,

6 λάθη που επιδεινώνουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος

Αποδεικνύεται δύσκολο μερικές φορές να ξεφορτωθούμε ένα κρυολόγημα. Μάλιστα, τείνουμε να αρρωσταίνουμε 2-3 φορές το χρόνο, σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κέντρο για τον Έλεγχο

6 λάθη που επιδεινώνουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος

Αποδεικνύεται δύσκολο μερικές φορές να ξεφορτωθούμε ένα κρυολόγημα. Μάλιστα, τείνουμε να αρρωσταίνουμε 2-3 φορές το χρόνο, σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Παθήσεων. Τα περισσότερα κρυολογήματα διαρκούν μόνο 3-5 μέρες, αλλά τα συμπτώματα μπορεί και να επιμείνουν μέχρι και για 2 εβδομάδες.

Το πρόβλημα είναι ότι τα κρυολογήματα μπορεί να επιμένουν ως αποτέλεσμα συνηθειών και συμπεριφορών μας χωρίς εμείς να το έχουμε αντιληφθεί. Ποια λάθη μπορεί να κάνουμε;

Advertisment

6 λάθη που επιδεινώνουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος

Το παρακάνουμε στο γυμναστήριο

Η άσκηση είναι πραγματικά δώρο για τον οργανισμό μας όταν είμαστε άρρωστοι. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το παρακάνουμε. Αν ειδικά έχετε ρινική καταρροή, η γυμναστική σας χρειάζεται να είναι ήπια. Ωστόσο, τις μέρες που έχετε πυρετό, βήχα και πόνο στο στήθος ή στομαχική ενόχληση, μείνετε μακριά από το γυμναστήριο.

Προσπαθούμε να πείσουμε τον εαυτό μας ότι δεν είναι άρρωστος

Αν νομίζετε ότι απλά θα πείσετε τον εαυτό σας ότι έχετε αναρρώσει, κάνετε λάθος. Αν υποκρίνεστε ότι είστε καλά και επιστρέψετε πλήρως στις δραστηριότητές σας, θα καθυστερήσετε την πραγματική ανάρρωση. Και κάτι ακόμα χειρότερο; Εκθέτετε τους άλλους σε κίνδυνο μόλυνσης, αντί να μείνετε σπίτι.

Παραλείπουμε τον ύπνο

Στην καθημερινότητά μας και με όλες αυτές τις υποχρεώσεις που έχουμε, παραλείπουμε τις απαραίτητες 7-8 ώρες ύπνου. Αλλά ο ανεπαρκής ύπνος έχει χειρότερα αποτελέσματα όταν είμαστε άρρωστοι. Μειώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και παρατείνει την ανάρρωση από το κρυολόγημα.

Advertisment

Καταναλώνουμε αλκοόλ όσο είμαστε άρρωστοι

Ξεχάστε το μύθο ότι το αλκοόλ εξοντώνει όλα τα μικρόβια. Όταν είμαστε άρρωστοι, χρειάζεται να αποφεύγουμε κάθε είδος αλκοόλ. Γιατί; Επειδή το αλκοόλ καταστέλλει άμεσα το ανοσοποιητικό μας σύστημα και τείνει να μας αφυδατώνει. Το αλκοόλ επίσης διαταράσσει τον ύπνο μας, οπότε αποδεικνύεται και πάλι ανασταλτικός παράγοντας.

Κάνουμε υπερβολική χρήση των αποσυμφορητικών

Τα αποσυμφορητικά μπορούν σίγουρα να μας βοηθήσουν να νιώσουμε καλύτερα, ακόμα και να μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε καλύτερα, κάτι που συντομεύει την πορεία του κρυολογήματος. Όμως η χρήση τους για περισσότερο από 1-2 μέρες μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα, δημιουργώντας το αντίθετο αποτέλεσμα απ’ αυτό που θέλουμε.

Δεν καταναλώνουμε αρκετά υγρά

Η ενυδάτωση γίνεται ο νούμερο ένας στόχος μας όταν είμαστε άρρωστοι, συγκεκριμένα νερό, τσάι και σούπες. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι τέτοιους είδους υγρά συντομεύουν τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των λοιμώξεων. Αραιώνουν τις εκκρίσεις μας και με αυτό τον τρόπο ο οργανισμός είναι ευκολότερο να τις απομακρύνει. Οι καθαροί υδρατμοί επίσης (από νερό ή τσάι) «ανοίγουν» τη ρινική κοιλότητα.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://www.realsimple.com/health/first-aid-health-basics/too-much-water-while-sick-can-be-dangerous

https://www.realsimple.com/health/preventative-health/alcohol-and-sleep

https://www.cdc.gov/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό
Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση