, , ,

Πόσο δύσκολο είναι να μείνουμε πιστοί στα όνειρά μας;

Αν θέλεις να πραγματώσεις την επιθυμία της καρδιάς σου, δεν μπορείς να κλαψουρίζεις συνέχεια. Δεν μπορείς να πτοείσαι εύκολα. Δεν μπορείς να το βάζεις

Πόσο δύσκολο είναι να μείνουμε πιστοί στα όνειρά μας;

Αν θέλεις να πραγματώσεις την επιθυμία της καρδιάς σου, δεν μπορείς να κλαψουρίζεις συνέχεια. Δεν μπορείς να πτοείσαι εύκολα. Δεν μπορείς να το βάζεις κάτω. Η πραγμάτωση της επιθυμίας της καρδιάς σου χρειάζεται επιμονή και κουράγιο για να αποσπαστείς από το κοπάδι και να ακολουθήσεις τη φωνή της καρδιάς σου.

Μία από τις πιο αγαπημένες μου πελάτισσες, η Μπίλι, ήρθε στο εργαστήριο της Επιθυμίας της Καρδιάς όταν ήταν εβδομήντα δύο ετών. Ήταν παντρεμένη πάνω από πενήντα χρόνια μ’ έναν άντρα που δεν τον αγαπούσε πραγματικά, αλλά που ένιωθε ότι, όπως και να είχε το πράγμα, έπρεπε να μείνει μαζί του.

Advertisment

Είπε ότι ο άντρας της ήταν καλός άνθρωπος, αλλά ότι έμοιαζε περισσότερο με ένα καθήκον που της είχε ανατεθεί παρά με σύντροφο. Τον είχε φροντίσει για οκτώ χρόνια ανεργίας, δεκαοκτώ χρόνια αλκοολισμού, επτά χρόνια κατάθλιψης, έξι χρόνια αναπηρίας από καρδιακά προβλήματα και πενήντα χρόνια φόβου, αρνητικότητας και χαμηλής αυτοεκτιμήσης.

Ενώ εκείνος μαράζωνε μέσα στην πνευματική του άγνοια, εκείνη είχε αφιερώσει ολόκληρη της ζωή της στο διάβασμα πνευματικών και μεταφυσικών κειμένων, βιβλίων αυτοβοήθειας σε σχέση με τον αλκοολισμό και την εξάρτηση, καθώς και οδηγιών για δημιουργικό οραματισμό και ευημερία, προσπαθώντας να του διδάξει πώς να ζήσει μια καλύτερη ζωή.

Παρά τις προσπάθειές της, ο άντρας της Μπίλι δεν άλλαξε ποτέ τη στάση του απέναντι στη ζωή. Ωστόσο εκείνη έγινε ένας καλά πληροφορημένος και πνευματικά δυναμικός άνθρωπος. Είχε από καιρό αποφασίσει να δεχτεί τα ελαττώματα του άντρα της και να χρησιμοποιήσει το γάμο της σαν μια ευκαιρία για να ασκήσει την αγάπη χωρίς όρους. Όμως, παρά τα χρόνια που περνούσαν, η Μπίλι δεν έλεγε να παραιτηθεί από την ιδιαίτερη επιθυμία της καρδιάς της: να βιώσει έναν παθιασμένο έρωτα με μια αδελφή ψυχή πριν τελειώσει τη ζωή της.

Advertisment

Όταν ο άντρας της Μπίλι έγινε ογδόντα ενός, πέθανε ξαφνικά από εγκεφαλικό Εκείνη έπαθε σοκ, αλλά παραδέχτηκε ότι ένιωσε απελευθερωμένη. Όταν ήρε στο εργαστήριο, οι στόχοι της ήταν να οργανώσει τα οικονομικά της, να πουλήσει το σπίτι της και να μετακομίσει στη Σεντόνα της Αριζόνα. «Και», πρόσθεσε, «ίσως να βρω και κάποιο σύντροφο». Εκείνο που θαύμαζα περισσότερο στην Μπίλι ήταν ότι τα εβδομήντα δύο της χρόνια δεν την εμπόδιζαν από το να μένει πιστή στο όνειρό της.

Τα παιδιά της έπαθαν κρίση υστερίας και άρχισαν να αναρωτιούνται αν είχε πάθει γεροντική άνοια, αλλά εκείνη είχε πίσω της μια πείρα αγών πενήντα ετών και τα παιδιά της δεν μπορούσα να την παραβγούν. Μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες η Μπίλι πούλησε το σπίτι της, αγόρασε ένα τροχόσπιτο και μετακόμισε ε’ ένα πάρκο για τροχόσπιτα στη Σεντόνα. Ακόμα, έπιασε δουλειά με μειωμένο ωράριο σ’ ένα βιβλιοπωλείο που ειδικευόταν σε βιβλία μεταφυσικής.

Η Μπίλι μού έστειλε πρόσφατα ένα πολύ γλυκό γράμμα. Μου έγραφε ότι μια μέρα, ενώ ήταν στη δουλειά, ένας γοητευτικός ηλικιωμένος κύριος μπήκες στο μαγαζί και άρχισε να περιεργάζεται τα βιβλία. Ήταν ένας άνδρας με αδρό παρουσιαστικό, που απέπνεε μια αύρα καθαρού μυαλού και σωματικής ευεξίας. Ένιωσε αμέσως έλξη γι’ αυτό, αν και η αντίδρασή της την έκανε να νιώσει ανόητη. Είχε να αισθανθεί έτσι για κάποιον άντρα πάνω από πενήντα τρία χρόνια.

Προς μεγάλη της έκπληξη, ο άντρας της φλέρταρε ανοιχτά, καθώς τη ρωτούσε για τους διάφορους κρυστάλλους και τα βιβλία που υπήρχαν στο μαγαζί. Μετά από μία ώρα αγόρασε μια κρυστάλλινη καρδιά από ρόδινο κουάρτζ κι εκείνη χτύπησε την τιμή στο ταμείο. Ύστερα, προς μεγάλη της αμηχανία, εκείνος της την έδωσε λέγοντας: «Αυτή είναι για σας, ωραία μου κυρία». Και της ζήτησε να βγουν για καφέ.

Μου έγραφε ακόμα ότι τη στιγμή που άγγιξε το χέρι του όλο της το σώμα άναψε σαν χριστουγεννιάτικο δώρο⋅ το ένιωσε να μυρμηγκιάζει από ενέργεια και, ναι, πάθος. Το πρώτο τους ραντεβού δεν τελείωσε ποτέ. Ταίριαξαν ο ένας με τον άλλο σαν να ήταν από καιρό χαμένοι εραστές που ξανασυναντήθηκαν, και τον Αύγουστο του 1995 παντρεύτηκαν με μια απλή τελετή στο φαράγγι της Σεντόνα.

Η Μπίλι είχε επιτέλους βρει την επιθυμία της καρδιάς της. Το όνειρό της την περίμενε, επειδή εκείνη δεν είχε παραιτηθεί απ’ αυτό και είχε παραμείνει στις επάλξεις. Δεν θα πετύχεις ποτέ αν βιαστείς να παραιτηθεί από το όνειρό σου. Δεν θα πετύχεις ποτέ αν ρωτάς τη γνώμη των άλλων. Και πάνω απ’ όλα, δεν θα πετύχεις ποτέ αν ζητάς την έγκριση ή την άδεια των άλλων.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Sonia Choquette με τίτλο «Η καρδιά σου έχει δίκιο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Η δυναμική της επιτυχίαςPhoto: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Πρέπει να χαθώ μέσα στη δράση, αλλιώς θα μαραθώ από την απελπισία» | Alfred Tennyson
Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Η ζωή, όπως και τα όνειρα που κάνεις για αυτή, δεν είναι να την ζεις στο κεφάλι σου αλλά στην πράξη!
Σημειωματάριο συναισθημάτων | Απέναντι στα «πρέπει» στέκεται ό,τι έχουμε περισσότερο ανάγκη: Ο έρωτας για ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση