Τελειοποιώντας το μάνατζμεντ μέσα από την “Τέχνη του Πολέμου” του Σουν Τζου

Η αρχαία κινεζική στρατιωτική πραγματεία, “Η τέχνη του πολέμου” του Σουν Τζου, προβάλλεται συχνά ως οδηγός στρατηγικής σκέψης πολύ πέρα από το αρχικό της

Η αρχαία κινεζική στρατιωτική πραγματεία, “Η τέχνη του πολέμου” του Σουν Τζου, προβάλλεται συχνά ως οδηγός στρατηγικής σκέψης πολύ πέρα από το αρχικό της πλαίσιο. Παλαιότερα δημοσιεύσαμε το άρθρο “Να μην είσαι ούτε ο βασιλιάς, ούτε ο στρατιώτης. Να είσαι ο σκακιστής (Σουν Τζου – Η Τέχνη του Πολέμου) και στο τέλος δηλώσαμε ότι θα συνεχίσουμε να μελετάμε και να αναλύουμε την Τέχνη του Πολέμου πέρα από το πεδίο των μαχών.

Ένας τομέας στον οποίο οι διδασκαλίες του Σουν Τζου μπορούν να εφαρμοστούν ιδιαίτερα είναι η διοίκηση επιχειρήσεων. Οι μάνατζερς μπορούν να αξιοποιήσουν τη διαχρονική σοφία του για να καθοδηγήσουν τις ομάδες τους πιο αποτελεσματικά, να πλοηγηθούν σε ανταγωνιστικά τοπία και να εκτελέσουν στρατηγικές με ακρίβεια.

Advertisment

Ο σκακιστής, όχι το πιόνι

Ο Σουν Τζου μας διδάσκει να είμαστε οι στρατηγιστές και όχι απλώς παίκτες. Στο πλαίσιο της διοίκησης, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σκεφτόμαστε μπροστά, να προβλέπουμε τις προκλήσεις και να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Προσαρμόστε τις στρατηγικές σας με βάση την κατανόηση των δεξιοτήτων της ομάδας σας και των κινήσεων των ανταγωνιστών σας.

Στρατηγική 1: Γνωρίστε τον εαυτό σας και τον εχθρό σας

Ο Σουν Τζου είπε χαρακτηριστικά: “Αν γνωρίζεις τον εχθρό και γνωρίζεις τον εαυτό σου, δεν χρειάζεται να φοβάσαι το αποτέλεσμα εκατό μαχών”. Η μετάφραση αυτού στο εταιρικό τοπίο σημαίνει ότι πρέπει να κατανοείτε σε βάθος τα δυνατά σημεία, τις αδυναμίες, τις ευκαιρίες και τις απειλές της εταιρείας σας (SWOT Analysis). Ταυτόχρονα, θα πρέπει επίσης να έχετε μια αντίληψη των δυνατοτήτων και των περιορισμών του ανταγωνισμού σας.
Έχοντας μια ανάλυση SWOT στα χέρια σας, μπορείτα να λάβετε αποφάσεις με καλύτερη επίγνωση και να έχετε αρκετή διόραση ώστε να μετατρέψετε τις απειλές σε ευκαιρίες.

Στρατηγική 2: Εξαπάτηση και έκπληξη

“Κάποιος μπορεί να ξέρει πώς να κατακτήσει χωρίς να είναι σε θέση να το κάνει”, έγραψε ο Σουν Τζου. Οι μάνατζερς μπορούν να το εκλάβουν αυτό ως μάθημα για να παραμείνουν μπροστά από τους ανταγωνιστές τους, υιοθετώντας απροσδόκητες στρατηγικές ή αξιοποιώντας παραγνωρισμένους πόρους. Κρατήστε τους ανταγωνιστές σας σε εγρήγορση και θα ελέγχετε την αφήγηση. Η ομάδα σας θα θεωρείται καινοτόμος και δύσκολα προβλέψιμη, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Advertisment

Στρατηγική 3: Η σημασία της γρήγορης λήψης αποφάσεων

Ο Σουν Τζου τόνισε την αξία της ταχύτητας και της αποφασιστικότητας στις συγκρούσεις. Στη σύγχρονη διοίκηση επιχειρήσεων, αυτό μεταφράζεται στην ικανότητα να λαμβάνονται γρήγορα τεκμηριωμένες αποφάσεις, μειώνοντας τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Η ταχύτητα είναι το ζητούμενο στον σημερινό επιχειρηματικό κόσμο με τους γρήγορους ρυθμούς. Μια ευέλικτη ομάδα διαχείρισης που μπορεί να προσαρμόζεται και να αντιδρά γρήγορα είναι συχνά εκείνη που κατακτά μερίδιο αγοράς.

Στρατηγική 4: Ηγεσία και πειθαρχία

Η αποτελεσματική ηγεσία απαιτεί τόσο το καρότο όσο και το μαστίγιο, ένα σημείο που αναλύει ο Σουν Τζου όταν συζητά την πειθαρχία του στρατεύματος και την ηθική ακεραιότητα. Με τον ίδιο τρόπο, οι διευθυντές πρέπει να εξισορροπούν τις ανταμοιβές και τις ποινές για να ενθαρρύνουν τη βέλτιστη απόδοση των ομάδων τους. Οι καλύτεροι ηγέτες εμπνέουν αφοσίωση και αριστεία, δημιουργώντας ένα αφοσιωμένο και αποτελεσματικό εργατικό δυναμικό.

Στρατηγική 5: Προσαρμοστικότητα

Οι τακτικές του Σουν Τζου δεν ήταν ποτέ άκαμπτες αλλά προσαρμόζονταν ανάλογα με την κατάσταση και τον εχθρό. Αυτό μας διδάσκει την αξία του να είμαστε ευέλικτοι στις διοικητικές μας προσεγγίσεις, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με ένα ταχέως μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον ή με τη δυναμική του εργατικού δυναμικού. Ένα προσαρμοστικό στυλ διαχείρισης σας επιτρέπει να περιστρέφεστε όταν χρειάζεται, μετατρέποντας τις προκλήσεις σε σκαλοπάτια επιτυχίας.

Η “Τέχνη του Πολέμου” παρέχει ένα πλαίσιο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι μάνατζερς για να καθοδηγήσουν τις στρατηγικές και τις τακτικές ηγεσίας τους. Εφαρμόζοντας αυτές τις αρχαίες αρχές στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον, οι μάνατζερς μπορούν να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, να οδηγήσουν τις ομάδες τους στην επιτυχία και να αντιμετωπίσουν οποιεσδήποτε προκλήσεις με τακτική ακρίβεια. Εξάλλου, οι επιχειρήσεις είναι απλώς ένα άλλο είδος πεδίου μάχης και η νίκη συχνά ανήκει στα πιο στρατηγικά μυαλά.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

leaderman
spiliotis2
acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση