, , , ,

Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο φάρμακο που επιβραδύνει την πρόοδο του Αλτσχάιμερ

Αμερικάνικη φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι κατάφερε να δημιουργήσει την πρώτη φαρμακευτική θεραπεία που θα επιβραδύνει τη νόσο του Αλτσχάιμερ και είναι έτοιμη να το

Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο φάρμακο που επιβραδύνει την πρόοδο του Αλτσχάιμερ

Αμερικάνικη φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι κατάφερε να δημιουργήσει την πρώτη φαρμακευτική θεραπεία που θα επιβραδύνει τη νόσο του Αλτσχάιμερ και είναι έτοιμη να το προωθήσει στην αγορά.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια δήλωση για τη νόσο του αιώνα μας, καθώς καμία νέα θεραπεία δεν είχε βρεθεί εδώ και πολλά χρόνια. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, η φαρμακευτική εταιρεία θα ζητήσει σύντομα τη ρυθμιστική έγκριση (νομιμοποίηση) από την Αμερική για το «επαναστατικό» φάρμακο, που ονομάστηκε aducanumab. Σχεδιάζει να ξεκινήσει τις διαδικασίες στις αρχές του 2020 και σχεδιάζει να ανοιχτεί και στην Ευρώπη.

Οι διαδικασίες νομιμοποίησης μπορεί να διαρκέσουν από έναν μέχρι δύο χρόνια. Αν στεφθούν με επιτυχία, η εταιρεία στοχεύει αρχικά να προσφέρει το φάρμακο δωρεάν σε ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε πειραματικές, κλινικές μελέτες για την συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή.

Η ανακοίνωση ήταν ξαφνική αφού η εταιρεία είχε διακόψει τις δοκιμές τον Μάρτιο του 2019, μετά από αρνητικά αποτελέσματα. Αλλά φαίνεται ότι σε νέα ανάλυση από μια μεγαλύτερη βάση δεδομένων των ίδιων μελετών δείχνει ότι υψηλότερες δόσεις aducanumab παρέχουν σημαντικά οφέλη σε ασθενείς που βρίσκονται στα πρώτα στάδια του Αλτσχάιμερ, επιβραδύνοντας την πρόοδό της και έτσι διατηρεί μεγαλύτερο μέρος της μνήμης και των καθημερινών δεξιοτήτων.

Το φάρμακο aducanumab στοχεύει σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αμυλοειδές, η οποία διαμορφώνει μη φυσιολογικές εναποθέσει στον εγκέφαλο ασθενών με Αλτσχάιμερ. Αυτές οι συσσωρευμένες μάζες ή αλλιώς πλάκες φαίνεται ότι είναι τοξικές για τα εγκεφαλικά κύτταρα και έτσι αν καταφέρουμε να τις εξοντώσουμε, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε σε μεγάλο βαθμό την πρόοδο της άνοιας (όχι τη θεραπεία).

Ο διευθύνων σύμβουλος της Biogen, της φαρμακευτικής εταιρείας που έκανε την ανακοίνωσε, δήλωσε: «Ελπίζουμε να προσφέρουμε στους ασθενείς την πρώτη θεραπεία για τη μείωση της κλινικής παρακμής της νόσου του Αλτσχάιμερ». Ωστόσο, οι ειδικοί αν και ελπίζουν σε αυτό το νέο φάρμακο, είναι αρκετά προσεκτικά και αναφέρουν πως πρέπει πρώτα να εξεταστούν προσεκτικά τα ευρήματα της εταιρείας και οι πειραματικές της δοκιμές.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://www.bbc.com/news/health-50137041?fbclid=IwAR2O0an7wXQsXKKb3FMxrvPhAON34TkkWbCt7GLR2o-nKGX2bZnYWeB-M2I

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε