, , , , ,

5 βότανα που βοηθούν στην πρόληψη κατά των ιών

Από τα αρχαία χρόνια, τα βότανα χρησιμοποιούνταν ως φυσικές θεραπείες για διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των ιών. Λόγω της υψηλής τους συγκέντρωσης σε ισχυρές φυτικές

5 βότανα που βοηθούν στην πρόληψη κατά των ιών

Από τα αρχαία χρόνια, τα βότανα χρησιμοποιούνταν ως φυσικές θεραπείες για διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των ιών. Λόγω της υψηλής τους συγκέντρωσης σε ισχυρές φυτικές ουσίες, πολλά βότανα βοηθούν στην πρόληψη από τέτοιου είδους μολύνσεις.

5 βότανα που βοηθούν στην πρόληψη κατά των ιών

Ρίγανη

Η ρίγανη είναι ένα δημοφιλές μπαχαρικό – βότανο γνωστό για τις εντυπωσιακές φαρμακευτικές του ιδιότητες. Τα συστατικά του που περιλαμβάνουν την καρβακρόλη προσφέρουν αντιικές ιδιότητες. Σε έρευνα, τόσο το έλαιο ρίγανης, όσο και η απομονωμένη ουσία της καρβακρόλης μείωσαν τη δραστηριότητα του ιού MNV μέσα σε 15 λεπτά έκθεσης.

Advertisment

Ο ιός αυτός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και η κύρια αιτία της γρίπης που σχετίζεται με το στομάχι. Το έλαιο ρίγανης και η καρβακρόλη έχει επίσης αποδειχθεί ότι αποτελεσματικά ενάντια σε ένα είδος έρπη και σε ένα μικρόβιο που σχετίζεται με την διάρροια στα βρέφη και στα παιδιά, αλλά στον RSV, που αφορά αναπνευστικές λοιμώξεις.

Φασκόμηλο

Το φασκόμηλο είναι ένα αρωματικό βότανο. Οι αντιικές του ιδιότητες οφείλονται κυρίως στα συστατικά του που ονομάζονται safficinolide και sage one και βρίσκονται στα φύλλα και στο κοτσάνι του φυτού. Ωστόσο, οι ιδιότητες αυτές δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί ερευνητικά. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμά τους ιούς HSV-1 και Indiana vesiculovirus, που μολύνει ζώα όπως άλογα, αγελάδες και χοίρους.

Μάραθο

Το μάραθο ήταν γνωστό στην αρχαία Ελλάδα, στην Κίνα, στην Αίγυπτο και την Ινδία. Κατά την ελληνική μυθολογία, η γνώση που προερχόταν από τους θεούς του Ολύμπου, έφτανε στους ανθρώπους μέσα σε ένα βολβό μάραθου που περιείχε ένα πυρωμένο κάρβουνο.

Advertisment

Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν ευρέως για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Έρευνα σε εργαστηριακό περιβάλλον έδειξε ότι το εκχύλισμά του είχε ισχυρές αντιικές επιδράσεις κατά ιών του έρπη και της παραγρίπης τύπου 3 που προκαλεί αναπνευστικές λοιμώξεις.

Σκόρδο

Σε μια έρευνα 23 ενηλίκων με εξανθήματα που προκλήθηκαν από HPV, η εφαρμογή εκχυλίσματος σκόρδου στις μολυσμένες περιοχές δύο φορές την ημέρα εξαφάνισε τα εξανθήματα μετά από 1-2 εβδομάδες. Άλλες εργαστηριακές έρευνες σημειώνουν ότι το σκόρδο μπορεί να έχει αντιική δραστηριότητα κατά της γρίπης Α και Β και της πνευμονίας. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες συσχετίσεις. Το βέβαιο είναι ότι το σκόρδο ενισχύει την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος κι έτσι βοηθά στην πρόληψη.

Δεντρολίβανο

Το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται στη μαγειρική, αλλά έχει και φαρμακευτικές ιδιότητες λόγω των πολυάριθμων φυτικών της συστατικών, όπως του ολεανολικού οξέος. Το ολεανολικό οξύ έχει αποδειχθεί πως έχει αντιική δράση ενάντια στον ιό του έρπη, στη γρίπη και στην ηπατίτιδα σε ζώα. Επιπροσθέτως, το εκχύλισμά του αποδεικνύεται ακόμα πιο αποτελεσματικό, καθώς έχει συμπυκνωμένες ποσότητες των δραστικών του ουσιών.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3768712/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28886313

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24031796

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10942912.2012.700539

https://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=RS2009001364

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003706/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4137549/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1764803/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6325740/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6225463/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30684236

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα
Βιταμίνη D: Πώς θα γεμίσετε τις αποθήκες του οργανισμού σας με φυσικό τρόπο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση