Paul Jones: Για μια ζωή με «ανοικτή καρδιά»

Ο Paul Jones γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Ζηλανδία. Είναι ένας καταξιωμένος εκπαιδευτής της μεθόδου BreathWork η οποία χρησιμοποιεί την αναπνοή για την επίτευξη

Paul Jones: Για μια ζωή με «ανοικτή καρδιά»

Ο Paul Jones γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Ζηλανδία. Είναι ένας καταξιωμένος εκπαιδευτής της μεθόδου BreathWork η οποία χρησιμοποιεί την αναπνοή για την επίτευξη χαλάρωσης, ευεξίας και προσωπικής ανάπτυξης. Για πάνω από 30 χρόνια, ο Paul έχει εργαστεί με χιλιάδες ανθρώπους σε 4 ηπείρους προκειμένου να τους βοηθήσει να κάνουν τις αλλαγές που επιθυμούν στη ζωή τους. Τα τελευταία χρόνια έχει αφιερωθεί στην εκπαίδευση του BreathWork στην Ελλάδα. Το Open Life μίλησε μαζί του για τη δύναμη της αναπνοής, καθώς και για την αξία του να ζει κανείς με «ανοικτή καρδιά».

Από τον Μωυσή Σεργιάννη

Advertisment

1. Τι άλλο κάνει η αναπνοή στο σώμα μας πέρα από το να μας διατηρεί ζωντανούς;

Για να βιώνουμε το θαύμα της ζωής, την κάθε στιγμή, την κάθε μέρα, η αναπνοή μας λειτουργεί αδιάκοπα ως μια αλάνθαστη ένδειξη και ως ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο που μας βοηθά:

α) να εκτιμούμε, να ερμηνεύουμε και να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τα ερεθίσματα/πληροφορίες που λαμβάνουμε από το περιβάλλον μας.

β) να επεμβαίνουμε στις λειτουργίες του σώματος και να τις επαναφέρουμε στη βέλτιστη δυνατή κατάσταση.

Advertisment

γ) να αλλάζουμε συνειδητά τη διάθεση και τη νοητική μας διαύγεια.

δ) να προσπελαύνουμε τα βιώματα μας, όπως αυτά είναι αποθηκευμένα στο σώμα, και να απελευθερώνουμε όσα δεν μας ωφελούν πια.

2. Γιατί αλλάζει η αναπνοή μας ανάλογα με τα συναισθήματά μας;

Η αλληλεπίδραση μεταξύ αναπνοής και συναισθημάτων οφείλεται στη δομή του εγκεφάλου. Τρεις βασικές περιοχές του που επηρεάζονται από την αναπνοή είναι ο ιππόκαμπος, η αμυγδαλή και ο απιοειδής φλοιός – όλα μέρη του λιμβικού συστήματος που ευθύνεται για τα βασικά συναισθήματα, π.χ. θυμός, φόβος, και για τις βασικές ορμές, π.χ. αναπαραγωγή, πείνα, φροντίδα απογόνων.

Το πιο ενδιαφέρον, βέβαια, δεν είναι το ότι η αναπνοή αλλάζει ανάλογα με τα συναισθήματά μας, αλλά ότι τα συναισθήματά μας αλλάζουν ανάλογα με τον τρόπο που αναπνέουμε. Και είναι συγκλονιστικό και βαθιά ενδυναμωτικό το γεγονός ότι όλοι μας, ανεξάρτητα από το φύλο, την οικονομική/κοινωνική κατάσταση, την ηλικία, το μέρος όπου βρισκόμαστε, μπορούμε ανά πάσα στιγμή, με τον πιο απλό τρόπο να τροποποιήσουμε την αναπνοή μας και να αλλάξουμε τη διάθεσή μας.

«Σε κάθε στιγμή της ζωής μας ταλαντευόμαστε μεταξύ δύο καταστάσεων: της αγάπης και του φόβου… Το να επιλέγουμε καθημερινά, ακόμα και στα πιο μικρά πράγματα, την αγάπη έναντι του φόβου είναι μια πραγματικά υψηλής συνειδητότητας επαναστατική πράξη»

3. Αυτό κάνει το BreathWork;

Το Breathwork είναι ο πιο φυσικός, ασφαλής και συναρπαστικός τρόπος διερεύνησης της ανθρώπινης φύσης. Πρόκειται για μια μέθοδο που στηρίζεται σε διαφορετικές τεχνικές αναπνοής – με πιο βασική την Συνειδητή Κυκλική Αναπνοή – και έχει ως σκοπό την καλλιέργεια της επίγνωσης του εαυτού και την εξισορρόπηση της φυσικής, συναισθηματικής, νοητικής και πνευματικής μας κατάστασης. Με οδηγό την αναπνοή, πλοηγούμαστε στο σώμα, όπου βρίσκονται αποθηκευμένα όλα τα βιώματα μας, σωματικά και συναισθηματικά, τα προσπελάζουμε και απελευθερώνουμε οτιδήποτε περιορίζει τις δυνατότητες μας, οτιδήποτε μας πονά, οτιδήποτε δεν μας εξυπηρετεί πλέον.

4. Πως σχετίζεται το BreathWork με την προσωπική ανάπτυξη;

Όσο περισσότερο συμφιλιωνόμαστε με την αναπνοή ως εργαλείο διερεύνησης της ανθρώπινης φύσης τόσο περισσότερο πλησιάζουμε την πραγματική μας φύση: σε φυσικό επίπεδο, επιτρέπουμε στο σώμα μας να επιστρέψει σε ομοιόσταση, ευνοώντας τη βέλτιστη λειτουργία του, και σε συναισθηματικό, νοητικό και πνευματικό επίπεδο, απελευθερωνόμαστε από περιοριστικά μοτίβα σκέψης και δράσης, βιώνοντας βαθιά σύνδεση με τον εαυτό μας και ικανοποίηση με τη ζωή μας.

Paul Jones: Για μια ζωή με «ανοικτή καρδιά»
Η συνέντευξη του Paul Jones στο OPEN LIFE

5. Τι σημαίνει να “ζει κανείς με ανοικτή καρδιά;”

Σε κάθε στιγμή της ζωής μας ταλαντευόμαστε μεταξύ δύο καταστάσεων: της αγάπης και του φόβου. Οτιδήποτε σκεφτόμαστε και λέμε, οτιδήποτε κάνουμε, αντανακλά τη θέση μας πάνω σε αυτόν τον άξονα: αγάπη – φόβος. Προς τα που κλίνουμε αυτή τη στιγμή; Γιατί λέμε ναι ή όχι σε αυτό που έχουμε μπροστά μας; Από φόβο ή από αγάπη; Τριάντα χρόνια ως θεραπευτής breathwork γνωρίζω πλέον καλά ότι το να ζούμε με ανοιχτή καρδιά δεν είναι απλά μια χίπικη, new age τάση. Είναι μια συνεχής, κοπιώδης και βαθιά θαρραλέα στάση απέναντι σε μια κοινωνία που θρέφει συστηματικά το φόβο. Το να επιλέγουμε καθημερινά, ακόμα και στα πιο μικρά πράγματα, την αγάπη έναντι του φόβου είναι μια πραγματικά υψηλής συνειδητότητας επαναστατική πράξη.

6. Είναι εφικτό να ζούμε στις μεγάλες αστικές πόλεις χωρίς άγχος;

Ευτυχώς, δεν είναι εφικτό να ζούμε χωρίς άγχος πουθενά! Ο φόβος θα είναι πάντα μέσα μας, διότι είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης μας. Μας πληροφορεί για το εσωτερικό/εξωτερικό περιβάλλον μας και ως εκ τούτου μας προστατεύει. Όταν ζούμε, όμως, με επίγνωση, όταν επιλέγουμε την αγάπη και όταν χρησιμοποιούμε την αναπνοή μας ως οδηγό και σύμμαχο, είμαστε σε θέση να αποκωδικοποιήσουμμε σωστά αυτήν την πληροφορία και να δούμε αν όντως χρειάζεται να αντιδράσουμε (φυγή, μάχη, πάγωμα) ή όχι. Έτσι αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας, αναγνωρίζουμε ότι το αίσθημα του φόβου είναι αποκλειστικά δικό μας, αποφασίζουμε τι είναι αυτό που φοβόμαστε πραγματικά και αν είναι όντως άξιο φόβου ή όχι, και σταματάμε να το αποδίδουμε σε κάτι έξω από εμάς είτε αυτό είναι η πόλη, η/ο σύντροφός μας, η δουλειά, τα αεροπλάνα κ.λπ.

7. Μεγαλώσατε με τους Μαορί της Νέας Ζηλανδίας και έχετε ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Τι σας έκανε να επισκεφθείτε και να παραμείνετε στην Ελλάδα;

Μ’ αρέσει πολύ να λέω ότι την Ελλάδα την αγαπώ όπως ακριβώς αγαπώ τη μητέρα μου, και συνεχίζω να γελάω με την αντίδραση των ανθρώπων σε αυτή μου την απάντηση. Είναι η πρώτη αυθόρμητη απάντηση που σκέφτηκα όταν πρωτορωτήθηκα, και ακόμα τη φέρω γλυκά μέσα μου. Πάντα ένιωθα ότι εδώ είναι το σπίτι μου και χαίρομαι που επιτέλους αποφάσισα να μείνω μόνιμα.


Η συνέντευξη του Paul Jones δημοσιεύτηκε στο περιοδικό OPEN LIFE Οκτωβρίου 2019

Ο Paul Jones διοργανώνει πρόγραμμα εκπαίδευσης BreathWork 200 ωρών. Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Να μην είσαι ούτε ο βασιλιάς, ούτε ο στρατιώτης. Να είσαι ο σκακιστής (Σουν Τζου - Η Τέχνη του Πολέμου)
Βίνσεντ Βαν Γκογκ: Το Φως στο Σκοτάδι της Ψυχής
Ιπποκράτης: Ο πρώτος ολιστικός ιατρός και επίτιμος πατέρας της ιατρικής
Παράκελσος: Ο ασυμβίβαστος αλχημιστής επιστήμων που μεταμόρφωσε την ιατρική

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση