,

10 τρόποι να δείξουμε καλοσύνη στον εαυτό μας

Το να λαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν είναι και πρέπει να είναι μέρος της ανθρώπινης υπόστασής μας, αλλά κάποιοι από εμάς το παρακάνουμε

10 τρόποι να δείξουμε καλοσύνη στον εαυτό μας

Το να λαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν είναι και πρέπει να είναι μέρος της ανθρώπινης υπόστασής μας, αλλά κάποιοι από εμάς το παρακάνουμε και καταλήγουμε να αυτομαστιγωνόμαστε. Δεν υπάρχει ένας εύκολος δρόμος εξόδου από αυτή την ομολογουμένως κακή συνήθεια, επειδή συνήθως η ρίζα της είναι βαθιά.

Όμως εδώ προτείνουμε ορισμένες πιθανές λύσεις για να κάνουμε τη ζωή μας λίγο καλύτερη. Για να δείξουμε λίγη κατανόηση, αποδοχή και καλοσύνη στον εαυτό μας.

Advertisment

Διαβάστε επίσης: Να τον αγαπάς τον εαυτό σου. Να τον φροντίζεις για να αντέχει…

10 τρόποι να δείξουμε καλοσύνη στον εαυτό μας

Δείτε τις αποτυχίες ως μαθήματα

Όλοι αποτυγχάνουν, είναι ένα αναπόφευκτο μέρος της ζωής. Τείνουμε όμως πολλές φορές να φτάνουμε στα άκρα και να κατηγορούμε άδικα τον εαυτό μας. Αντί γι’ αυτό, γιατί δεν βλέπετε τις «αποτυχίες» ως μαθήματα; Πάντα υπάρχει κάτι που μπορείτε να μάθετε από κάποια αναποδιά.

Ημερολόγιο ευγνωμοσύνης

Είναι πολύ δύσκολο να κατηγορήσουμε τον εαυτό μας όταν αναλογιζόμαστε πόσο ευγνώμονες είμαστε γι’ αυτό. Εκφράζοντας ευγνωμοσύνη (ακόμα κι όταν δεν θέλουμε) τείνει να δημιουργεί τρυφερά συναισθήματα προς εμάς. Ειδικά όταν νιώθουμε ευγνώμονες για κάτι όπως το γεγονός ότι έχουμε την υγεία μας, μας επιτρέπει να δούμε την ομορφιά.

Advertisment

Παρατηρήστε τις σκέψεις σας

Μερικές φορές και μόνο το να ρίξουμε μια ματιά μέσα μας και στο τι προκαλεί τα άσχημα συναισθήματά μας, βοηθά στο να αποδιώξουμε τις κακές σκέψεις ή απλά να αφαιρέσουμε τη δύναμη τους να μας επηρεάζουν.

Αφήστε πίσω την τελειομανία

Περιμένουμε τόσα πολλά από τον εαυτό μας που οι προσδοκίες μας μπορούν να μας καταρρακώσουν. Αντί να πέφτουμε σε αυτή την παγίδα, μπορούμε να σπάσουμε τον κύκλο της τελειομανίας. Σταματήστε να βρίσκετε το ελάττωμα σε κάθε τι που κάνετε. Είστε άνθρωποι και όλοι κάνουμε λάθη και αυτό είναι εντάξει.

Ας υποκριθούμε μέχρι να το πιστέψουμε

Συχνά, κλισέ φράσεις όπως «είσαι ο καλύτερος/η» μας κάνουν να βαριόμαστε και δεν βοηθούν. Ωστόσο, έχετε σκεφτεί να υποκριθείτε; Να υποκριθείτε ότι έχετε κάνει το καλύτερο δυνατό και ότι νιώθετε ωραία με αυτό. Θα εκπλαγείτε από το συναίσθημα που θα σας αφήσει λίγο αργότερα.

Επιλέξτε καλή παρέα

Αν περιτριγυρίζεστε από τοξικούς ανθρώπους, επιβαρύνετε την εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας. Επιλέξτε θετικούς ανθρώπους που να σας εμπνέουν, γιατί το αξίζετε.

Σκεφτείτε πόσο μοιάζετε με τους άλλους

Εδώ η σύγκριση θα μας βοηθήσει. Η πραγματικότητα είναι ότι όλοι έχουμε αποτυχίες και ευαίσθητες, ευάλωτες πλευρές. Και οι άλλοι συχνά νιώθουν ανασφάλεια και αυτομαστιγώνονται σε διάφορους βαθμούς. Ποτέ δεν είστε μόνοι σε αυτό.

Μείνετε μακριά από την απάτη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Η παραπάνω σύγκριση είναι μια ασφαλής και υγιής σύγκριση, διότι περιέχει αλήθεια. Αν όμως πέφτετε στην παγίδα να συγκρίνεστε με τις στημένες ζωές που προβάλλονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τότε πάντα θα βγαίνετε χαμένοι.

Μιλήστε σε κάποιον για το πώς νιώθετε

Μιλήστε σε έναν φίλο που εμπιστεύεστε για το ότι έχετε την τάση να αυτομαστιγώνεστε. Μπορεί να έχουν μια χρήσιμη συμβουλή να σας δώσουν, ότι έχουν βιώσει κάτι παρόμοιο ή να σας υπενθυμίσουν απλά πόσο εκπληκτικοί είστε.

Φροντίστε τον εαυτό σας

Αν και μπορεί να νιώθετε ότι δεν σας αρέσει, βεβαιωθείτε ότι φροντίζετε τον εαυτό σας όπως του αρμόζει. Όταν του συμπεριφέρεστε όπως του αξίζει, αργά ή γρήγορα θα το νιώσετε. Επιπλέον, όλες αυτές οι κατηγορίες και οι ενοχές που γεμίζουν το κεφάλι σας καθημερινά, θα σας αφήνουν εξουθενωμένους. Οπότε μάλλον θα χρειάζεστε επιπλέον ύπνο, ένα χαλαρωτικό μπάνιο και ένα νόστιμο δείπνο.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες
Αυτογνωσία | Τα 3 στάδια και τεχνικές για να την κατακτήσετε
Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε: Μια αναμέτρηση με τον εαυτό μας και τη μοναξιά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση