Haemin Sunim: Η αποδοχή του εαυτού μας σε έναν κόσμο που πασχίζει για τελειότητα

Τον συγγραφέα και μοναχό του διαλογισμού Ζεν, Haemin Sunim, τον γνωρίσαμε όταν οι εκδόσεις Πεδίο εξέδωσαν το βιβλίο του “Όσα μπορείς να δεις μόνο

Haemin Sunim: Η αποδοχή του εαυτού μας σε έναν κόσμο που πασχίζει για τελειότητα

Τον συγγραφέα και μοναχό του διαλογισμού Ζεν, Haemin Sunim, τον γνωρίσαμε όταν οι εκδόσεις Πεδίο εξέδωσαν το βιβλίο του “Όσα μπορείς να δεις μόνο όταν δεν βιάζεσαι”. Στο βιβλίο αυτό που πραγματεύεται τις διάφορες πτυχές της ζωής και ερευνά πώς η ενσυνειδητότητα μπορεί να βοηθήσει καθεμιά από αυτές τις πτυχές, ο Sunim μας αποκάλυψε το μεγαλείο του βουδιστικού πνεύματος, τις πρακτικές και τη σοφία εκείνη που χάνεται μεν στα βάθη του χρόνου, ωστόσο, είναι πάντα επίκαιρη και εφαρμόσιμη, όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις προκλήσεις της σύγχρονης ζωής.

Ο βασικός στόχος ενός δασκάλου και μάλιστα, ενός δασκάλου του Ζεν είναι να οδηγήσει τους μαθητές του, στην ανάκτηση της ελευθερίας τους και επομένως και της ζωής τους.

Advertisment

Πώς μπορούμε όμως, να ανακτήσουμε την ελευθερία μας και τη ζωή μας; Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα βρίσκεται μέσα στο δεύτερο βιβλίο του Haemin Sunim με τίτλο «Αγάπη για το λιγότερο τέλειο» που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πεδίο.

Μέσα στις σελίδες αυτού του βιβλίου, ο συγγραφέας έχει συγκεντρώσει τις σκέψεις του για το πώς μπορεί να δει κανείς τον κόσμο και τον εαυτό του με περισσότερη συμπόνια. Και όταν δούμε τα πάντα με περισσότερη συμπόνια, τότε, ακόμη κι αν βλέπουμε γύρω μας ατελή, γεμάτα ελαττώματα πράγματα, πράγματα που όμως είναι αυτά που συνθέτουν τον κόσμο στον οποίο ζούμε, εμείς δεν μπορούμε παρά να τα αγαπάμε, επειδή, η ζωή μας είναι εξαιρετικά πολύτιμη για να την αναλώνουμε μισώντας και χλευάζοντας όσα δεν μας αρέσουν και όσα δεν κατανοούμε.Haemin Sunim: Αγάπη για το λιγότερο τέλειοΣε έναν κόσμο που πασχίζει για την τελειότητα, το να αγαπήσουμε το μη τέλειο, σημαίνει να αποδεχτούμε τον εαυτό μας και κατά συνέπεια και τους άλλους. Έτσι, θα οδηγηθούμε σταδιακά, στην ανάκτηση της ελευθερίας και της ζωής μας. Για να καταφέρουμε να αγαπήσουμε το μη τέλειο, θα χρειαστεί να βαδίσουμε με σταθερό και αποφασιστικό βήμα, τις οκτώ ατραπούς (κεφάλαια) αυτού του βιβλίου.

Στο 1ο Κεφάλαιο, θα μάθουμε πώς διδαχτήκαμε από παιδιά να είμαστε καλοί για να είμαστε αρεστοί και να έχουμε την αποδοχή των άλλων και πώς αυτή η τακτική, του να ζούμε σύμφωνα με τις απαιτήσεις των άλλων, μας κάνει να παραμελούμε τις δικές μας ανάγκες και με ποιο τρόπο θα το αλλάξουμε αυτό ώστε, να είμαστε ικανοί να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας με τον κατάλληλο τρόπο και να μιλάμε ανοιχτά και με ειλικρίνεια.

Advertisment

Στο 2ο Κεφάλαιο, θα διδαχτούμε ότι αξίζουμε να αγαπηθούμε, χωρίς να χρειάζεται να πειστούμε για την προσωπική μας αξία υποχωρώντας στις απαιτήσεις της κοινωνίας και ζώντας σύμφωνα με τις προσδοκίες της ή ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με τις προσδοκίες της οικογένειάς μας.

Θα δούμε την οικογένεια και τους γονείς μας με όλη την αγάπη που τους αξίζει αλλά θα αποφασίσουμε να ζούμε τη ζωή που θέλουμε εμείς για τον εαυτό μας και θα συνεχίσουμε το δικό μας μονοπάτι.

Στο 3ο Κεφάλαιο, θα μάθουμε για την αξία της ενσυναίσθησης και πώς μπορούμε να την αναπτύξουμε. Θα μάθουμε ακόμη για την «μαγική» δύναμη της αγκαλιάς και την παρηγορητική τέχνη της ακρόασης. Αυτά είναι εργαλεία που θα μάθει να χρησιμοποιεί ο αναγνώστης στην πορεία για την ανάκτηση της ελευθερίας του.

Στο 4ο Κεφάλαιο, θα διδαχτούμε το σπουδαίο μάθημα των προσωπικών σχέσεων: «Μη φαντάζεστε τον εαυτό σας σαν φεγγάρι στη χάση του, περιμένοντας να έρθει κάποιος για να γεμίσει το κενό σας» λέει ο Sunim και συνεχίζει:

«Όταν είστε ανεξάρτητοι και πατάτε γερά στα πόδια σας, απόλυτα ολοκληρωμένοι σαν την πανσέληνο, θα συναντήσετε σίγουρα έναν άλλο άνθρωπο ολοκληρωμένο και ανεξάρτητο όπως εσείς, και θα ανθίσει μεταξύ σας μια υγιής σχέση. Μην προσπαθείτε να «χωρέσετε» ο ένας μέσα στον άλλο, έτσι ώστε να δημιουργήσετε μια πανσέληνο. Είναι προτιμότερο να είστε δύο ολόγιομα φεγγάρια».

Στο 5ο Κεφάλαιο, θα κατανοήσουμε ότι αυτό που χρειαζόμαστε για να τολμήσουμε είναι το κουράγιο. Βρείτε το κουράγιο να κάνετε αυτό που θέλετε. Βρείτε το κουράγιο να προσπαθήσετε ξανά αν έχετε κάνει λάθος και βρείτε το κουράγιο να διδαχτείτε από τα λάθη σας. Από τη στιγμή που είστε διατεθειμένοι να αναλάβετε την ευθύνη των επιλογών σας, μπορείτε να ακολουθήσετε αυτό που προστάζει η καρδιά σας.

Στο 6ο Κεφάλαιο, θα μάθουμε για τη συγχώρεση και πως να συγχωρούμε. Θα μάθουμε επίσης να αποδεχόμαστε τα αρνητικά συναισθήματα που αναπτύσσονται μέσα μας όταν νιώθουμε ότι μας αδικούν και πώς να τα διαχειριζόμαστε.

Η συγχώρεση είναι η βασική προϋπόθεση για να συντελεστεί η ίαση μέσα μας και μέσα στον άλλον, ό,τι κι αν μας έχει χωρίσει. Κι όταν η συγχώρεση μας έχει θεραπεύσει, τότε, μπορούμε να εισέλθουμε στην 7η Ατραπό, το έβδομο Κεφάλαιο όπου, θα βρούμε τον αληθινό οίκο του νου μας και μέσα στη γαλήνια σιωπή, θα ανακαλύψουμε την πραγματική μας ύπαρξη.

Ύστερα από μια μακρινή πορεία, ο αναγνώστης θα φτάσει στην πύλη που θα τον οδηγήσει σε αυτό που από την αρχή λαχτάρησε: Την αποδοχή. Την αποδοχή του εαυτού και άρα την αποδοχή των άλλων και έτσι, θα είναι πια ικανός για να ανακτήσει εκείνο για το οποίο μόχθησε εδώ και καιρό: Την ελευθερία του και τη ζωή του.

Το βιβλίο του Haemin Sunim με τίτλο «Αγάπη για το λιγότερο τέλειο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο. Μπορείτε να το βρείτε εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Όσα κρύβουν οι σελίδες | Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου
Η δύναμη του υποσυνειδήτου: Κατακτήστε τη ζωή που αξίζετε, κυριαρχώντας στον νου σας
Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του: Ένα διαχρονικό μήνυμα ελπίδας και επιτυχίας
“2049 - Οδηγίες Χρήσης για το Μέλλον της Ανθρωπότητας” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση