, ,

Η γέννηση ενός βιβλίου: Ένα βίντεο μας δείχνει τη συναρπαστική διαδικασία

Πόσοι από εμάς έχουν σταματήσει για ένα λεπτό να διαβάζουν για να αναρωτηθούν πώς δημιουργήθηκε το όμορφο βιβλίο που βρίσκεται στα χέρια τους; Ποιοι

Η γέννηση ενός βιβλίου: Ένα βίντεο μας δείχνει τη συναρπαστική διαδικασία

Πόσοι από εμάς έχουν σταματήσει για ένα λεπτό να διαβάζουν για να αναρωτηθούν πώς δημιουργήθηκε το όμορφο βιβλίο που βρίσκεται στα χέρια τους; Ποιοι κρύβονται πίσω από αυτό το εξαιρετικό εξώφυλλο και τη βιβλιοδεσία;

Στη σύγχρονη εποχή, τα βιβλία «μαζικής παραγωγής» ακολουθούν μια πιο αυτοματοποιημένη διαδικασία, ωστόσο υπάρχουν ακόμα μικροί εκδοτικοί οίκοι οι οποίοι επιλέγουν να φτιάχνουν τα βιβλία τους χειροποίητα. Γι’ αυτό και τα μεταχειρισμένα βιβλία παλιάς κοπής και με εξώφυλλο πολυτελείας έχουν τον δικό τους ξεχωριστό χαρακτήρα.

Advertisment

Γι’ αυτό το μαγευτικό βίντεο, ο σκηνοθέτης Glen Milner επισκέφθηκε έναν μικρό εκδοτικό οίκο στη Μ. Βρετανία, όπου οι ιδιοκτήτες του Don Walters και Tracey Thorne του επέτρεψαν να αποτυπώσει τη διαδικασία γέννησης μιας έκδοσης των απομνημονευμάτων Mango and Mimosa (1974) της Αγγλίδας συγγραφέως και ζωγράφου Suzanne St Albans.

Σε αυτό το βίντεο αποκτάμε πρόσβαση στο παρασκήνιο της διαδικασίας δημιουργίας ενός χειροποίητου βιβλίου: Στο δίπλωμα των σελίδων, στο ράψιμο της βιβλιοδεσίας, στην ειδική μεταχείριση της δερμάτινης ράχης, στη σφραγίδα του εκδοτικού οίκου. Όλα γίνονται με δεξιοτεχνία και ιδιαίτερη προσοχή.

Ο Milner αναφέρει πως η εργασία γίνεται από όλους τους υπαλλήλους με σχεδόν μουσικό ρυθμό, σαν μια μουσική που σε νανουρίζει σε συνδυασμό με τις προσεκτικές τους κινήσεις. Και είναι πραγματικά μαγευτικό, αν σκεφτεί κανείς πως υπάρχουν ακόμα επαγγελματίες που αντιστέκονται στην ψηφιακή εποχή, όπως φυσικά και βιβλιόφιλοι που αναπτύσσουν μια ιδιαίτερη σχέση με το έντυπο.

Advertisment

Οι μέθοδοι αυτοί γεννήθηκαν αιώνες πριν αλλά μέσω των δεξιοτήτων και της τεχνολογίας βελτιώθηκαν για να παράγουν το καλύτερο αποτέλεσμα αισθητικά και ποιοτικά. Η τυπογραφία ξεκίνησε ουσιαστικά τον 15ο αι. με την εφεύρεση του επίπεδου πιεστηρίου από τον Γουτεμβέργιο. Μέχρι τα τέλη του 20ού αι., η παραδοσιακή τυπογραφία χρησιμοποιούσε κινητά στοιχεία σε διάφορα μεγέθη και οικογένειες (γραμματοσειρές) φτιαγμένες από μέταλλο και σπανιότερα από ξύλο. Τα στοιχεία αυτά έμπαιναν σε ειδικές θήκες, τους σελιδοθέτες, και κατόπιν στο πιεστήριο για την εκτύπωση.

[toggle title="Πηγές"]

telegraph.co.uk

Πληροφορίες από wikipedia

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μνημείο Ζαλόγγου: Η αυτοθυσία των ηρωίδων Σουλιωτισσών που έπεσαν «εν χορώ» (βίντεο)
Μετεωροειδές έπεσε σε περιοχή των Ιωαννίνων - Δείτε το βίντεο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο
Urban_Stripes--8copy
Προϊστορικός Οικισμός Δισπηλιού: Ο λιμναίος οικισμός που χρονολογείται από το 5000 π.Χ (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση