συμμετέχουν άτυπα τόσο κυβερνήσεις, οργανισμοί και επιχειρήσεις όσο και οι ίδιοι οι λαοί. Και ενώ όλοι αυτοί σχεδίαζαν μακροπρόθεσμα προγράμματα αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης, ο κορονοϊός επιτάχυνε το πέρασμα στη δράση, καθώς δεν είχαμε άλλη επιλογή.

Advertisment

Και βλέπουμε και κάτι άλλο να συμβαίνει που είναι αποτέλεσμα του επείγοντος της κατάστασης: τρισεκατομμύρια κεφαλαίων που πριν μπορεί να διοχετεύονταν σε άλλους τομείς τώρα αναγκαστικά δίνονται ή και επενδύονται σε πιο άμεσους τομείς ώστε να στηριχθεί η ανθρωπότητα. Για παράδειγμα, δεν είναι τυχαίο που τώρα πια οι βασικοί άξονες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης περιλαμβάνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των στήριξη των συστημάτων υγείας.

Για πρώτη φορά ο κόσμος με στεντόρεια φωνή ζητά επιτακτικά εταιρείες και κυβερνήσεις να μοιραστούν την ευθύνη όλης αυτής της κρίσης και των συνεπειών που θα αντιμετωπίσουν την επόμενη μέρα. Μια άλλη συνθήκη της πανδημίας που φαίνεται πως θα γεννήσει αλλαγή είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία.

Σύμφωνα με άρθρο των Ηνωμένων Εθνών, η πανδημία και το κλείσιμο της αγοράς έχουν δημιουργήσει απρόβλεπτες προκλήσεις στην βιομηχανία της μόδας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης αγορών και της διαταραγμένης αλυσίδας προμηθειών. Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να επιταχύνει τη μετάβαση σε μια «πράσινη», πιο βιώσιμη αλυσίδα παραγωγής.

Advertisment

Η βιομηχανία μόδας έχει τεράστια επίδραση στο περιβάλλον και πιστεύεται ότι είναι μία από τις βασικότερες δραστηριότητες που μολύνουν τον πλανήτη μας. Εκτός από τη χρήση τεράστιων ποσοτήτων νερού και το μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα, ο τομέας αυτός κάνει εντατική χρήση χημικών ουσιών που δεν είναι επικίνδυνες μόνο για το περιβάλλον αλλά και για τους ανθρώπους. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα των ολοένα και μεγαλύτερων απαιτήσεων για ποικιλία, ποσότητα και διαφορετικές υφές.

Η πανδημία του κορονοϊού προκάλεσε μια δραματική πτώση στη ζήτηση και στην παραγωγή. Το βλέπουμε και σε εμάς τους ίδιους. Ποιοι χρειάζονται μεγάλες ποσότητες ρούχων όταν δεν βγαίνουν εδώ και μήνες από το σπίτι τους λόγω των lockdown, όταν δεν υπάρχουν κοινωνικές συναθροίσεις και όταν κυριαρχεί η οικονομική ανασφάλεια;

Ο κόσμος φαίνεται τον τελευταίο καιρό να αναζητά πιο μινιμαλιστικούς τρόπους ζωής, να αντιλαμβάνεται ξαφνικά την επίδραση του καταναλωτισμού που τον είχε «ρουφήξει» όλα αυτά τα χρόνια και την συσσώρευση μη αναγκαίων προϊόντων. Η slow fashion σταδιακά θα αυξήσει τους οπαδούς της και μέσα σε αυτό τον τομέα υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που σέβονται το περιβάλλον, ανακυκλώνουν, αποφεύγουν τις τοξικές ουσίες και το πλαστικό.

Πέρα από τη βιομηχανία της μόδας, η χώρα μας προσαρμόζεται στις συνθήκες και με τις οδηγίες της Ευρώπης, αναζητά να αποκτήσει ένα «πράσινο» αποτύπωμα και να εστιάσει και αυτή επιτέλους στην εξοικονόμηση ενέργειας, στη διαχείριση των αποβλήτων, στην ανακύκλωση, στην ηλεκτροκίνηση και στην προστασία της βιοποικιλότητας.

Τέλος, φαίνεται ότι όλο και περισσότεροι πολίτες αλλά και υπηρεσίες προσαρμόζονται σε ηλεκτρονικές και καινοτόμες εφαρμογές, επιταχύνοντας διαδικασίες που στο παρελθόν έπαιρναν τον διπλάσιο, ίσως και τριπλάσιο χρόνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αποτελεσματικότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες. Πλέον, η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι κάτι μελλοντικό που σχεδιάζουμε αφηρημένα, αλλά κάτι που οφείλει και πράγματι σταδιακά ξεδιπλώνεται στο παρόν, αφού συνιστά ευθύνη και δικαίωμα όλων μας.

Πηγή:

Με πληροφορίες από news247.gr

www.unido.org/stories/will-covid-19-accelerate-transition-sustainable-fashion-industry

businessperspectives.org/journals/insurance-markets-and-companies/issue-347/pandemic-as-an-accelerator-of-digital-transformation-in-the-insurance-industry-evidence-from-ukraine

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κρήτη: «Πνίγεται» το νησί στην αφρικανική σκόνη - Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία
Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης: Τούβλο μεταμορφώνεται σε οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες!
Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα
Ελαφοκομείο Ρόδου: Βρέθηκαν δεκάδες νεκρά και παρατημένα ελάφια | Σκληρές εικόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση