, ,

Επιστήμονες ανακάλυψαν τα μοριακά μονοπάτια που προκαλούν την ανάπλαση του δέρματος

Οι δερματικές βλάβες, με τη μορφή σκούρων σημαδιών και ρυτίδων, εμφανίζονται φυσικά καθώς μεγαλώνουμε. Η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου είναι ο κύριος παράγοντας της

Επιστήμονες ανακάλυψαν τα μοριακά μονοπάτια που προκαλούν την ανάπλαση του δέρματος

Οι δερματικές βλάβες, με τη μορφή σκούρων σημαδιών και ρυτίδων, εμφανίζονται φυσικά καθώς μεγαλώνουμε. Η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου είναι ο κύριος παράγοντας της γήρανσης της επιδερμίδας και προκαλεί αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν φωτογήρανση.

Αισθητικές επεμβάσεις και διαδικασίες, όπως θεραπεία λέιζερ, χημικό peeling και μικροδερμοαπόξεση, μπορούν να μειώσουν κάποια από τα σημάδια της. Κι όμως η γνώση μας για το πώς λειτουργούν οι τεχνικές που οι δερματολόγοι χρησιμοποιούν παραδοσιακά στην επιδερμίδα μας βρίσκονται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο.

Advertisment

Ερευνητές από το τμήμα Δερματολογίας του Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη αναζητούν να κατανοήσουν περισσότερο τις μοριακές διαδικασίες που συμβάλουν στις τεχνολογίες αναγέννησης του δέρματος. Σε πρόσφατη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, παρουσιάζουν τα τελευταία ευρήματά τους και εξηγούν πώς μπορεί να οδηγήσει καλύτερες θεραπείες μακροπρόθεσμα.

Διαβάστε περισσότερα: Πώς μπορούμε να μειώσουμε τις ρυτίδες με φυσικό τρόπο

Λέιζερ και ρετινοϊκό οξύ

Ο Dr. Luis Garza, καθηγητής δερματολογίας και η ομάδα του χρησιμοποίησαν δεδομένα και βιοψίες δέρματος από 17 γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με την κοινή μορφή θεραπείας αναζωογόνησης με λέιζερ, που βελτιώνει τα σημάδια της φωτογήρανσης.

Advertisment

Η ομάδα βρήκε αύξηση στην έκφραση γονιδίων που εντοπίζουν ένα συγκεκριμένο είδος μορίου που ονομάζεται αυτό-μη κωδικοποιημένο δίκλωνο RNA (dsRNA). Σε προηγούμενη έρευνα, ο Dr. Luis Garza έδειξε ότι τα κατεστραμμένα δερματικά κύτταρα απελευθερώνουν dsRNA, που με τη σειρά του δρα ως σήμα κινδύνου και πυροδοτεί την αναγέννηση δέρματος κα τριχών σε ποντίκια.

Σε αυτή την έρευνα, η ομάδα επίσης βρήκε μια αύξηση στην έκφραση γονιδίων που περιλαμβάνονται στην παραγωγή ρετινοϊκού οξέος. Αυτό το παράγωγο της βιταμίνης Α παίζει κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση του εμβρύου και οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι συνεισφέρει στην αναγέννηση του δέρματος και μελών σε μοντέλα ζώων.

Οι γιατροί χρησιμοποιούν το ρετινοϊκό οξύ για να αντιμετωπίσουν δερματικές παθήσεις, όπως ψωρίαση και ακμή, αλλά επίσης για την αναγέννηση του δέρματος. Σε πειραματικές κυτταρικές καλλιέργειες, που χρησιμοποιούν ανθρώπινα δερματικά κύτταρα, ο Dr. Garza εντόπισε αύξηση στην παραγωγή ρετινοϊκού οξέος, όταν οι ερευνητές εφάρμοσαν μια συνθετική μορφή του dsRNA. Με αυτές τις γνώσεις, η ομάδα θέλησε να μελετήσει πώς το dsRNA και το ρετινοϊκό οξύ δουλεύουν μαζί για να καταφέρουν την αναγέννηση του δέρματος.

Τα σήματα κινδύνου εκκινούν την ανάπλαση

Όταν χορηγήθηκε ρετινοϊκό οξύ στα ποντίκια, οι ερευνητές βρήκαν μια ήπια, αλλά στατιστικά σημαντική αύξηση στην αναγέννηση κυττάρων. «Δεν αποτελεί ατύχημα το ότι η αναγέννηση λέιζερ και το ρετινοϊκό οξύ αποτελούν και οι δύο επιτυχείς θεραπείες για την πρόωρη γήρανση του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία και άλλες μορφές έκθεσης», παρατηρεί ο Dr. Luis Garza. «Λειτουργούν και τα δύο στα ίδια μοριακά μονοπάτια, και κανείς δεν το γνώριζε αυτό μέχρι σήμερα».

Είναι λοιπόν, τα σήματα κινδύνου που δίνονται στον εγκέφαλο, τα οποία εκκινούν τη διαδικασία ανάπλασης και αναγέννησης του δέρματος.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4529957/

https://www.nature.com/articles/s41467-019-10811-y

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 αλλαγές που πρέπει να κάνεις στον τρόπο που περιποιείσαι την επιδερμίδα σου τώρα που έχει κρύο
Λάδι καρύδας για τα μαλλιά. Τα οφέλη του και πώς να το χρησιμοποιήσετε
5 προειδοποιητικά σημάδια γήρανσης και πώς να τα καταπολεμήσετε
Γαλακτικό οξύ | Τα οφέλη του για την επιδερμίδα και πώς να το χρησιμοποιήσετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση