Οι ραγάδες εμφανίζονται όταν το μεσαίο στρώμα ή το χόριο του δέρματος υπερεκτείνονται σε σημείο που σκίζεται. Αυτό το αποτέλεσμα προκαλεί ουλές που εμφανίζονται ως ραγάδες στην επιφάνεια του δέρματος. Οι ραγάδες εμφανίζονται συχνότερα:
– κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, που επηρεάζει σχεδόν το 90% των γυναικών
Advertisment
– κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης στην εφηβεία
– μετά την απόκτηση ή την απώλεια βάρους.
Τα υψηλά επίπεδα στεροειδών ορμονών που προκαλούνται από φάρμακα ή ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των συνδρόμων Cushing και Marfan, έχουν επίσης συνδεθεί με εμφάνιση ραγάδων. Συνήθως εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του σώματος:
Advertisment
– στο στήθος
– στους γλουτούς
– στο στομάχι
– στον βραχίονα
Τα 8 καλύτερα αιθέρια έλαια για την αποφυγή των ραγάδων
1. Argan oil
Ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν ότι το argan oil μπορεί να βελτιώσει την ελαστικότητα της επιδερμίδας, μειώνοντας ή προλαμβάνοντας από ραγάδες. Μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά ή να ενισχύσει την ελαστικότητα του δέρματος, σύμφωνα με μία μελέτη.
2. Έλαιο πικραμύγδαλου
Έρευνα του 2012 υποστηρίζει ότι το έλαιο του πικραμύγδαλου μειώνει τις ραγάδες που προκαλούνται από την εγκυμοσύνη. Όμως, χρειάζονται περαιτέρω έρευνα πριν μπορέσουμε να μιλήσουμε για βέβαια αποτελέσματα. Το έλαιο αυτό επίσης περιέχει τοξικές ουσίες που μπορεί να μην είναι ασφαλείς σε συγκεκριμένες ποσότητες, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
3. Έλαιο πικρού πορτοκαλιού
Μία μελέτη υποδεικνύει ότι το έλαιο αυτό τονώνει και ενυδατώνει το δέρμα, αλλά και προλαμβάνει την ευαισθησία και την τάση για ραγάδες. Αυτές οι πράξεις θα μπορούσαν να μειώσουν την εμφάνιση των ραγάδων. Ωστόσο, όσοι έχουν ευαίσθητη επιδερμίδα μπορεί να νιώσουν ερεθισμό στη χρήση του.
4. Έλαιο λεβάντας
Το έλαιο αυτό είναι δημοφιλές για τις καταπραϋντικές ιδιότητές του. Αλλά η λεβάντα έχει πολλά άλλα οφέλη, όπως την ικανότητα επούλωσης πληγών και σημαδιών. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2016 αναφέρει ότι το έλαιο λεβάντας αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και διαμορφώνει νέο συνδετικό ιστό που ενισχύει την επούλωση των πληγών.
Διαβάστε: Λεβάντα η αρωματική: Ιδιότητες, φροντίδα, καλλιέργεια
5. Neroli
Αυτό το αιθέριο έλαιο εξάγεται από το δέντρο Citrus aurantium, το ίδιο δέντρο που χρησιμοποιείται για να φτιαχτεί το έλαιο του πικρού πορτοκαλιού. Τα περισσότερα ευρήματα σε σχέση με τις ραγάδες είναι ανεπίσημα και χρησιμοποιείται παραδοσιακά για να φωτίσει το δέρμα και να μειώσει τις ατέλειες. Το neroli έχει βρεθεί σε έρευνες ότι προσφέρει και ισχυρές αντιοξειδωτικές επιδράσεις.
6. Πατσουλί
Οι άνθρωποι συχνά χρησιμοποιούν αιθέριο έλαιο πατσουλί για να τονώσουν τη διάθεσή τους, αλλά είναι επίσης γνωστό ότι επουλώνει πληγές και «σβήνει» ουλές. Έρευνες σε ζώα υποδεικνύουν ότι έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να προάγει τη σύνθεση του κολλαγόνου, κάτι που θα μπορούσε να μειώνει τις ραγάδες.
7. Έλαιο ροδιού
Το αιθέριο έλαιο ροδιού πιστεύεται ότι έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Φτιάχνεται από τους σπόρους του φρούτου. Μελέτη του 2017 βρήκε ότι μία κρέμα που αποτελείται από έλαιο ροδιού και εκχύλισμα από το δέντρο «αίμα του δράκου», αύξησε την ελαστικότητα και το πάχος του δέρματος.
8. Αιθέριο έλαιο λιβανιού
Το έλαιο λιβανιού χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, ακόμα και για ορισμένες δερματολογικές ασθένειες. Το λιβάνι εισέρχεται εύκολα στην επιδερμίδα, και το φερουλικό οξύ, όπως και βιταμίνες στο έλαιο αυτό δημιουργεί αντιοξειδωτικά οφέλη στην επιδερμίδα, που το βοηθά να παραμείνει απαλή και υγιής.
Photo: Author/Depositphotos
[toggle title="Πηγές"]
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/j.1365-2702.2012.04087.x?referrer_access_token=FNFWeZphIK2SVVZ-3JSMyota6bR2k8jH0KrdpFOxC66HYnVllpWkbbIiRmsMc_PsQ9aPt-twWI8HSiNcsg_C9PRMSyiW-hY9vkpP2P7ezjMuAKognvnA0_JqgRx1qwZplYDBlZTNQ0ur-EXIWLJ8f-hTLa_HGSDt3Gt4GGGznRg%3D
https://academicjournals.org/article/article1380019714_Suryawanshi.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4880962/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2459252/
https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/rej.2013.1433?journalCode=rej&
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5338857/
[/toggle]