Πρόσφατη επιστημονική έρευνα με επικεφαλής Έλληνα ψυχολόγο της διασποράς απέδειξε ότι παραδόξως οι άνθρωποι που διαθέτουν έντονο ναρκισσισμό έχουν και περισσότερες πιθανότητες να διαθέτουν και υψηλά επίπεδα ψυχικής ανθεκτικότητας. Αυτό σημαίνει ότι έχουν λιγότερο στρες και είναι λιγότερο ευάλωτοι στην κατάθλιψη.
Ο ναρκισσισμός θεωρείται από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας ως ένα αρνητικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας, το οποίο μάλιστα προκαλεί προβλήματα κοινωνικής και διαπροσωπικής αλληλεπίδρασης. Η νέα έρευνα έγινε με 750 άτομα και επικεφαλής ήταν ο επίκουρος καθηγητής Κώστας Παπαγεωργίου, διευθυντής του Εργαστηρίου InteRRaCt της Σχολής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κουίνς του Μπέλφαστ. Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό ψυχολογίας «Personality and Individual Differences».
Advertisment
Τα συμπεράσματα μαρτυρούν ότι ο ναρκισσισμός έχει και ψυχικά οφέλη πέρα από μειονεκτήματα• συγκεκριμένα, φαίνεται ότι ενισχύει την ψυχική ανθεκτικότητα, δημιουργώντας αντίβαρο κατά της κατάθλιψης και του στρες. Ο ναρκισσισμός αποτελεί μέρος της «σκοτεινής τετράδας» της προσωπικότητας, η οποία περιλαμβάνει επίσης τον μακιαβελισμό, την ψυχοπάθεια και τον σαδισμό.
Ο κ. Παπαγεωργίου δήλωσε σχετικά με τα εκπληκτικά αποτελέσματα: «Τα άτομα που βρίσκονται ψηλά στο φάσμα των σκοτεινών χαρακτηριστικών όπως ο ναρκισσισμός, εμπλέκονται σε ριψοκίνδυνες συμπεριφορές, έχουν μια μη ρεαλιστική ανώτερη άποψη για τον εαυτό τους, υπερβολική αυτοπεποίθηση και μικρή ενσυναίσθηση για τους άλλους, καθώς επίσης μικρή ντροπή και ενοχή. Όμως η νέα έρευνα αμφισβητεί κατά πόσο ο ναρκισσισμός είναι πράγματι τόσο κοινωνικά τοξικός, θέτοντας το ερώτημα γιατί αυτός επιμένει και βρίσκεται σε άνοδο στις σύγχρονες κοινωνίες».
Συνεχίζει λέγοντας: «Αν και ασφαλώς δεν είναι καλές όλες οι διαστάσεις του ναρκισσισμού, ορισμένες πλευρές του μπορούν να οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα. Τα σκοτεινά χαρακτηριστικά όπως ο ναρκισσισμός δεν πρέπει να θεωρούνται είτε καλά είτε κακά, αλλά προϊόντα της εξέλιξης και εκφράσεις της ανθρώπινης φύσης, που μπορεί να είναι ωφέλιμα ή επιβλαβή ανάλογα με τις συνθήκες. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να μειωθεί η περιθωριοποίηση των ατόμων που έχουν υψηλότερη βαθμολογία από τον μέσο όρο στα σκοτεινά χαρακτηριστικά». Στην έρευνα συμμετείχε και η Ελληνίδα Φωτεινή-Μαρία Γιαννιού, επίσης από τη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κουίνς του Μπέλφαστ.
Advertisment
Photo: Author/Depositphotos
[toggle title="Πηγές"]
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0191886918305877
[/toggle]