, , ,

Η αγάπη και ο έρωτας είναι τα καλύτερα όπλα κατά του φόβου

Όλων η ζωή – άλλων λιγότερο, άλλων περισσότερο – κυβερνάται από τον φόβο, επειδή υπάρχουν μόνο δύο τρόποι να ζήσεις τη ζωή: μπορεί να

Η αγάπη και ο έρωτας είναι τα καλύτερα όπλα κατά του φόβου

Όλων η ζωή – άλλων λιγότερο, άλλων περισσότερο – κυβερνάται από τον φόβο, επειδή υπάρχουν μόνο δύο τρόποι να ζήσεις τη ζωή: μπορεί να κυβερνάται είτε από την αγάπη ή από τον φόβο. Συνήθως, εκτός κι αν έχεις μάθει να αγαπάς, κυβερνάται από τον φόβο.

Χωρίς αγάπη, είναι βέβαιο ότι θα υπάρχει ο φόβος. Είναι απλώς μια απουσία της αγάπης. Δεν έχει τίποτα θετικό μέσα του⋅ είναι απλώς απουσία της αγάπης. Αν όμως μπορείς να αγαπήσεις, ο φόβος εξαφανίζεται. Την ώρα της αγάπης δεν υπάρχει καν ο θάνατος.

Advertisment

Υπάρχει μόνο ένα πράγμα στη ζωή που νικά τον θάνατο, και αυτό είναι η αγάπη. Κάθε φόβος αφορά τον θάνατο – και μόνο η αγάπη μπορεί να νικήσει τον θάνατο.

Οπότε, ένα πράγμα που θα ήθελα να σου πω είναι: μην δίνεις τόση σημασία στον φόβο, επειδή αυτό μετατρέπεται σε μια μορφή αυτοΰπνωσης. Αν διαρκώς επαναλαμβάνεις ότι ζεις μέσα στον φόβο, ότι η ζωή σου κυριαρχείται από τον φόβο, ότι ο φόβος σε έχει κυριεύσει, τότε τον βοηθάς. Σημείωσέ το: η ζωή σου κατευθύνεται από φόβο – τέρμα! Κι αυτό δείχνει ότι η αγάπη δεν έχει γίνει ακόμα τόσο δυνατή ώστε ο φόβος να εξαφανιστεί.

Ο φόβος είναι απλώς ένα σύμπτωμα, δεν είναι μια ασθένεια. Δεν υπάρχει θεραπεία γι’ αυτόν⋅ δεν χρειάζεται. Επομένως, είναι απλώς ένα σύμπτωμα⋅ και είναι πολύ χρήσιμο επειδή σου δείχνει ότι δεν πρέπει να σπαταλάς άδικα τη ζωή σου άλλο. Απλώς σου λέει να αγαπάς περισσότερο.

Advertisment

Γι’ αυτό, δεν θα μιλήσω για τον φόβο. Θα σε βοηθήσω να αγαπάς περισσότερο – και ο φόβος εξαφανίζεται ως φυσική συνέπεια. Αν αρχίσεις να δουλεύεις απευθείας πάνω στον φόβο, τον δυναμώνεις, επειδή όλη σου η προσοχή θα είναι επικεντρωμένη σε αυτόν.

Είναι σαν κάποιος να προσπαθεί να καταστρέψει το σκοτάδι, και να επικεντρώνεται, να του γίνεται έμμονη ιδέα πώς να καταστρέψει το σκοτάδι. Δεν μπορείς να καταστρέψεις το σκοτάδι, επειδή πρώτα απ’ όλα δεν είναι καν εκεί. Παρατήρησε απλώς το γεγονός ότι το σκοτάδι υπάρχει και μετά άρχισε να δουλεύεις πάνω στο πώς να φέρνεις το φως.

Η ίδια ενέργεια που χρησιμοποιείς για να πολεμήσεις τον φόβο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αγαπήσεις. Δώσε περισσότερη προσοχή στην αγάπη. Εάν αγγίζεις, άγγιξε με όσο περισσότερη αγάπη μπορείς⋅ σαν το χέρι σου να γίνεται όλη σου η ύπαρξη και να ρέεις μέσα από το χέρι σου. Θα νιώσεις ενέργεια να το διαπερνά, μια ιδιαίτερη ζεστασιά, μια έξαψη.

Εάν κάνεις έρωτα, γίνε άγριος και ξέχνα κάθε πολιτισμό. Ξέχνα όλα όσα έχουν διδαχτεί για την αγάπη⋅ απλώς γίνε άγριος και αγάπα όπως τα ζώα. Μόλις συνειδητοποιήσεις ότι η παρουσία της αγάπης γίνεται η απουσία του φόβου, έχεις πιάσει το νόημα και δεν υπάρχει πρόβλημα.

Όταν ο άνθρωπος ζει στον φόβο, γίνεται σκληρός. Είναι ο φόβος που δημιουργεί τη σκληρότητα. Στον φόβος κλεινόμαστε⋅ κλείνουμε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα. Αρχίζουμε να ζούμε σε μια πολύ μικρή, σκοτεινή τρύπα. Η ζωής μα γίνεται από τώρα θάνατος. Και δημιουργούμε μια θωράκιση γύρω από τον εαυτό μας, μια σκληρή ατσαλένια θωράκιση, ώστε να είμαστε προστατευμένοι, σίγουροι και ασφαλείς.

Photo: Author/Depositphotos

Απόσπασμα από το βιβλίο του OSHO με τίτλο «Φόβος» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιβίσκος

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Τι έχει πραγματικά αξία στη ζωή;
Πως οι τελειομανείς ξυπνούν μέσα μας τον έφηβο!
Αφαντασία και υπερφαντασία: Δύο παράξενα φαινόμενα που επηρεάζουν έως και το 9% του πληθυσμού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση