,

Στο τέλος όλα θα πάνε καλά. Αν δεν πάνε καλά, σημαίνει ότι δεν είναι το τέλος

Αποτυχία. Μια λέξη που σίγουρα έχει σημαδέψει τους πάντες τουλάχιστον για μια φορά στη ζωή τους. Σίγουρα δεν είναι και ό,τι πιο ευχάριστο σαν

Στο τέλος όλα θα πάνε καλά. Αν δεν πάνε καλά, σημαίνει ότι δεν είναι το τέλος

Αποτυχία. Μια λέξη που σίγουρα έχει σημαδέψει τους πάντες τουλάχιστον για μια φορά στη ζωή τους. Σίγουρα δεν είναι και ό,τι πιο ευχάριστο σαν συναίσθημα όταν αποτυγχάνεις. Σίγουρα όμως σε βοηθά να καταλάβεις τον εαυτό σου.

Όλοι μας όταν αποτυγχάνουμε, έχουμε κάποιον να μας πει: “Εντάξει… Δεν πειράζει. Την επόμενη φορά θα τα καταφέρεις”. Κι εμείς τότε θυμώνουμε. Θυμώνουμε γιατί θεωρούμε πως προσπαθήσαμε. Θυμώνουμε γιατί δεν αντέχουμε να περιμένουμε. Καμία κουβέντα δεν είναι αρκετή για αυτό. Καμία “παρηγοριά” δεν αρκεί.

Advertisment

Όταν όμως το μυαλό ηρεμήσει και δει καθαρά την κατάσταση, είτε το παραδεχτεί είτε όχι, μπορεί να καταλάβει πολλά για τους λόγους που τελικά δεν πέτυχε αυτό που επιθυμούσε. Πόσα μαθαίνουμε από τον εαυτό μας κάθε φορά που αποτυγχάνουμε; Πόσο καλύτερα ξέρουμε πώς να προσπαθήσουμε πιο αποτελεσματικά την επόμενη φορά;

Αρκεί να δούμε καθαρά. Σύμφωνα με την Carol Dwek, γνωστή κοινωνική ψυχολόγο, «η αποτυχία οφείλεται στην έλλειψη προσπάθειας, όχι στην έλλειψη ικανότητας». Όταν αποτυγχάνουμε, ο εύκολος δρόμος είναι να κατακρίνουμε τον εαυτό μας και να τον κατηγορούμε περί ανικανότητας.

Λάθος. Όσο κι αν προσπαθήσαμε, σύμφωνα με το τι εννοεί ο καθένας προσπάθεια (μην ξεχνάμε πως ο κάθε άνθρωπος έχει τα προσωπικά του όρια), ίσως απλά το κάναμε με τον λάθος τρόπο. Ίσως να μην προσπαθήσαμε όσο έπρεπε.

Advertisment

Αν όμως κάτι το θες πολύ, συνεχίζεις να προσπαθείς μέχρι να το καταφέρεις. Το ξέρω. Είναι εκνευριστικό αλλά είναι λες και δοκιμάζεται η θέλησή σου. Για να δώσουμε και ένα πιο ευχάριστο μήνυμα στην αποτυχία από τον Paolo Coelho «Στο τέλος όλα θα πάνε καλά. Αν δεν πάνε καλά, σημαίνει ότι δεν είναι το τέλος».

Όπως στα παραμύθια και στις περισσότερες ταινίες, αν δεν κερδίσει ο “καλός”, τίποτα δεν τελειώνει. Γι’ αυτό μην το βάζετε κάτω. Η ζωή είναι τόσο όμορφη, αρκεί να το δείτε. Αρκεί να αφήσετε τον εαυτό σας να το δει. Είναι τόσο κρίμα να το βάζουμε κάτω όταν αποτυγχάνουμε. Ίσα ίσα.

Το μόνο που πρέπει να βάλουμε κάτω είναι τα δεδομένα μας και να δούμε τι πήγε στραβά και να προσπαθήσουμε να το επαναφέρουμε σε ευθεία, για να τα καταφέρουμε την επόμενη φορά. Πρέπει να κοιτάξουμε στα μάτια την άτιμη αυτή θηλυκή(την αποτυχία), να την πολεμήσουμε και να κάνουμε όσα βήματα χρειάζονται στο μονοπάτι της προσωπικής μας επιτυχίας. Όσο αδύνατο και τρελό να φαίνεται κάποιες φορές, πάντα μετά την καταιγίδα έρχεται η πιο όμορφη λιακάδα.

Ελένη Κοκκώνη

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο πόνος μπορεί να γίνει προορισμός, καθώς σε οδηγεί να καταλάβεις "Οι Ιθάκες τι σημαίνουν"
Η ζωή δεν είναι πρόβλημα που καλείται κάποιος να λύσει. Η ζωή είναι ένα μυστήριο που το βιώνει ο καθένας μοναχικά
Όσα δε θα σου πουν για τις Πανελλαδικές εξετάσεις
Νομίζεις ότι χρειάζεσαι ένα “bikini body” για να απολαύσεις το καλοκαίρι; Ξανασκέψου το!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση