,

Μπέρτραντ Ράσελ: «Μια καλή ζωή είναι αυτή που εμπνέεται από την αγάπη και καθοδηγείται από τη γνώση»

Ο Μπέρτραντ Άρθουρ Γουίλιαμ Ράσελ (Bertrand Arthur William Russell, 18 Μαΐου 1872 – 2 Φεβρουαρίου 1970), υπήρξε σπουδαίος φιλόσοφος, μαθηματικός και ειρηνιστής. Ως ένας

Μπέρτραντ Ράσελ: «Μια καλή ζωή είναι αυτή που εμπνέεται από την αγάπη και καθοδηγείται από τη γνώση»

Ο Μπέρτραντ Άρθουρ Γουίλιαμ Ράσελ (Bertrand Arthur William Russell, 18 Μαΐου 1872 – 2 Φεβρουαρίου 1970), υπήρξε σπουδαίος φιλόσοφος, μαθηματικός και ειρηνιστής. Ως ένας εκ των διαπρεπέστερων προσωπικοτήτων του 20ου αιώνα, ο Ράσελ τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1950 ενώ άσκησε έντονη κριτική στα πυρηνικά, όπως και στην εισβολή των ΗΠΑ στο Βιετνάμ.

Ο Ράσελ έμεινε ορφανός και από τους δύο γονείς του όταν ήταν τεσσάρων ετών, με την ανατροφή του ίδιου να την αναλαμβάνει η γιαγιά του. Ξεκίνησε τις σπουδές του με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ενώ τις συνέχισε το 1890 στο Κολλέγιο Τρίνιτι (Trinity College) ώστε να σπουδάσει μαθηματικά. Το 1893 τελείωσε τις σπουδές του και το 1902 παντρεύτηκε. Η προσωπική του ζωή απασχολούσε και εκείνη τη δημοσιότητα, καθώς τα ερωτικά του σκάνδαλα υπήρξαν περιβόητα.

Advertisment

Υπήρξε φανατικός πολέμιος κάθε είδους φανατισμού, λαμπρό μυαλό και σπουδαίος επιστήμονας, με μαθητές όπως το φιλόσοφο Λούντβιχ Βιτγκενστάιν. Απεβίωσε από γρίπη στην οικία του στην Ουαλία στις 2 Φεβρουαρίου του 1970. Ας δούμε μερικές από τις σπουδαιότερες ρήσεις του μεγάλου φιλοσόφου:

10 από τις σπουδαιότερες ρήσεις του μεγάλου φιλοσόφου και μαθηματικού

«Αν στον κόσμο σήμερα υπήρχε ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που επιθυμούσε τη δική του ευτυχία περισσότερο απ’ ό,τι επιθυμούσε τη δυστυχία των άλλων, σε μερικά χρόνια θα είχαμε έναν παράδεισο»

«Δεν θα πέθαινα ποτέ για τα πιστεύω μου, γιατί μπορεί να είναι λάθος»

Advertisment

«Μια καλή ζωή είναι αυτή που εμπνέεται από την αγάπη και καθοδηγείται από τη γνώση»

«Τρία πάθη, απλά, αλλά κατακλυσμιαία, εξουσιάζουν τη ζωή μου: Η λαχτάρα για αγάπη, η αναζήτηση της γνώσης και η αβάσταχτη θλίψη για τα βάσανα του ανθρώπινου είδους»

«Δεν ξέρω γιατί, όμως κανένας δεν κουτσομπολεύει για τις αρετές των άλλων»

«Είναι σπατάλη ενέργειας να θυμώνεις μ’ έναν άνθρωπο που συμπεριφέρεται άσχημα, όπως είναι να θυμώνεις με ένα αμάξι που δεν παίρνει μπροστά»

«Οι άνθρωποι γεννιούνται αμόρφωτοι, όχι ηλίθιοι. Γίνονται ηλίθιοι με την εκπαίδευση»

«Η μεγάλη δυστυχία του κόσμου είναι πως οι ανόητοι είναι τόσο σίγουροι και οι έξυπνοι τόσο διστακτικοί»

«Είδα μια μέρα ένα παιδί στο σχολείο να κακομεταχειρίζεται ένα μικρότερο αγόρι. Αγανάκτησα, αλλά μου απάντησε: «Οι μεγαλύτεροι με χτυπούν και εγώ χτυπώ τους μικρότερους. Είναι δίκαιο». Με αυτά τα λόγια συνόψισε την ιστορία του ανθρώπινου είδους»

«Μη φοβάσαι να έχεις εκκεντρικές απόψεις, γιατί κάθε άποψη που σήμερα είναι γενικά αποδεκτή, κάποτε ήταν εκκεντρική»

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διονύσιος Σολωμός: Τα συντηρημένα χειρόγραφα του εθνικού ποιητή θα εκτεθούν στο Βυζαντινό Μουσείο στις 21/3
Να μην είσαι ούτε ο βασιλιάς, ούτε ο στρατιώτης. Να είσαι ο σκακιστής (Σουν Τζου - Η Τέχνη του Πολέμου)
Βίνσεντ Βαν Γκογκ: Το Φως στο Σκοτάδι της Ψυχής
Ιπποκράτης: Ο πρώτος ολιστικός ιατρός και επίτιμος πατέρας της ιατρικής

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση