Έρευνα: Η ηλικία των γονιών επηρεάζει τη συμπεριφορά των παιδιών

Νέα έρευνα αποδεικνύει ότι οι γονείς που κάνουν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία έχουν τελικά θετική επίδραση στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς τους καθώς μεγαλώνουν. Έχει

Έρευνα: Η ηλικία των γονιών επηρεάζει τη συμπεριφορά των παιδιών

Νέα έρευνα αποδεικνύει ότι οι γονείς που κάνουν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία έχουν τελικά θετική επίδραση στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς τους καθώς μεγαλώνουν.

Έχει εντοπιστεί ότι η γονιμότητα των γυναικών αρχίζει να μειώνεται στην ηλικία περίπου των 35 ετών και ότι τα παιδιά που γεννιούνται από μεγαλύτερες μητέρες συχνά εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο γενετικών μεταλλάξεων που συνεισφέρουν σε νόσους όπως το σύνδρομο Down.

Οι έρευνες έχουν επίσης συνδέσει την ηλικία του πατέρα με αυξημένο κίνδυνο νευρολογικών και συμπεριφορικών διαταραχών, όπως ο αυτισμός και το ΔΕΠΥ, και ακόμα μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης διπολικής διαταραχής ή ψύχωσης.

Αλλά τα νέα δεν είναι μόνο άσχημα για τους μεγαλύτερους γονείς. Για την ακρίβεια, πρόσφατη έρευνα βρήκε ότι όταν αυτές οι κλινικές διαγνώσεις αφαιρεθούν από την εξίσωση, τα παιδιά μεγαλύτερων γονιών εκδηλώνουν συνολικά λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς.

Η μελέτη ερεύνησε τέσσερις παλαιότερες έρευνες στην Ολλανδία με συνολικό δείγμα 32,892 παιδιά ηλικίας 10-12 ετών. Βασίστηκαν σε αναφορές προβλημάτων συμπεριφοράς από μητέρες, πατέρες, δασκάλους, και από τα ίδια τα παιδιά.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι μεγαλύτεροι γονείς ανέφεραν λιγότερα εξωτερικευμένα προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά τους, και τόσο οι γονείς, όσο και οι δάσκαλοι ανέφεραν λιγότερα θέματα συμπεριφοράς που να επέμεναν. Κι αυτά τα αποτελέσματα ίσχυαν ακόμα κι όταν συνυπολογίστηκε η κοινωνικοοικονομική κατάσταση της οικογένειας.

Φυσικά, τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα αυτά στοιχεία δεν υποδεικνύουν μια ξεκάθαρη σχέση αιτίας – αποτελέσματος ανάμεσα στους μεγαλύτερους γονείς και στις δυσκολίες συμπεριφοράς.

Υπάρχουν ωστόσο ορισμένες πιθανές εξηγήσεις γι΄ αυτό το φαινόμενο: για παράδειγμα, οι μεγαλύτεροι γονείς μπορεί να είναι απλά πιο υπομονετικοί και λιγότερο πιθανό να προσέξουν ή να ενδιαφερθούν για λεπτά θέματα συμπεριφοράς που μπορεί να εμφανίζονται στο παιδί τους.

Ωστόσο, τα ευρήματα δίνουν ένα καλό πλεονέκτημα σε όσους αποφασίζουν να γίνουν γονείς σε μεγαλύτερες ηλικίες. Κι αυτό διότι όσο περισσότερο περιμένουμε, τόσο σοφότεροι γινόμαστε, τόσο καλύτερη μόρφωση έχουμε, αλλά ίσως και οικονομικούς πόρους – στοιχεία σημαντικά για να μεγαλώσουμε παιδιά.

[toggle title="Πηγές"]

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/cdev.13267

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε