, , , , ,

7 τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση από τον πονόλαιμο

Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα θέλουμε να φάμε κάτι όταν ο λαιμός μας είναι σαν να έχει πάρει φωτιά – αλλά ορισμένες τροφές

7 τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση από τον πονόλαιμο

Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα θέλουμε να φάμε κάτι όταν ο λαιμός μας είναι σαν να έχει πάρει φωτιά – αλλά ορισμένες τροφές και συνδυασμοί τροφών μπορούν στην πραγματικότητα να ανακουφίσουν από τον πόνο, ενώ παράλληλα να μειώσουν τη φλεγμονή και να τονώσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Γι’ αυτό εδώ συλλέξαμε 7 κύριες τροφές ή συνδυασμούς τροφών που είναι κατάλληλοι για τον πονόλαιμο: είναι όλες καταπραϋντικές, εύκολες στην κατάποση και πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.

Advertisment

7 τροφές που μπορούν να ανακουφίσουν από τον πονόλαιμο

Ζωμός λαχανικών με σκόρδο, κουρκουμά και μαύρο πιπέρι

Ο ζεστός ζωμός είναι ανακουφιστικός ασχέτως καιρού και οι υδρατμοί μπορούν να βοηθήσουν και στη ρινική συμφόρηση. Επιπλέον, ο ζωμός λαχανικών παρέχει θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Το σκόρδο και τα συστατικά του καταπολεμούν τη φλεγμονή, αλλά τονώνουν επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα επειδή είναι αντιβακτηριδιακά και αντιικά.

Ο κουρκουμάς από την άλλη, γνωστός στην Κινέζικη και Αγιουβερδική ιατρική, έχει πλούσιες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι έρευνες αποδεικνύουν ότι το ενεργό του συστατικό, η κουρκουμίνη, βοηθά στη μείωση των επιπέδων των ενζύμων στο σώμα που πυροδοτούν τη φλεγμονή. Και ο κουρκουμάς φυσικά λειτουργεί καλύτερα αν συνδυαστεί με το μαύρο πιπέρι.

Λιωμένη γλυκοπατάτα με κανέλα

Οι γλυκοπατάτες περιέχουν τις σημαντικές για το ανοσοποιητικό σύστημα βιταμίνες A και C. Είναι επίσης εφοδιασμένες με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά συστατικά και η λιωμένη υφή είναι καταπραϋντική για τον πονόλαιμο. Η κανέλα προσθέτει γεύση, αλλά είναι επίσης ισχυρή πηγή αντιοξειδωτικών.

Advertisment

Χαμομήλι με λεμόνι

Εκτός από το ότι παρέχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, το χαμομήλι έχει αποδειχτεί ότι μας βοηθά να αποκοιμηθούμε ταχύτερα. Και ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας όταν είμαστε άρρωστοι. Αν έχετε και βήχα, η αντισπασμωδική επίδρασή του θα βοηθήσει. Προσθέστε φρέσκο λεμόνι για τη βιταμίνη C.

Τζίντζερ

Η φρέσκια πιπερόριζα είναι ομολογουμένως ένα από τα ισχυρότερα φυσικά αντιφλεγμονώδη. Καταπολεμά επίσης τη ναυτία, τονώνει το ανοσοποιητικό και έχει αντιικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Ξεφλουδίστε, κόψτε σε πολύ λεπτά κομμάτια και προσθέστε σε χυμό, σε τσάι με λεμόνι, σε βρώμη, σε λιωμένη γλυκοπατάτα ή σε smoothie.

Μέλι

Αν ο πονόλαιμος συνοδεύεται από βήχα, το μέλι μπορεί να βοηθήσει. Απλά ψάξτε για οργανικό και αγνό μέλι και προσθέστε το στο τσάι ή στη βρώμη, πάνω από λιωμένη γλυκοπατάτα ή σε smoothies. Και φυσικά σκέτο.

Βρώμη με λιωμένη μπανάνα

Φτιάξτε χυλό βρώμης και τα αντιοξειδωτικά της θα μειώσουν τη φλεγμονή, ενώ ο ψευδάργυρος θα τονώσει το ανοσοποιητικό και την επούλωση. Η λιωμένη μπανάνα κάνει άριστο συνδυασμό με τη βρώμη, περιέχει άπλετη βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά.

Smoothies

Το smoothie είναι ένα σχεδόν πλήρες γεύμα και παρέχει υγιεινή πρωτεΐνη, καλά λιπαρά και υδατάνθρακες πλούσιους σε θρεπτικά συστατικά, εκτός από βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Για τον πονόλαιμο, προτείνουμε αβοκάντο, φυστικοβούτυρο, παγωμένα φρούτα, τζίντζερ, κουρκουμά, μέλι και μαύρο πιπέρι.

Cynthia Sass, σύμβουλος διατροφής, συγγραφέα των New York Times

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση