, ,

Επιστήμονες εφηύραν φακούς επαφής που μας επιτρέπουν να ζουμάρουμε, ανοιγοκλείνοντας τα μάτια

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο San Diego τεστάρουν αυτό τον καιρό μια εκπληκτική εφεύρεση: φακούς επαφής που επιτρέπουν στους χρήστες να ζουμάρουν

Επιστήμονες εφηύραν φακούς επαφής που μας επιτρέπουν να ζουμάρουμε, ανοιγοκλείνοντας τα μάτια

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο San Diego τεστάρουν αυτό τον καιρό μια εκπληκτική εφεύρεση: φακούς επαφής που επιτρέπουν στους χρήστες να ζουμάρουν απλά με το ανοιγοκλείσιμο των ματιών τους.

Σε ένα πρόσφατα δημοσιευμένο άρθρο με τίτλο: «Βιομιμητικοί Μαλακοί φακοί που ελέγχονται από ηλεκτρο-οφθαλμολογικά σήματα», οι επιστήμονες εξήγησαν πώς αυτοί οι νέοι φακοί επαφής διαφέρουν από ένα παλαιότερο τύπο που είχε αναπτυχθεί για να ελέγχεται χειρωνακτικά.

Advertisment

Οι βιομιμητικοί αυτοί φακοί επαφής είναι κατασκευασμένοι από ελαστικές ταινίες πολυμερούς που ανταποκρίνονται στα ηλεκτρο- οφθαλμολογικά σήματα, τα οποία παράγονται από τα μάτια μας, όταν εκτελούμε οποιαδήποτε κίνηση με αυτά.

Επιστήμονες εφηύραν φακούς επαφής που μας επιτρέπουν να ζουμάρουμε, ανοιγοκλείνοντας τα μάτια

Τα βιομιμητικά προϊόντα είναι στην ουσία προϊόντα που μιμούνται τα φυσικά και ακολουθούν μία φυσική διάταξη σχεδίασης. Τα ηλεκτρο – οφθαλμολογικά σήματα είναι αυτά που ιχνηλατούν και καταγράφουν τις κινήσεις που κάνουν τα μάτια μας.

Advertisment

Στην ουσία, η απόφαση για τροποποίηση του σχήματος των φακών (για να εστιάσουν ή όχι δηλαδή) ελέγχεται από ηλεκτρικά σήμερα, τα οποία παράγονται από τις κινήσεις του ματιού, ακόμα και με το διπλό ανοιγοκλείσιμό τους.

Φυσικά, το μοντέλο βρίσκεται ακόμα σε πιλοτική λειτουργία και χρειάζονται αρκετά χρόνια ακόμα για να μπορούν οι επιστήμονες να είναι βέβαιοι για την εύκολη χρήση τους. Η ομάδα αναφέρει ότι η καινοτομία αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε οφθαλμικά πρόσθετα, ρυθμιζόμενα γυαλιά και στο μέλλον σε ρομποτική εξ αποστάσεως.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/adfm.201903762

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί ορισμένα είδη μουσικής κάνουν τον εγκέφαλό μας να τραγουδάει ενώ άλλα όχι;
Αυτισμός: 7 συμπεριφορές που αποκαλύπτουν ότι μπορεί να έχουμε τη διαταραχή
energitiki-akroasi
Dynamic Equilibrium System: Κορυφαία εκπαιδευτικά προγράμματα με μια πρωτοφανή προσφορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση