, ,

Ο πρώτος συμπιεστής ανακυκλώσιμων βρίσκεται στο λιμάνι της Σκύρου

Η συμπίεση ανακυκλώσιμων ειδών και προϊόντων δεν είναι κάτι καινούριο στην Ευρώπη. Ο σκοπός τους είναι να δημιουργείται ένα απόθεμα με υψηλή πυκνότητα που

Ο πρώτος συμπιεστής ανακυκλώσιμων βρίσκεται στο λιμάνι της Σκύρου

Η συμπίεση ανακυκλώσιμων ειδών και προϊόντων δεν είναι κάτι καινούριο στην Ευρώπη. Ο σκοπός τους είναι να δημιουργείται ένα απόθεμα με υψηλή πυκνότητα που από τη μία να εξασφαλίζει το μέγιστο κέρδος κατά τη μεταφορά των ανακυκλώσιμων ειδών και από την άλλη να προάγει την πράξη της ανακύκλωσης.

Οι ηλεκτρικές πρέσες είναι ασφαλή και μικρά μηχανήματα που διαθέτουν υψηλά στάνταρ ασφάλειας και είναι εύκολες στη χρήση τους. Η χώρα μας λοιπόν δεν είχε τέτοιες μικρές μονάδες, αλλά πριν από λίγες μέρες μπήκε σε λειτουργία ο πρώτο ηλεκτρικός συμπιεστής ανακυκλώσιμων υλικών στο λιμάνι της Λιναριάς στη Σκύρο.

Advertisment

Ο πρώτος συμπιεστής ανακυκλώσιμων βρίσκεται στο λιμάνι της Σκύρου

Μετά τη διαδικασία, ο κύβος ανακυκλώσιμων που δημιουργείται είναι μόλις 80Χ80 εκατοστά. Η χωρητικότητα του κάδου του συμπιεστή είναι λίγο μικρότερη από ένα συμβατικό κάδο σκουπιδιών και όταν ξεκινήσει η συμπίεση, ο όγκος ολοένα και μικραίνει.

Το σημαντικό επίσης στοιχείο εδώ είναι πως το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου πρόκειται να εισπράττει χρήματα από την εταιρεία ανακύκλωσης που διαχειρίζεται το ανακυκλώσιμο υλικό. Αυτή η ενέργεια είναι ιδιαιτέρως σημαντική, ειδικά για περιοχές όπως η Σκύρος, όπου η διαδικασία ανακύκλωσης είναι δυσκολότερη, καθώς είναι απομονωμένες περιοχές.

Advertisment

Ο πρώτος συμπιεστής ανακυκλώσιμων βρίσκεται στο λιμάνι της Σκύρου

«Ανάλογα με τις τιμές που ισχύουν στην αγορά θα έχει οικονομικά οφέλη το Λιμενικό Ταμείο. Για παράδειγμα εμείς αρχικά έχουμε συμφωνήσει το αλουμίνιο 0,48 ευρώ το κιλό και τα πλαστικά μπουκάλια 0,10 ευρώ το κιλό. Δηλαδή με τα χρήματα που θα εισπράττουμε από τους κύβους των ανακυκλώσιμων υλικών θα δίνουμε κάποια δωράκια στους συμμετέχοντες καθώς και για την προώθηση της περιβαλλοντικής ευαισθησίας των πολιτών. Τα δώρα της ανακύκλωσης θα δίνονται στα καταστήματα προκειμένου να τα μαζεύουν χωριστά. Με τα χρήματα θα αγοράσουμε πχ σαπούνια για τα μαγαζιά ή μπλουζάκια με περιβαλλοντικά μήνυμα τα για τα παιδιά. Με αυτόν τον τρόπο τα κουτάκια αλουμινίου, τα πλαστικά μπουκάλια νερού και αναψυκτικών θα συμπιέζονται μέσα στους ειδικούς κάδους σε μια προσπάθεια να εκτιμηθούν οι ανάγκες για τον παραγόμενο όγκο με απώτερο στόχο να δοθούν οι κατευθύνσεις σε καταστήματα και ιδιώτες», ανέφερε στην Greenagenda.gr ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου, Κυριάκος Αντωνόπουλος.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Σφουγγάρια 300 ετών λειτουργούν ως «χρονοκάψουλες» και μας δείχνουν την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη
Ισπανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Καταλoνία λόγω της ξηρασίας
Μεξικό: Θαλάσσιες χελώνες στον δρόμο για την ελευθερία (βίντεο)
Ρόδος: Θα δημιουργηθούν 5 πάρκα για την προστασία των ελαφιών που ζουν στο νησί!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση