, ,

Πώς συνδέεται το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου με τη διατήρηση του βάρους

Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν περισσότερα για τους λόγους που κρύβονται πίσω από τη δυσκολία μας να χάσουμε βάρος. Δύο νέες έρευνες υποστηρίζουν ότι χρειάζεται κάτι

Πώς συνδέεται το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου με τη διατήρηση του βάρους

Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν περισσότερα για τους λόγους που κρύβονται πίσω από τη δυσκολία μας να χάσουμε βάρος. Δύο νέες έρευνες υποστηρίζουν ότι χρειάζεται κάτι παραπάνω από θέληση. Μία έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Dartmouth που δημοσιεύτηκε στο Cognitive Neuroscience χρησιμοποίησε τεχνικές νευροαπεικόνισης του εγκεφάλου για να δείξει ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν μια ανισορροπία ανάμεσα στον εκτελεστικό έλεγχο και στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου.

Αυτή η δυσκολία σύνδεσης σημαίνει ότι μπορεί να μην έχουμε αρκετό φυσικό έλεγχο στην παρόρμησή μας να τρώμε, όταν είμαστε στρεσαρισμένοι ή ακόμα κι όταν είμαστε πολύ χαρούμενοι. Σημαίνει επίσης ότι είναι πιθανό αυτός να είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι προσπαθούν ξανά και ξανά να ακολουθήσουν μια δίαιτα, αλλά δεν τα καταφέρνουν.

Advertisment

Η δεύτερη έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Διαβήτη, Διαταραχών του Πεπτικού συστήματος και Nεφρών, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Obesity. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι ο εσωτερικός μηχανισμός του οργανισμού ενάντια στην πείνα μας ενθαρρύνει να ανακτήσουμε το χαμένο βάρος – και σε βαθμό 100 θερμίδες την ημέρα για κάθε κιλό που χάνουμε. Και καθώς αυτό είναι περισσότερο απ’ όσο μπορεί να κάψει ένας μέσος άνθρωπος, το τελικό αποτέλεσμα είναι η αύξηση του βάρους.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι προσπάθειές μας να χάσουμε βάρος είναι καταδικασμένες, αλλά ότι χρειάζεται οργανωμένη προσπάθεια να ξεπεράσουμε αυτές τις εσωτερικές δυνάμεις. Το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί ένας συνδυασμός υγιεινού τρόπου ζωής και αφοσίωσης στην εξάσκηση του mindfulness με στόχο να υπερνικήσουμε την παρόρμηση να φάμε.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην American Journal of Preventive Med βρήκε ότι η διατήρηση του νέου μας βάρους απαιτεί μια διαφορετική προσέγγιση από αυτή που χρησιμοποιήσαμε για να χάσουμε το βάρος.

Advertisment

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις συνήθειες 1.165 ανθρώπων και βρήκαν αρκετές ενδιαφέρουσες διαφορές ανάμεσά τους. Όσοι ακολούθησαν μια συνεπή ρουτίνα άσκησης ή κατανάλωναν πολλές τροφές πρωτεΐνης χαμηλών σε λιπαρά ήταν πιθανότερο να καταφέρουν να διατηρήσουν το νέο τους βάρος, αλλά αυτές οι τεχνικές δεν λειτουργούσαν για να χάσουν βάρος.

Από την άλλη πλευρά, όσοι δήλωσαν ότι έκαναν διαφορετικά είδη άσκησης ή σχεδίαζαν τα γεύματά τους στην αρχή της εβδομάδας βρέθηκε ότι κατάφεραν να χάσουν βάρος, αλλά αυτή η τακτική δεν τους βοήθησε να διατηρήσουν το νέο τους βάρος.

[toggle title="Πηγές"]

https://medicalxpress.com/news/2019-10-weight-loss-demands-willpower.html

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ιπποκράτεια Διαβίωση: Μια εταιρεία παράδειγμα ολιστικής προσέγγισης με εκπληκτικά προϊόντα
Ολοκληρωμένη προσέγγιση στην παιδική παχυσαρκία: Επενδύστε σήμερα, δείτε αποτελέσματα αύριο
Το μπαχαρικό που βοηθάει να χάσετε 3 φορές περισσότερο λίπος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση