, ,

Το σύγχρονο συμβιώνει με το παλιό -Το βυθισμένο λιμάνι της Αρχαίας Ερέτριας (Βίντεο)

Η αρχαία Ερέτρια ήταν μια από τις σπουδαιότερες ναυτικές δυνάμεις του ελλαδικού χώρου ήδη από τον 8ο αιώνα π.Χ.• είχε αποικίσει ακτές του Αιγαίου,

Το σύγχρονο συμβιώνει δίπλα στο παλιό -Το βυθισμένο λιμάνι της Αρχαίας Ερέτριας (Βίντεο)

Η αρχαία Ερέτρια ήταν μια από τις σπουδαιότερες ναυτικές δυνάμεις του ελλαδικού χώρου ήδη από τον 8ο αιώνα π.Χ.• είχε αποικίσει ακτές του Αιγαίου, σε νησιά και στη Μεγάλη Ελλάδα. Η πρώτη αναφορά της Ερέτριας στην αρχαία Ελληνική γραμματεία γίνεται στα Ομηρικά έπη (Ιλιάς Β, 537) όπου μαζί με τις υπόλοιπες ευβοϊκές πόλεις συμμετάσχει στην τρωική εκστρατεία.

Σε αυτό το μαγευτικό βίντεο πετάμε πάνω από το άγνωστο βυθισμένο λιμάνι της Αρχαίας Ερέτριας, το οποίο απέχει μόλις 30 μέτρα από το σύγχρονο λιμάνι, αλλά το χωρίζουν 2.400 χρόνια απ’ αυτό. Ο λιμενοβραχίονας αυτός αποτελεί το δυτικό άκρο του λιμανιού της Ερέτριας. Πρόκειται για μία μνημειώδη κατασκευή από αργούς λίθους που εκτείνεται για 600 περίπου μέτρα με κατεύθυνση από βόρεια-βορειοδυτικά προς νότια-νοτιοανατολικά.

Advertisment

Στο νότιο-νοτιοανατολικό άκρο του, όπου και βρίσκεται ο φάρος του σύγχρονου λιμανιού, στρέφεται προς ανατολικά για 55 περίπου μέτρα, κλείνοντας και προστατεύοντας, από νότια, την είσοδο του λιμανιού. Σύμφωνα με μία επιγραφή η οποία βρέθηκε ενσωματωμένη σε σύγχρονο τοίχο, στην περιοχή του σημερινού λιμανιού, κατά το πρώτο ήμισυ του 6ου π.Χ. αιώνα η Ερέτρια ελέγχει με το στόλο της τόσο το νότιο όσο και το βόρειο πέρασμα του Ευβοϊκού προς την ανοικτή θάλασσα.

Κατά την διάρκεια της Ιωνικής εξέγερσης επανάστασης η Ερέτρια βοηθά τους εξεγερμένους Ίωνες στέλνοντας σαν βοήθεια πέντε τριήρεις. Στην βοήθεια αυτή οφείλεται και η καταστροφή της από τους Πέρσες το 480 π.Χ. Στην ναυμαχία του Αρτεμισίου η Ερέτρια πόλη συμμετάσχει με 7 επτά τριήρεις. Η Ερέτρια λαμβάνει μέρος στην Α΄Αθηναϊκή Συμμαχία από την οποία αποστατεί το 411 π.Χ. χρονιά κατά την οποία οι Σπαρτιάτες καταστρέφουν τον Αθηναϊκό στόλο μέσα στο λιμάνι της Ερέτριας.

Μετά το 411 π.Χ. ιδρύεται το πρώτο κοινό των Ευβοέων του οποίου έδρα αποτελεί η Ερέτρια. Ανάμεσα στο 377- 357 π.Χ. η Ερέτρια ανήκει στην Β’ Αθηναϊκή Συμμαχία, ενώ ανάμεσα στο 341 και 338 π.Χ. επανιδρύεται το κοινό των Ευβοέων. Την περίοδο των διαδόχων ο έλεγχος της στρατηγικής της θέσης την καθιστά το μήλο της Έριδος για τα μακεδονικά βασίλεια.

Advertisment

Σημαντική είναι η ιστορική περίοδος που κυβερνά την πόλη στον ο κυνικός φιλόσοφος Μενέδημος, ο οποίος κυβερνά την πόλη το πρώτο μισό στις αρχές του 3ου π.Χ. αιώνα έως ότου και εξορίζεται το 274 π.Χ. Το 198 π.Χ. την πόλη καταλαμβάνει και καταστρέφει ο Λεύκιος αδελφός του Ρωμαίου Τίτου Κόιντου Φλαμινίνου νικητή της Πίδνας. Ο Φλαμινίνος δίνει στην πόλη μερική ανεξαρτησία και επανιδρύει το κοινό των ευβοέων, στο οποίο συμμετάσχει και η Ερέτρια.

Η πόλη αν και δεν διατηρεί την αρχική ακμή της συνεχίζει να υπάρχει έως και τον 7ο μ.Χ. αιώνα στην ίδια θέση, περίοδο που ο φόβος των πειρατών ωθεί τους κατοίκους να την μεταφέρουν προς το εσωτερικό, στην ασφάλεια που πρόσφεραν οι δασωμένες πλαγιές του Ερετριακού Ολύμπου. Το 87 π.Χ. η Ερέτρια συμμαχεί με το Μυθριδάτη και καταστρέφεται για δεύτερη φορά ολοσχερώς από τους Ρωμαίους το 86 π.Χ.

[toggle title="Πηγές"]

Με πληροφορίες από wikipedia και haanity

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

3 μυστικά για να ξεχωρίζεις με τη φωνή σου (1)
Βουλγαρία: Εντυπωσιακό βίντεο από πτώση μετεωρίτη - Έγινε αντιληπτός και στην Ελλάδα
Ηράκλειο: Ντύθηκαν αρχαίοι Έλληνες και μπήκαν στο λεωφορείο του ΚΤΕΛ
Viral video | Σχεδιάζει πανέμορφες εικόνες πάνω σε καλυμμένα με σκόνη οχήματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση