,

Prix Pictet: Το κορυφαίο παγκόσμιο βραβείο φωτογραφίας παρουσιάζει στην Αθήνα την έκθεση «Fire»

Γεγονότα παγκόσμιας κλίμακας αλλά και προσωπικές εμπειρίες αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για το σύνολο των επικρατέστερων έργων.

Prix Pictet: Το κορυφαίο παγκόσμιο βραβείο φωτογραφίας παρουσιάζει στην Αθήνα την έκθεση «Fire»

Το Prix Pictet, το κορυφαίο βραβείο φωτογραφίας παγκοσμίως, παρουσιάζει την έκθεση Fire στην Αθήνα. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Ωδείο Αθηνών από τις 16 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου 2022.

Γεγονότα παγκόσμιας κλίμακας αλλά και προσωπικές εμπειρίες αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για το σύνολο των επικρατέστερων έργων για το Prix Pictet Fire. Οι φωτογραφικές εικόνες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, από φωτογραφία ντοκουμέντου και πορτρέτα μέχρι τοπία, κολάζ, ακόμα και μελέτες πάνω στην έννοια του φωτός, αλλά και στην ίδια τη φωτογραφική διαδικασία.

Advertisment

Στο Prix Pictet Fire (Φωτιά), στον ένατο κύκλο του βραβείου, παρουσιάζεται το έργο 13 φωτογράφων προερχόμενων από την Αυστρία, το Βέλγιο, την Μπενίν, την Καμπότζη, την Ιαπωνία, τον Λίβανο, το Μεξικό, τη Νιγηρία, τη Νότια Αφρική, την Ελβετία και τις ΗΠΑ, οι οποίοι επιλέχθηκαν ως οι επικρατέστεροι για το φετινό βραβείο.

Σκοπός του βραβείου Prix Pictet είναι να αξιοποιήσει τη δύναμη της φωτογραφίας – κάθε είδους φωτογραφίας– για να προσελκύσει την παγκόσμια προσοχή σε ζητήματα βιωσιμότητας, ιδιαίτερα όσα αφορούν στο περιβάλλον.

Νικήτρια του Prix Pictet Fire είναι η Αμερικανίδα φωτογράφος Sally Mann, στην οποία απονεμήθηκε το βραβείο τον Δεκέμβριο του 2021 στο Victoria and Albert Museum του Λονδίνου, για τη σειρά Blackwater (2008-2012).

Advertisment

Το έργο Blackwater (2008-2012) αποτελεί μια πολύπλευρη διερεύνηση των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν τον βάλτο Great Dismal Swamp στη νοτιοανατολική Βιρτζίνια, όπου έδεναν τα πρώτα καράβια με σκλάβους που κατέφθαναν στην Αμερική.

Σε αυτό το έργο, η Mann κάνει έναν παραλληλισμό ανάμεσα στις συνταρακτικές πυρκαγιές που έζησε εκεί και στις φυλετικές συγκρούσεις στην Αμερική, εξηγώντας ότι: «Οι πυρκαγιές στο Great Dismal Swamp αποτελούσαν την επιτομή της λαίλαπας του φυλετικού αλληλοσπαραγμού στην Αμερική – ο Εμφύλιος Πόλεμος, η χειραφέτηση, το κίνημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο οποίο ενεπλάκη η οικογένειά μου, η φυλετική αναταραχή στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και, πιο πρόσφατα, το καλοκαίρι του 2020». Η Sally Mann, φαίνεται να ενστερνίζεται τον όλεθρο ως ένα είδος λύσης του βαθιά προβληματικού χαρακτήρα της Αμερικής.

Ποιους άλλους φωτογράφους θα δούμε στην Αθήνα;

Το Prix Pictet Fire παρουσιάζει και άλλους καταξιωμένους φωτογράφους, όπως τη Rinko Kawauchi, η οποία φωτογράφισε τις επιδείξεις πυροτεχνημάτων σε όλη την Ιαπωνία κάθε καλοκαίρι από το 1997 έως το 2001, και τον Christian Marclay, του οποίου η σειρά φωτογραφικών εκτυπώσεων ξεκίνησε ως μικρής κλίμακας κολάζ με αποσπάσματα από κόμικς, στιγμιότυπα ταινιών και εικόνες που βρίσκει στο Διαδίκτυο.

Μαζί τους συμμετέχουν νέα, ανερχόμενα ονόματα στον χώρο της φωτογραφίας, όπως ο David Uzochukwu, με τη σειρά πορτρέτων In The Wake η οποία τοποθετείται σε ένα άγνωστο τοπίο τυλιγμένο στις φλόγες και ο Fabrice Monteiro που, με τη σειρά του The Prophecy, πραγματεύεται την παγκόσμια ρύπανση μέσα από σκηνοθετημένες φωτογραφίες με μορφές που φορούν κοστούμια φτιαγμένα από σκουπίδια και φυσικά υλικά.

Το Prix Pictet Fire παρουσιάζει και άλλους καταξιωμένους φωτογράφους, όπως τη Rinko Kawauchi, η οποία φωτογράφισε τις επιδείξεις πυροτεχνημάτων σε όλη την Ιαπωνία κάθε καλοκαίρι από το 1997 έως το 2001, και τον Christian Marclay, του οποίου η σειρά φωτογραφικών εκτυπώσεων ξεκίνησε ως μικρής κλίμακας κολάζ με αποσπάσματα από κόμικς, στιγμιότυπα ταινιών και εικόνες που βρίσκει στο Διαδίκτυο. Μαζί τους συμμετέχουν νέα, ανερχόμενα ονόματα στον χώρο της φωτογραφίας, όπως ο David Uzochukwu, με τη σειρά πορτρέτων In The Wake η οποία τοποθετείται σε ένα άγνωστο τοπίο τυλιγμένο στις φλόγες και ο Fabrice Monteiro που, με τη σειρά του The Prophecy, πραγματεύεται την παγκόσμια ρύπανση μέσα από σκηνοθετημένες φωτογραφίες με μορφές που φορούν κοστούμια φτιαγμένα από σκουπίδια και φυσικά υλικά.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα portfolios των φιναλίστ, επισκεφθείτε τον ιστότοπο: prixpictet.com/portfolios

Οι φιναλίστ φωτογράφοι είναι:

Joana Hadjithomas και Khalil Joreige (Λίβανος)
Rinko Kawauchi (Ιαπωνία)
Sally Mann (ΗΠΑ)
Christian Marclay (ΗΠΑ/Ελβετία)
Fabrice Monteiro (Βέλγιο/Μπενίν)
Lisa Oppenheim (ΗΠΑ)
Mak Remissa (Καμπότζη)
Carla Rippey (Μεξικό)
Mark Ruwedel (ΗΠΑ)
Brent Stirton (ΝότιαΑφρική)
David Uzochukwu (Αυστρία/Νιγηρία)
Daisuke Yokota (Ιαπωνία)

Πληροφορίες

Ωδείο Αθηνών /Πολυχώρος Ω2
Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19
(Είσοδος από την Βασ. Γεωργίου& Βασ. Κωνσταντίνου)
10675 Αθήνα
Εγκαίνια 15 Ιουνίου στις 19.00
Διάρκεια έκθεσης 16 Ιουνίου – 10 Ιουλίου 2022
Ανοιχτά καθημερινά: 11:00 – 19:00
Παρασκευή: 11:00 – 21:00
Είσοδος ελεύθερη
prixpictet.com
athensconservatoire.gr

Πηγές:

Με πληροφορίες από iefimerida.gr και newsbomb.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Άνθρωποι και ολογράμματα στην ίδια σκηνή
Ελληνικό Ωδείο Αθηνών: Αποκαθίσταται και θα λειτουργήσει ξανά μετά από 50 ολόκληρα χρόνια
Ναός του Ποσειδώνα: Αποκτά νέο φωτισμό - Το σχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού (φωτογραφίες)
Τέχνη από τις στάχτες των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο βοηθά τους ιθαγενείς

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση