, , ,

Επιστήμονες ανακάλυψαν νερό σε δυνητικά κατοικήσιμο εξωπλανήτη – Ανάμεσά τους και Έλληνας ερευνητής

Ο Κ2-18b είναι 111 έτη φωτός μακριά από τον πλανήτη μας (περίπου 650 εκατομμύρια μίλια). Η απόσταση είναι τεράστια αν τη σκεφτεί κανείς. Κι

Επιστήμονες ανακάλυψαν νερό σε δυνητικά κατοικήσιμο εξωπλανήτη - Ανάμεσά τους και Έλληνας ερευνητής

Ο Κ2-18b είναι 111 έτη φωτός μακριά από τον πλανήτη μας (περίπου 650 εκατομμύρια μίλια). Η απόσταση είναι τεράστια αν τη σκεφτεί κανείς. Κι όμως, αστρονόμοι, εκ των οποίων και ένας Έλληνας, κατάφεραν να εντοπίσουν νερό σε αυτό τον μακρινό πλανήτη.

Το εύρημα αυτό κάνει τον Κ2-18b πιθανό υποψήφιο στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής, ένα εγχείρημα ακόμα δυσκολότερο. Οι επιστήμονες ωστόσο διαβεβαιώνουν ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία, θα έχουν κατασκευαστεί νέα διαστημικά τηλεσκόπια, τα οποία θα μπορούν να εντοπίσουν αν ο πλανήτης περιέχει αέρια στην ατμόσφαιρά του, αποτέλεσμα ύπαρξης ζωντανών οργανισμών.

Advertisment

Η ερευνητική ομάδα που κρύβεται πίσω από την εκπληκτική αυτή ανακάλυψη εξέτασε πλανήτες που ανακαλύφθηκαν από το Hubble, το διάσημο διαστημικό τηλεσκόπιο τα έτη 2017 και 2017. Ο Άγγελος Τσιάρας, 28 ετών, είναι λαμπρός επιστήμονας και μέλος της ομάδας UCL.

Η επικεφαλής της ομάδας Giovanna Tinetti ανέφερε για τη συναρπαστική ανακάλυψη: «Αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουμε εντοπίσει νερό σε έναν πλανήτη στην κατοικήσιμη ζώνη γύρω από ένα αστέρι όπου η θερμοκρασία είναι δυνητικά συμβατή για την παρουσία της ζωής».

Ο τρόπος που ανακαλύφθηκε το νερό είναι σχετικά πιο περίπλοκος απ’ όσο πιστεύουμε. Οι επιστήμονες καθόρισαν ορισμένα από τα χημικά που βρίσκονται στον πλανήτη Κ2-18b, όπως και σε άλλους εξωπλανήτες. Αυτό το κατάφεραν αφού μελέτησαν τις αλλαγές στο φως του ήλιου τους, αφού οι πλανήτες περιστρέφονταν γύρω από ήλιους.

Advertisment

Το φως που διηθήθηκε μέσα από τις ατμόσφαιρες των πλανητών μεταβλήθηκε βαθιά από τη σύνθεση της ατμόσφαιρας. Τα υπολογιστικά μοντέλα υποδεικνύουν ότι μέχρι και το 50% της ατμόσφαιρας μπορεί να αποτελείται από νερό, το ζωτικότερο συστατικό για τη ζωή στη Γη.

Μόνο που αυτός ο νέος πλανήτης, ο Κ2-18b έχει διπλάσιο μέγεθος από το δικό μας πλανήτη και είναι αρκετά δροσερός ώστε να φιλοξενεί νερό σε υγρή μορφή (από 0 μέχρι 40 βαθμούς Κελσίου). Το ερώτημα όλων πλέον είναι αν ο Κ2-18b εκτός από νερό, θα μπορούσε να φιλοξενεί και ζωή.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μόσταρ: Ο ταξιδιωτικός παράδεισος της Βοσνίας (βίντεο)
Αρχαιολόγοι μπορεί να έλυσαν το μυστήριο με τις πυραμίδες: Πώς κατάφεραν να χτίσουν ένα από τα θαύματα της αρχαιότητας
Coolcationing: Η νέα τάση στις καλοκαιρινές διακοπές που γίνεται ολοένα πιο δημοφιλής
Zευγάρι κύκνων που ζει εδώ και 10 χρόνια στον Αχελώο γέννησε 7 υπέροχα κυκνάκια!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση