,

Τη στιγμή που θα αρχίσεις να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου…

Αν πούμε πως η ζωή είναι ένας γύρος ρώσικης ρουλέτας, τότε λογικά πρέπει να αποδεχτούμε πως το 90% της είναι ρίσκο. Ίσως και παραπάνω,

Τη στιγμή που θα αρχίσεις να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου...

Αν πούμε πως η ζωή είναι ένας γύρος ρώσικης ρουλέτας, τότε λογικά πρέπει να αποδεχτούμε πως το 90% της είναι ρίσκο. Ίσως και παραπάνω, αλλά υπάρχουν και η παρατηρητικότητα και η αντίληψη που συμπληρώνουν το ποσοστό. Αν ο παραλληλισμός της ζωής με ρώσικη ρουλέτα σε έκανε να γνέψεις καταφατικά, τι σε κάνει να περιμένεις την απόλυτη σιγουριά για να κάνεις το επόμενο βήμα;

Σίγουρα υπάρχουν στιγμές που το μόνο που κάνεις είναι να σε αμφισβητείς. Στέκεσαι νιώθοντας ανίκανος να προχωρήσεις και περιμένεις τη σιγουριά. Η σιγουριά απαιτεί ένα ποσοστό κοντά στο 80%. Στη ζωή όμως το 90άρι ανήκει στο ρίσκο και η σιγουριά αποτελεί ιδεατή συνθήκη, μια ουτοπία. Κάτι μισό.

Advertisment

Εσύ είσαι εδώ για να κερδίσεις αυτή την ουτοπία. Το να κατακτήσεις την τέχνη του να ζεις, είναι αδύνατο. Η εκμάθηση είναι ατέρμονη. Το να κερδίσεις τις στιγμές της αυτοαμφισβήτησης, όμως, είναι ένα όπλο κατά του σαμποτάζ του εαυτού σου και μπορείς να το αποκτήσεις.

Την επόμενη φορά που θα αμφιβάλλεις για τη νοημοσύνη σου, υπενθύμισε στον εαυτό σου πως είσαι εδώ για να μαθαίνεις συνεχώς. Ποτέ δεν τελειώνει αυτή η διαδικασία, δεν υπάρχει κορυφή για να αποκτήσεις. Κανείς δεν ξέρει τα πάντα, αλλά η φιλοδοξία να φτάσει εκεί είναι το μυστικό.

Την επόμενη φορά που θα αμφιβάλλεις για το σώμα σου, θυμήσου ότι είναι το καταφύγιό σου, το πρώτο σπίτι σου. Ανάπνευσε, βάλε το σε κίνηση και νιώσε ευγνώμων που είναι δυνατό και εύπλαστο. Η μορφή του, η δύναμή του, αντοχή του ρυθμίζονται από εσένα.

Advertisment

Την επόμενη φορά που θα αμφιβάλλεις για τις επιλογές σου, θυμήσου πως τα λάθη σου σού θυμίζουν πως είσαι ζωντανή, έχεις συναισθήματα και ανθρώπινη, ευάλωτη υπόσταση. Αυτό είναι ευλογία. Στην τελική, αν δεν είχες κάνει αυτό το λάθος τότε, δε θα ήσουν ένα ολόκληρο στάδιο πιο ικανή να ξέρεις ότι αυτό που θα επιλέξεις αύριο θα είναι το σωστό.

Την επόμενη φορά που θα αμφιβάλλεις για το ένστικτό σου, θυμήσου πως σπάνια κάνει λάθος. Όσο παράδοξο και αν είναι αυτό στο οποίο σε σπρώχνει, μια είναι η δύναμη την οποία αξίζει να ακολουθείς με το μυαλό σε λειτουργία πτήσης: το ένστικτό σου.

Την επόμενη φορά που θα αμφισβητήσεις τη ζωή που ζεις, σκέψου πως μόνο ευγνώμων μπορείς να είσαι για την παρτίδα που παίζεις σε αυτό το παιχνίδι. Ναι, παιχνίδι είναι και αν δεν σου αρέσουν οι κανόνες πάτησε “game over” και μετά restart. Μην αγχώνεσαι, οι κανόνες λένε πως μπορείς να το ξανακάνεις.

Την επόμενη φορά που θα αμφιβάλλεις για το κατά πόσο είσαι έτοιμος, θυμήσου πως ποτέ δε θα είσαι. Τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο φόβος και θόρυβος της πιθανής αποτυχίας στο μυαλό σου, ξεκίνησε να τρέχεις προς τον στόχο σου. Ακριβώς εκείνη τη στιγμή. Πριν αρχίσουν να «μεταφράζονται» οι φόβοι και οι ψίθυροι και αρχίζεις να τους μπερδεύεις με δεδομένα και αλήθειες.

Στη ρώσικη ρουλέτα που αποκαλούμε ζωή, το 90% είναι ρίσκο. Το υπόλοιπο, το ρυθμίζεις εσύ, προσθέτοντας όπλα, αφαιρώντας βαρίδια. Η αμφιβολία για τις δυνάμεις σου είναι βαρίδι. Το νου σου στο 10%, λοιπόν. Αυτό είναι δικό σου.

Βάνα Κράβαρη

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση