Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν: Τα λαχανικά πρέπει να είναι αναπόσπαστο και βασικό κομμάτι της διατροφής μας. Αλλά τι κάνουμε όταν αυτά που τρώμε μας κάνουν να νιώθουμε πρήξιμο και φούσκωμα; Αν έχετε ποτέ καταναλώσει μια σαλάτα kale ή ένα νόστιμο κουνουπίδι και το έχετε μετανιώσει, θα ξέρετε αυτή την απογοητευτική αίσθηση.

Γιατί κάποια λαχανικά μας προκαλούν φούσκωμα;

Γιατί κάτι τόσο υγιεινό έχει αρνητική επίδραση και άμεσα συμπτώματα στον οργανισμό μας; Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι διάφοροι οι παράγοντες. Ένας λόγος από τον οποίο είναι καλύτερα να απέχουμε είναι τα FODMAPs: ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες. Πρόκειται για μη πλήρως απορροφούμενους υδατάνθρακες βραχείας αλυσίδας, που απελευθερώνουν αέριο υδρογόνου και προκαλούν πεπτική δυσφορία και συμπτώματα όπως αέρια, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, διάρροια και πόνο.

Θα μπορούσε επίσης να οφείλεται στο πώς ετοιμάζουμε το φαγητό μας. Σύμφωνα με την ayuverda, τα ωμά λαχανικά είναι δυσκολότερο να χωνευτούν λόγω των φυτικών τους ινών. Μαγειρεύοντάς τα διασπάμε τις φυτικές ίνες και διευκολύνουμε την πέψη. Ένας απλός κανόνας λοιπόν είναι: όσο δυσκολότερα μασάμε μια τροφή, τόσο δυσκολότερα θα το χωνέψουμε.

Τέλος, το φούσκωμα προέρχεται και από το πώς καταναλώνουμε την τροφή μας. Οι ειδικοί, λοιπόν, συστήνουν να καλλιεργήσουμε μια αίσθηση ηρεμίας όταν τρώμε. Αφήστε το τηλέφωνο, μην εργάζεστε εκείνες τις ώρες και να είστε παρόντες κατά τη διάρκεια του γεύματος, αλλά και λίγη ώρα μετά από αυτό.

Οι καλύτερες επιλογές λαχανικών για να μη φουσκώνουμε

Αν έχετε αντιληφθεί ότι δυσκολεύεστε με τα FODMAPs, επιλέξτε αυτά που βρίσκονται πολύ χαμηλά στην κατάταξη, δηλαδή τα μαγειρεμένα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι και το κάλε. Επιλέξτε διαλυτές φυτικές ίνες αντί για αδιάλυτες – γλυκοπατάτες αντί για ωμό μπρόκολο. Επίσης, μπορείτε να μετατρέπεται τα λαχανικά σε πουρέ, για να διευκολύνετε την πέψη.

Η ayuverda προτείνει να προσθέσουμε λίγα υγιεινά λιπαρά, καθώς τα έλαια βοηθούν τη διαδικασία της πέψης και το πεπτικό σύστημα. Τέλος, μπορείτε να εστιάσετε σε λαχανικά που έχουν διουρητικές ιδιότητες και γι’ αυτό μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να ξεπρηστεί. Οι φυτικές ίνες μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, αλλά η διουρητική επίδραση θα ξεφορτωθεί κάθε περίσσιο νερό που κατακρατούν.

Για παράδειγμα, τα σπαράγγια είναι μια εκπληκτική επιλογή, επειδή έχουν υψηλά ποσοστά καλίου και είναι φυσικά προβιοτικά. Το ρόφημα μάραθου είναι εκπληκτικό για πέψη και βοηθά στην απελευθέρωση από αέρια και κράμπες. Και τα δύο δρουν ως φυσικά διουρητικά.

Και το σημαντικότερο; Ακούστε το σώμα σας. Ο καθένας έχει διαφορετικές πεπτικές αντιδράσεις, οπότε εστιάστε στα συμπτώματά σας και στις τροφές που τα προκαλούν.

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε