,

Πώς μπορούμε να βρούμε τον κατάλληλο ψυχοθεραπευτή για εμάς

Όταν καταφέρνουμε να παραδεχτούμε ότι χρειαζόμαστε βοήθεια για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τα εμπόδια της ζωής, έχουμε κάνει ένα πολύ δύσκολο και συνάμα

Πώς μπορούμε να βρούμε τον κατάλληλο ψυχοθεραπευτή για εμάς

Όταν καταφέρνουμε να παραδεχτούμε ότι χρειαζόμαστε βοήθεια για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τα εμπόδια της ζωής, έχουμε κάνει ένα πολύ δύσκολο και συνάμα απελευθερωτικό βήμα, που μαρτυρά θάρρος. Αφού πάρουμε την απόφαση να αναζητήσουμε ψυχοθεραπευτή, θέλουμε να βρούμε κάποιον με τον οποίο να νιώσουμε ότι μπορούμε να συνδεθούμε – κάποιον που να κατανοήσει όχι μόνο το πού είμαστε, αλλά και το ποιοι είμαστε. Το σημαντικότερο είναι ότι θέλουμε να βρούμε κάποιον που θα μας εμπνέει εμπιστοσύνη.

Η επιλογή ψυχοθεραπευτή δεν είναι μια βιαστική απόφαση. Απαιτεί λίγο παραπάνω χρόνο και προσπάθεια. Αν επιλέξουμε έναν ψυχοθεραπευτή με τον οποίο δεν νιώθουμε συνδεδεμένοι, είναι πιθανό να μην καταφέρουμε κάποια πρόοδο. Ωστόσο, χρειάζεται να γνωρίζουμε ότι αν νιώσουμε ότι δεν ταιριάζουμε, μπορούμε να αλλάξουμε ειδικό.

Advertisment

Πώς μπορούμε να βρούμε τον κατάλληλο ψυχοθεραπευτή για εμάς

1. Κάνουμε καλή έρευνα

Η έρευνα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Δεν αφορά μόνο στους ίδιους του θεραπευτές, αλλά επίσης στην εξοικείωση με τα διάφορα είδη ψυχοθεραπείας που υπάρχουν και προσφέρονται. Τα πιο συχνά είδη είναι η ατομική, η ομαδική, η οικογενειακή ψυχοθεραπεία και η θεραπεία ζεύγους. Ωστόσο, οι επιλογές δεν τελειώνουν εκεί. Έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις ψυχοθεραπείας, οι οποίες ταιριάζουν και σε διαφορετικούς τύπους ανθρώπων, όπως η ψυχαναλυτική, η ψυχοδυναμική, η gestalt, η γνωστική- συμπεριφοριστική, η θεραπεία σχημάτων και άλλες.

2. Ρωτάμε για πιστοποιημένες σπουδές και ειδικεύσεις

Αρχικά, χρειάζεται να διερευνήσουμε αν ο ψυχοθεραπευτής έχει κάνει σχετικές σπουδές ώστε να είναι ικανός να κάνει αυτό το επάγγελμα. Στη χώρα μας, για να είναι κάποιος ψυχολόγος χρειάζεται να έχει ολοκληρώσει έναν 4ετή κύκλο σπουδών σε Πανεπιστήμιο.

Ωστόσο, εκτός από τους ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές μπορούν να γίνουν και άλλοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας, όπως ψυχίατροι, κοινωνικοί λειτουργοί, σύμβουλοι ψυχικής υγείας, οι οποίοι όμως έχουν κάνει κάποιες επιπλέον σπουδές στην προσέγγιση την οποία χρησιμοποιούν. Δεν είναι ντροπή να ρωτάμε τον ψυχοθεραπευτή τι σπουδές έχει κάνει, διότι μας παρέχει μια υπηρεσία την οποία πληρώνουμε και η οποία επηρεάζει κατά πολύ την ψυχική μας υγεία.

Advertisment

3. Αναζητάμε συστάσεις

Μια καλή αρχή είναι να αναζητήσουμε διαδικτυακά ψυχοθεραπευτή, αλλά πολλές φορές μπορούμε να βρούμε έναν ειδικό, τον οποίο ήδη επισκέπτεται κάποιος γνωστός μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα τηλεφωνήσουμε στην πρώτη σύσταση που θα μας κάνουν, αλλά μπορούμε να πάρουμε διάφορες γνώμες πριν αποφασίσουμε να δοκιμάσουμε.

4. Προγραμματίζουμε μια πρώτη συνάντηση

Η πρώτη συνήθως συνεδρία είναι αναγνωριστική για όλες τις ειδικότητες και τα είδη ψυχοθεραπείας. Αυτό σημαίνει ότι ο ειδικός θα ζητήσει ένα βασικό ιστορικό και θα κάνετε μια πρώτη συζήτηση. Όμως, δεν χρειάζεται να είναι ο μόνος που θα κάνει ερωτήσεις. Μπορούμε κι εμείς να κάνουμε τις ερωτήσεις που θέλουμε σχετικά με τις λεπτομέρειες (πρακτικές ή μη) των συνεδριών που θα ακολουθήσουν. Πρόκειται για μια αναγνωριστική συνάντηση, η οποία δεν μας δεσμεύει για επόμενες.

5. Εμπιστευόμαστε και τη διαίσθησή μας

Στην αναζήτηση του κατάλληλου για εμάς ψυχοθεραπευτή, έχει σημασία να ενεργοποιήσουμε και να αφουγκραζόμαστε και τη διαίσθησή μας. Μιλώντας με τον ειδικό στο τηλέφωνο, διαβάζοντας ή ρωτώντας για τις υπηρεσίες που προσφέρει και κατά τη διάρκεια της πρώτης μας συνάντησης, συχνά νιώθουμε ότι «μας κάνει» ή ότι δεν ταιριάζουμε.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

psychcentral.com/blog/5-tips-for-finding-the-right-therapist/

claritychi.com/7-tips-to-find-the-right-therapist-for-you

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Επιστήμονες εντόπισαν γονίδιο που προστατεύει τον εγκέφαλο από το Αλτσχάιμερ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση